NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Als digitalisering van machines kinderspel wordt
Machinebouwers moeten digitalisering tot op machineniveau brengen om de volgende stappen te zetten in productiviteit en efficiëntie.

Als digitalisering van machines kinderspel wordt

Het komende decennium wordt het tijdperk van de software. Dat zal ook het leven van machinebouwers drastisch veranderen. Zij moeten digitalisering tot op machineniveau brengen om de volgende stappen te zetten in productiviteit en efficiëntie. De PLC spreekt echter niet dezelfde taal als IT. Daarom lanceert Lenze met Nupano, wat staat voor ‘new panorama’, een digitaal platform op het kruispunt van OT en IT. Het toont machinebouwers de weg naar hoe ze snel en eenvoudig kunnen digitaliseren met de best mogelijke bescherming voor hun data en IP. 

Software wordt voor machinebouwers de manier om hun machines te onderscheiden. Met de FAST templates toonde Lenze al hoe eenvoudig digitalisering kan zijn door standaardtemplates ter beschikking te stellen. Het gaf machinebouwers de ruimte om zo hun standaardfunctionaliteiten te integreren en de tijd om zich dan toe te spitsen op hun eigen IP. Dat stukje van de machine dat ze net anders en beter maakt dan de concurrentie. Maar hoe kan je net dat beschermen en tegelijk voldoende open blijven om toegang te krijgen voor bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden? En waar kunnen we dan het beste gaan digitaliseren? In de cloud, de edge, de machine, of helemaal in de drive?

Nupano zal als platform alle apps in de machine bundelen en de deur openen naar mass customization. Elke machine perfect aangepast aan de digitale noden van de klant.

Brug tussen IT en OT

Deze vragen hielden het R&D team van Lenze de afgelopen tijd druk bezig. Achter de schermen, maar ook enkele klanten kregen al een voorproefje van wat Lenzes antwoord op deze uitdaging zou zijn: Nupano. Het antwoord spaarden ze om de 75ste verjaardag van het bedrijf in oktober nog extra glans mee te geven. 

Productmanager Anne Konermann: “Informatietechnologie heeft bijzonder veel potentieel om intelligente diensten te ontwikkelen en zo wereldwijd meerwaarde te creëren. Omdat IT zich moeilijk in OT laat integreren, willen we met Nupano de brug vormen tussen beide werelden. Het is een open platform voor machineapps, ontwikkeld om de implementatie van digitale toepassingen in de machine zo eenvoudig mogelijk te maken. We willen het onze klanten zo eenvoudig mogelijk maken om digitale businessmodellen te ontwikkelen en te implementeren. Zonder IT-skills, zonder cloudconnectiviteit. Nupano brengt als het ware de data-analist en de machinebouwer samen.”

Eenvoudige toegang en release management

De missie van Nupano is dus kristalhelder: machinebouwers eenvoudig toegang geven tot digitale technologie op basis van gemeenschappelijke standaarden. En tegelijk van de integratie van IT-diensten in de organisatie en in de machine kinderspel maken. 

“Het moet een beetje werken zoals de Appstore of de Playstore die we intussen allemaal kennen van onze smartphone”, zegt Werner Paulin, head of new automation technologies. “Nupano zal als platform alle apps in de machine bundelen en de deur openen naar mass customization. Elke machine perfect aangepast aan de digitale noden van de klant. De machinebouwer heeft te allen tijde perfecte controle over welke software op welke machine, waar ook ter wereld, draait. Releasemanagement over de volledige levenscyclus. Dit zal overigens ook onderhoudsdiensten helpen vereen­voudigen, doordat er transparantie is over wat er precies is geïnstalleerd.”

Nupano, dat staat voor ‘new panorama’, een digitaal platform op het kruispunt van OT en IT dat machinebouwers de weg toont naar snel en eenvoudig digitaliseren.

Kwestie van klikken

Maar hoe zit het nu concreet in elkaar? Elke klant heeft toegang tot zijn eigen Nupano platform, dat uit twee delen bestaat: Nupano cloud en Nupano runtime.

“De Nupano cloud fungeert als single-point-of-truth, altijd bereikbaar, altijd up-to-date”, vat Konermann de sterkste troef samen.
“In zijn cloud beschikt de machinebouwer over een inventaris van alle apps en alle machines. Dat kunnen zowel publieke apps zijn, Lenze apps of eigen ontwikkelingen. Door IT-standaarden te gebruiken slagen we erin om er echt een open platform van te maken dat niet raakt aan de IP van de klant. De apps kunnen zowel privé staan (als ze nog getest moeten worden) als openbaar voor de hele organisatie of gemeenschap. Het overzicht van de machines zijn eigenlijk digital twins. Op die manier kun je alles uitvoerig
 testen, alvorens het te transfereren naar een IPC en te connecteren met de OT-wereld.” 

Die magie gebeurt dan in Nupano runtime. “Geen programmeerwerk, gewoon een kwestie van klikken om de juiste app op de juiste machine te laten draaien. En volledig hardwareonafhankelijk. We wilden er geen gouden kooi van maken, maar een open oplossing die machinebouwers echt helpt om in te zetten op digitaliseren”, besluit Paulin.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.