Avercon maakt duurzame verpakkingen op maat met Siemens’ Digital Twin - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Avercon maakt duurzame verpakkingen op maat met Siemens’ Digital Twin

Avercon maakt duurzame verpakkingen op maat met Siemens’ Digital Twin

Voor élk e-commerceproduct een doos op maat: de X7 van machinebouwer Avercon betekent een revolutie in packaging. Siemens-technologie kon niet ontbreken. 

Als je een van de miljoenen Belgen bent die weleens iets online bestelt, heb je gegarandeerd al een pakje ontvangen in een veel te grote doos. Om de milieu-impact van tonnen opvulmateriaal én het transporteren van lucht te vermijden, creëerde de Eeklose machinebouwer Avercon de X7: een revolutionaire machine die dozen op maat maakt volgens de afmetingen van afzonderlijke producten. Digital Twin-technologie speelde een cruciale rol bij de bouw van de machine.

Als partner van Siemens ontwikkelt Avercon al jarenlang machines voor de maak-en procesindustrie. Op vraag van het internationale packagingbedrijf Packsize gingen de ingenieurs en automatiseringsspecialisten van Avercon aan de slag met een nieuwe vraag: kunnen we de miljoenen bestellingen bij e-commercespelers op een efficiëntere en milieuvriendelijkere manier verpakken? Met de X7 biedt Avercon het antwoord.

Gigantische besparingen

“Wie een product koopt op internet krijgt dat haast altijd in een te grote doos toegestuurd”, vertelt David Provoost, Sales & Marketing Manager bij Avercon. “Soms zit er wel tot 40% lucht of opvulmateriaal in. Hoe meer overbodige ruimte in de doos, hoe minder dozen je kan transporteren, hoe meer bestelwagens er op de baan moeten. Dat creëert een enorme milieu-impact, om van de milieuschade van al dat opvulmateriaal of de stijgende dieselprijzen nog maar te zwijgen.” 

“In de traditionale industrie maakt men dozen die perfect passen rond een bepaald product, zoals bijvoorbeeld een drankverpakking. In de e-commerce wordt de batchgrootte gereduceerd naar één: elk product heeft een andere afmeting. Bovendien moet elk product een uniek label krijgen, want het wordt telkens naar een uniek adres verzonden. Dat gegeven creëerde een mooie uitdaging.” David Provoost, Sales & Marketing Manager Avercon

Digital Twin to the rescue

“We ontwierpen een instelbare machine die automatisch de omschakeling maakt van product A naar product B met verschillende afmetingen”, vervolgt David. “We wilden dus tegelijkertijd verschillende dozen met andere afmetingen produceren. Als je dat wil simuleren, is de digital twin-technologie onmisbaar. We kregen zicht op een complex proces, en konden verifiëren of de componenten die we getekend hadden ook werkelijk deden wat ze moesten doen. In een machine als deze zitten zeker 50 servomotoren: elke beweging moet precies op tijd zijn voor de volgende. Door te werken met een digital twin konden we dat hele proces makkelijk visualiseren.” 

Hoe Avercon Digital Twin-technologie al jaren inzet voor machinebouw

Om hoogperformante machines te bouwen, is Siemens’ Digital Twin-technologie ondertussen zo goed als onmisbaar voor Avercon. Het geeft de machinebouwer de kans om de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is in mechatronica, en om machines en productielijnen volledig uit te testen nog voor ze worden gebouwd.

Met de MCD-tool (Mechatronic Concept Design) van Siemens worden CAD-tekeningen tot leven gebracht. Componenten en samenstellingen worden op het scherm gesimuleerd. De simulatie wordt aangestuurd door hetzelfde PLC programma dat de daadwerkelijke machine aanstuurt en toont meteen de mogelijkheden en beperkingen van alle componenten en hoe ze interageren.

3 voordelen van digital twin:

  1. Je weet meteen of een machine of een productielijn zal functioneren naar behoren. Als een verandering in één component een effect heeft op andere componenten, dan is dat te zien via de digital twin. Het verhogen van de snelheid in de digitale omgeving legt bijvoorbeeld bottlenecks bloot, die meteen kunnen worden opgelost.
  2. Je kan software ontwikkelen terwijl je nog bezig bent met het ontwerp en de mechaniek. Dat zorgt voor een snellere ontwikkeling.
  3. Je kan een machine of productielijn volledig testen nog voor ze wordt gebouwd. Dat verkort de productietijd van de machine, en zorgt er voor dat je de machine kan testen in omstandigheden die je in de fysieke realiteit moeilijk kan nabootsen: met productvariaties, afwisselende parameters, componenten die niet werken, etc.

Meer lezen over hoe Siemens’ Digital Twin een essentiële tool is geworden bij Avercon? Check het volledige verhaal hier.

Een indrukwekkende machine 

“De X7 is een straffe machine. We zijn blij dat digital twin een rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling ervan”, vervolgt Nick Vanden Broecke, Account Manager OEM Solutions & Motion Control bij Siemens. “Die technologie wordt gebruikt om mechatronica te valideren: je zoomt in op het meest complexe van de machine, valideert het mechanisch concept en dat koppel je dan aan je code en aan je PLC.”

Benieuwd naar hoe het in z’n werk gaat? Bekijk de X7 in actie.

“Los van de duurzaamheidswinst in verpakkingen, is ook bij het ontwerp van de machine nagedacht over de milieu-impact”, vervolgt Nick. “Omdat je niet alles aan de machine fysiek moet bouwen verbruik je minder grondstoffen. De kwaliteit van het eindproduct is van bij het begin hoger, en er is minder productieverlies om de machine te implementeren bij de eindklant.” 

“Daarnaast is er ook gedacht aan het verbruik: zo heeft de machine energierecuperatie aan boord, en wordt er energie teruggevoed naar het net. Zo trekken we de duurzaamheidsgedachte door in heel het proces.” Nick Vanden Broecke, Account Manager OEM Solutions & Motion Control bij Siemens

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.