NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Betrouwbare en nauwkeurige aardgaslevering
Deze tanks vallen alleen op doordat hun aansluitingen zo’n 30 tot 60 cm boven de grond uitsteken. Precies op deze smalle buizen prijkt de radarsensor VEGAPULS 6X.

Betrouwbare en nauwkeurige aardgaslevering

De aardgasproductie in de Verenigde Staten groeit al bijna een decennium. Olie- en gasbedrijven winnen daartoe waardevolle koolwaterstoffen, die diep onder de grond zitten. Zodra een put is geboord en aangelegd, verwerken bedrijven zoals Blue Racer Midstream het uit de put stromende ongefilterde aardgas tot bruikbare producten voor raffinaderijen. VEGA meetinstrumenten bieden hierbij ondersteuning.

Olie- en gasbedrijven moeten voldoen aan strenge regels. Voor veel processen en toepassingen zijn redundante metingen dan ook wettelijk voorgeschreven. Blue Racer Midstream exploiteert een aantal aardgasverwerkings- en -behandelingsinstallaties in het oosten van Ohio en in West Virginia. De onderneming levert zeer uiteenlopende producten die, omdat onzuiverheden eerst worden verwijderd, precies voldoen aan de specificaties voor pijpleidingen. Ook bij Blue Racer Midstream hebben de volksgezondheid en de veiligheid voor mens en milieu de hoogste prioriteit. Daarom zet het bedrijf in op milieuvriendelijke processen, die worden ondersteund door veilige meetapparatuur en de modernste technologie.

Contactloze metingen dankzij 80 GHz

Voordat de gezuiverde producten hun weg door de pijpleiding vinden, worden ze opgeslagen in grote ondergrondse tanks. Deze tanks vallen alleen op doordat hun aansluitingen zo’n 30 tot 60 cm boven de grond uitsteken. Precies op deze smalle buizen prijkt de radarsensor VEGAPULS 6X. 

De VEGAPULS 6X is een radarniveausensor die contactloos meet met een signaalfrequentie van 80 GHz. De hogere frequentie maakt een betere focussering van het signaal mogelijk. Hierdoor kan de sensor zelfs in zeer nauwe openingen meten, zoals hier het geval is. Omdat een groter deel van de energie van het radarsignaal op een kleiner gebied wordt gefocusseerd, ontvangt de antenne een sterker signaal van het te meten mediumoppervlak. Vanwege hun hoge dynamische bereik stellen 80 GHz-radarsensoren bij de detectie van de kleinste signalen steeds weer nieuwe normen. Vooral bij het meten van koolwaterstoffen. Quasi alle media in de petrochemie, van ruwe olie tot en met vloeistoffen, worden ondanks hun slechte reflectie-eigenschappen door de VEGAPULS 6X met hoge betrouwbaarheid gemeten.

De VEGAPULS 6X wordt op talrijke plaatsen in raffinaderijen gebruikt.

Oplossing voor een moeilijke opgave

In een van zijn installaties maakte het bedrijf voor alle niveaumetingen in de twee ondergrondse opslagtanks gebruik van geleide radartechnologie. Elke tank is uitgerust met twee sensoren – een voor continue niveaumeting en een voor een max. alarm dat ervoor zorgt dat het proces wordt stopgezet om overvulling te voorkomen. De door Blue Racer Midstream gebruikte geleide radarsensoren leverden ondanks de hoge aansluitstomp en de slechte reflectie-eigenschappen van de natuurlijke gassen al correcte niveaus in de opslagtanks. Maar omdat aardgas in deze vroege stadia van het proces corrosief kan zijn, moesten deze sensoren regelmatig opnieuw worden gekalibreerd of worden vervangen. 

Toen het tijd was om de max. alarmsensoren op elke tank te vervangen, stelde VEGA een contactloze meting met de VEGAPULS 6X voor. De uitstekende focus en uitzonderlijke gevoeligheid van de sensor zorgen voor een nauwkeurige en betrouwbare niveaumeting. Clou van het verhaal: deze sensor maakt gebruik van dezelfde procesaansluitingen aan de bovenzijde van de hoge aansluitstomp van de ondergrondse opslagtank – er hoefde niets te worden aangepast, dus de inspanning voor het omwisselen was minimaal en de projectplanning vereenvoudigd. De frequentie van 80 GHz heeft vooral bij de meting van vloeistoffen met een lage diëlektrische constante bij de tankbodem een positieve uitwerking. Daardoor kunnen zelfs de laagste niveaus nog betrouwbaar en nauwkeurig worden gemeten.

Betere en veiligere resultaten 

Blue Racer Midstream koos voor de nieuwe sensor en de nieuwe technologie, en werd niet teleurgesteld. De nieuwe VEGAPULS 6X sensoren meten veilig en betrouwbaar, ondanks de verwachte uitdagingen van de aardgasopslagtank. Het meetsignaal kon gemakkelijk in het besturingssysteem van Blue Racer Midstream worden opgenomen. 

De gebruikers kunnen nu het niveau van elke opslagtank in één oogopslag zien. Aangezien elke tank twee sensoren nodig heeft voor dezelfde meting, konden de gebruikers de nieuwe contactloze radarsensoren rechtstreeks vergelijken met de oorspronkelijke geleide radarsensoren. De nauwkeurigheid van de VEGA technologie was bij de directe vergelijking overtuigend. Vervolgens begon Blue Racer Midstream met het vervangen van de geleide radarinstrumenten op alle locaties door nieuwe VEGAPULS 6X radarsensoren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.