NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De digitale transformatie versnellen
Wat is Xcelerator nu allemaal?

De digitale transformatie versnellen

Een slimme fabriek draait op data. Maar het is allesbehalve evident om de data van alle verschillende slimme machines en systemen in een industriële omgeving met elkaar te connecteren. Toch is net dat wat ons in staat zal stellen om de volgende digitalisatiestappen te zetten. Een ambitie die vraagt om ecosystemen. Siemens lanceert daarom Siemens Xcelerator, een open digitaal business platform.

Digitale transformatie: waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Maar toch gebeurt het nog te weinig in de praktijk. Bart Demaegdt, business development  digitalisation bij Siemens, ziet drie belangrijke struikelblokken. “86% van de bedrijven die zo’n digitale transitie aanvatten, geeft er de brui aan, omdat het te complex is. Nog eens 45% loopt vast wanneer ze hun IoT-projecten willen opschalen van proof of concept naar industrieel toepasbaar. En ten slotte rijst de vraag met wie ze zo’n digitale reis kunnen aanvatten? Alles zelf doen is vandaag onmogelijk. We moeten daarom beginnen denken in ecosystemen en platformen.”

Bart Demaegdt: “86% van bedrijven die zo’n digitale transitie aanvatten, geeft er de brui aan, omdat het te complex is.”

Xcelerator, verbinden IT en OT

Siemens, dat dit jaar 175 jaar bestaat en 125 jaar in België aanwezig is, brengt al sinds 2007 de virtuele en de reële wereld samen. Het nam dan ook graag de handschoen op om bedrijven over deze hordes te proberen te krijgen. Duidelijk was dat de automatiserings- en digitaliseringsoplossingen van morgen aan vier voorwaarden moeten voldoen. Demaegdt: “Ze moeten eenvoudig in gebruik zijn, flexibel en schaalbaar, open zijn, en in een ‘as a service’ model te vatten.” 

Het werd meteen het uitgangspunt voor de ontwikkeling van Xcelerator, een open digitaal businessplatform dat de digitale transformatie moet versnellen en meer waarde moet creëren voor klanten van elke omvang. Het kreeg zijn officiële lancering op 29 juni. De X in het logo koppelt niet alleen terug naar de naam. “We willen de werelden van IT en OT verbinden met elkaar.”

Softwareportfolio, platform en marktplaats

Maar wat mogen we nu onder Xcelerator verstaan? “Allereerst bundelt het alle digitaliseringssoftware en hardware van Siemens, op voorwaarde dat die voldoet aan de hierboven gestelde voorwaarden. Voor een deel van ons portfolio wil dat zeggen dat de roadmap aangepast wordt om tegemoet te komen aan de technische en commerciele  design principles van Xcelerator. Dit maakt ze dan ook meteen ‘Future Proof’.” 

“Ten tweede is het een open ecosysteem, dat de oplossingen van diverse experten samenbrengt. Op vlak van infrastructuur (SAP, Microsoft, NVIDIA…), consulting (Deloitte, Accenture…), en build & sell (waar we kunnen putten uit een bestaand netwerk van 4.000 partners). We kunnen immers niet alles helemaal alleen, ook Siemens niet.” 

“Ten derde is er nog een marktplaats die zal werken op dezelfde manier als moderne retail platformen. Gebruikers krijgen bijvoorbeeld suggesties van wat voor hen interessant kan zijn”, aldus Demaegdt.

De X in het logo koppelt niet alleen terug naar de naam. Siemens Xcelerator wil de werelden van IT en OT verbinden met elkaar.

Real-time realistische rendering

Met Xcelerator levert Siemens dus een platform aan dat applicaties samenbrengt die bedrijven verder kunnen helpen in hun digitale transformatie. Een mooi voorbeeld dat de kracht van een dergelijk ecosysteem onderstreept, is de samenwerking met NVIDIA. Voor videogamers een naam die synoniem staat met zeer performante grafische kaarten. Demaegdt: “Maar ze doen heel wat meer dan dat. Met Omniverse hebben ze bijvoorbeeld een platform voor 3D-design en samenwerking. Door dat te combineren met Siemens Xcelerator, krijgen gebruikers een platform om op een heel immersieve manier samen te werken. Simulatiesoftware hadden we uiteraard al, maar niet iedereen kan abstractie maken van de simulatie. Je bevindt je in de zogeheten ‘uncanny valley’. Omdat je ziet dat het fake is, wordt het onpersoonlijk en zelfs ongemakkelijk. Omniverse, daarentegen, is een real-time realistische rendering. Hiermee geven we invulling aan de industriële metaverse om problemen uit de fysieke wereld virtueel te gaan oplossen.”

Het is allesbehalve evident om de data van verschillende slimme machines en systemen aan elkaar te connecteren. Siemens lanceert daarom Siemens Xcelerator, een open digitaal business platform.

Digital twins verder verfijnen

Wat het dan allemaal moet opleveren? “Om artificiële intelligentie toe te passen heb je heel veel historische data nodig”, geeft Demaegdt aan. “Dat wordt moeilijk als je een nieuwe plant wil bouwen of wil toetsen hoe je een bestaande het beste kunt optimaliseren. Met een fotorealistische omgeving, daarentegen, kan je synthetische data aanmaken en nog voor er een steen gelegd is, weten hoe je productielijn er moet uitzien voor het best mogelijke resultaat. Het model doet dienst als bron om algoritmes op los te laten. De Industrial Metaverse is in feite de volgende logische scope verbreding van Digital Twins, waar de extra accenten nu liggen op Immersive collaboration.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.