De juiste grijper voor uw robot kiezen - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De juiste grijper voor uw robot kiezen
Zachte grijpers zijn gemaakt van flexibele materialen die kunnen vervormen naar de vorm van het voorwerp dat ze vastpakken.

De juiste grijper voor uw robot kiezen

Robotgrijpers vormen eigenlijk de handen voor robots. Dankzij grijpers kunnen ze voorwerpen met gemak oppakken, verplaatsen en manipuleren. Of u nu de efficiëntie van uw productielijn wil verhogen, de nauwkeurigheid van assemblagetaken of gewoon uw activiteiten wil stroomlijnen, het begrijpen van robotgrijpers is essentieel. Dit artikel maakt u wegwijs in de wereld van grijpers: hoe ze werken en hoe u de juiste grijper kan selecteren voor uw behoeften. 

Robotgrijpers doen meer dan alleen voorwerpen grijpen. Ze zijn ontworpen om de functionaliteit van de menselijke hand na te bootsen, inclusief het vermogen om voorwerpen op te pakken, stevig vast te houden en los te laten. Dit vermogen is cruciaal voor taken variërend van het assembleren van onderdelen op een productielijn tot het sorteren en verpakken van producten. Door de veelzijdigheid van de grijpers kunnen robots complexe taken nauwkeurig en efficiënt uitvoeren. De meest voorkomende types zijn mechanische grijpers, vacuümgrijpers, magnetische grijpers en zachte grijpers. Elk type is bedoeld voor andere taken, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: robots in staat stellen om te interageren met de fysieke wereld op een manier die doet denken aan menselijke capaciteiten.

Hoe werken mechanische grijpers?

Mechanische grijpers werken met een eenvoudig maar effectief mechanisme, meestal met pneumatische of elektrische stroom om hun kaken of vingers open en dicht rond een voorwerp te bewegen. Ze blinken uit in omgevingen waar precisie en kracht vereist zijn, zoals het hanteren van metalen onderdelen, het assembleren van componenten en het oppakken van stijve voorwerpen. Door hun eenvoudige ontwerp zijn ze betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden, terwijl ze door hun veelzijdigheid een breed scala aan materialen kunnen hanteren.

Hoe werken vacuümgrijpers?

Vacuümgrijpers gebruiken zuigkracht om voorwerpen vast te houden. Ze zijn uitgerust met een vacuümpomp die een vacuüm creëert om zich aan het oppervlak van het voorwerp vast te hechten. Perfect voor het hanteren van grote, platte of kwetsbare voorwerpen zoals glasplaten, kartonnen dozen en zelfs breekbare onderdelen. Het gebrek aan fysiek contact minimaliseert schade aan delicate voorwerpen, waardoor ze ideaal zijn voor taken die een zachte ‘touch’ vereisen.

Elk type grijper is bedoeld voor andere taken, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: robots in staat stellen om te interageren met de fysieke wereld.

Hoe werken magnetische grijpers?

Magneetgrijpers gebruiken magnetische kracht om metalen voorwerpen vast te houden. Het kunnen zowel elektromagneten als permanente magneten zijn. Ze lenen zich uitermate voor het hanteren van ferrometalen zonder direct contact, handig in de auto-industrie en metaalbewerking. Magneetgrijpers zijn zeer efficiënt in omgevingen waar snelheid en precisie van het grootste belang zijn en waar zijdelings grijpen niet mogelijk is.

Hoe werken zachte grijpers?

Zachte grijpers zijn gemaakt van flexibele materialen die kunnen vervormen naar de vorm van het voorwerp dat ze vastpakken. Ze zijn bijzonder nuttig voor het hanteren van breekbare voorwerpen, onregelmatige vormen of wanneer een delicate aanraking nodig is. Door hun vermogen om zich aan te passen aan een grote verscheidenheid aan vormen zijn ze veelzijdige hulpmiddelen in industrieën zoals voedselverwerking en farmaceutica.

Waarmee rekening houden bij grijperselectie?

Het kiezen van de juiste robotgrijper is meer dan alleen maar een grijper ‘off the shelf’ bestellen, het gaat om het afstemmen van het gereedschap op uw specifieke behoeften. Hou daarbij rekening met de toepassing, de compatibiliteit, de omgeving, het laadvermogen en de gewenste precisie.

  • De taak die u wil automatiseren is het uitgangspunt bij het kiezen van een grijper. Verschillende toepassingen vereisen verschillende grijpermogelijkheden. Voor assemblage zal u een grijper nodig hebben die kleine, precieze bewegingen aankan. Bij verpakkingen moet hij dan weer om kunnen met verschillende maten en vormen. Denk ook na over de voorwerpen die de grijper zal hanteren.
  • Een grijper maakt deel uit van een groter systeem. Hij moet fysiek en technisch passen bij uw robotarm en de algemene automatiseringsopstelling. Controleer de mechanische pasvorm en de elektrische en software-integratie. Zorg ervoor dat de grijper die u kiest soepel kan integreren in uw bestaande opstelling, om onnodige complicaties te vermijden.
  • Ook de omgeving waarin de grijper zal werken, beïnvloedt de keuze voor een lange levensduur en betrouwbaarheid. In cleanrooms hebt u een grijper nodig die gemaakt is van materialen die geen deeltjes produceren. In ruwere omstandigheden zal hij moeten bestand zijn tegen extreme temperaturen, stof of vocht.
  • Hou, tot slot rekening, met het gewicht en de precisie die vereist zijn voor de objecten die uw grijper zal hanteren. Een evenwicht vinden tussen laadvermogen en precisie is essentieel voor optimale prestaties. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.