NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De juiste partner voor spelingsarme tandwielkasten
Speciale motoren vereisen speciale tandwielkasten. Ook de aan IP69K Kollmorgen motoren gekoppelde servoreductoren zijn speciaal, maar APEX Dynamics kan ze toch standaard leveren.

De juiste partner voor spelingsarme tandwielkasten

Een machine bouwen is voor elke schakel van de ketting tot die oplossing te komen, die het geheel feilloos doet draaien. APEX Dynamics wil zich daarom meer opwerpen als een partner dan een leverancier. Een bedrijf dat meedenkt met zijn klanten om de aandrijflijn te perfectioneren met de juiste tandwielkast en bijbehorende rondsels en tandheugels. Een gesprek met sales manager Eric Megens over hoe het is om met APEX Dynamics samen te werken. 

Tandwielkasten zijn vaak cruciale componenten in de aandrijflijn van machines. Een mooi voorbeeld daarvan is de slimme raamlift van SmartLift. Die maakt licht werk van het plaatsen van ramen en deuren voor vakmannen. 

“Omdat raam- en deurelementen vaak behoorlijk zwaar zijn, hadden ze een aantal heel speciale uitdagingen voor de apparatuur die nodig was om het raam of de deur op zijn plaats te houden en zeer precies af te stellen”, vertelt Megens. De lift moest niet alleen het zware bouwelement volledig stevig en stabiel houden. Hij moest ook in staat zijn om de plaatsing van het element in kleine stapjes mogelijk te maken, met een afstandsbediening. De raamlift mag pas loslaten als het raam in het gat in de muur is bevestigd. “Kracht en precisie gaan in de praktijk maar zelden samen. Daarom bedachten we, in nauwe samenwerking, een oplossing met grote planetaire overbrengingen vooraan en kleinere aan de achterkant van de arm die het raam optilt en vasthoudt. Alle drie de elementen zijn ontwikkeld door APEX Dynamics Denemarken. De daadwerkelijke dimensionering gebeurde in samenspel met het bekwame ontwikkelingsteam van SmartLift. We zijn trots op de bijdrage die we hebben kunnen leveren om pijnlijke knieën en rugklachten te helpen verminderen bij bouwlieden”, voegt Megens er nog aan toe.

De automatisering van de laslijn bij Maurice Kassenbouw. De robots zijn op een track geplaatst en bewegen door middel van een tandheugel langs de lijn. Dat vroeg om een stabiele constructie, een kolfje naar de hand van APEX Dynamics.

Expertise in de voedingssector

APEX Dynamics stelt zijn expertise ook ten dienste van de voedingssector, waar hygiëneregels in het spel komen om de voedselveiligheid niet in het gedrang te brengen. APEX Dynamics heeft er daarom voor gekozen om de bestaande AE serie volledig uit rvs te bouwen. Die hebben al een ronde behuizing, wat ze makkelijk schoon te houden maakt. Dat resulteerde in de AES en haakse AERS serie. “Met de S van stainless steel” vat Megens samen. 

Een mooi voorbeeld van een machine waarin deze tandwielkast belandden vinden we bij Sleegers Technique, een Nederlandse fabrikant van speciaalmachines voor het verwerken van vlees, vis, kaas en andere levensmiddelen. SigmaControl stond in voor de servomotor en tandwielkast combinatie, waarvan er 118 in een nieuwe machine gingen om ready-to-eat bacon te produceren. Ze gingen bij APEX Dynamics aankloppen voor de tandwielkast. 

“Speciale motoren vereisen speciale tandwielkasten. Ook de aan IP69K Kollmorgen motoren gekoppelde servoreductoren zijn speciaal, maar wij kunnen ze toch standaard leveren. De AES serie zoals toegepast bij Sleegers is standaard voorzien van een foodgrade smeermiddel. Dat is wel essentieel voor deze industrie. We zoeken altijd de samenwerking met leveranciers van servomotoren. Ook met SigmaControl werken we al heel lang samen, en dan ontstaan dit soort mooie technische oplossingen.”

Juiste tandheugels en rondsels

Tot het gamma van APEX Dynamics behoren ook rondsels en tandheugels. “Dat lijken misschien onbelangrijke componenten in de totaliteit van een aandrijflijn, maar ze kunnen net het verschil maken om de klant de snelheid en precisie te geven die hij zoekt”, verduidelijkt Megens. 

Dat kwam duidelijk naar voren in een project voor Maurice Kassenbouw. De lasrobots van het kassenbouwbedrijf uit Horst waren aan vernieuwing toe. Het sein om te kijken hoe ze de laslijn verregaand konden automatiseren, in samenwerking met Roboflex. De robots zijn daarom op een track geplaatst en bewegen door middel van een tandheugel langs de lijn. En dat vroeg om een stabiele constructie, een kolfje naar de hand van APEX Dynamics, dat zich al jaren vaste partner mag noemen van Roboflex. “Ze appreciëren onze korte levertijden en onze kennis van zaken. Als je met beide voeten in de techniek staat, dan kan je echt een meerwaarde leveren in dit soort uitdagende projecten. Het ging immers om twee lijnen van telkens 20 meter.” 

Vier sets AF100 planetaire tandwielkasten kregen een module 2 rondsel met schuine vertanding die ingrijpt op in totaal 28 meter tandheugel in kwaliteit Q6M. “Dit type rondsels en heugels is met een hoge nauwkeurigheid te produceren en levert precies de eigenschappen die nodig zijn voor lijnen die zo lang zijn als deze. Voor de tweede set tandwielkasten zijn uiteraard ook rondsels geleverd, maar dan in module 3. Ook hier is gekozen voor de schuine vertanding en bijbehorende tandheugels met een totale lengte van 32 meter.” Ook benieuwd voor welke meerwaarde APEX Dynamics kan zorgen in uw project? Kom het ontdekken op Indumation op stand H6-629. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.