NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De weg naar een elektrische en digitale toekomst
Tijdens de Innovation Summit ging veel aandacht naar de Lexium MC12 multi carrier, een producttransportsysteem voor het flexibel verplaatsen, positioneren en groeperen van producten in machines.

De weg naar een elektrische en digitale toekomst

Technologie is het antwoord op de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan. Tijdens zijn Innovation Summit toonde Schneider Electric hoe het zijn huiswerk klaar heeft om klanten te begeleiden naar meer energie-efficiëntie en meer duurzaamheid. Een weg die onvermijdelijk langs meer digitalisering loopt. En dat op drie domeinen: gebouwautomatisering, datacentra, en industriële automatisering. U zal het ons vergeven dat we dit artikel toespitsen op die laatste categorie.

Technologie heeft altijd al een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de mens. Het verhaal van het wiel kent u. De komende decennia zullen in het teken staan van elektrificatie en digitalisering. Schneider Electric CEO David Orgaz: “We willen voor onze klanten een partner zijn in duurzaamheid en efficiëntie. Als je ziet dat wereldwijd 80% van de emissies is terug te brengen tot productie, en dat er doorheen de productieketen nog 60% verliezen optreden te wijten aan inefficiënties, dan is het duidelijk dat er werk aan de winkel is. We kunnen niet alles aan overheden overlaten, we moeten als industrie ook zelf actie ondernemen om de klimaatuitdaging aan te gaan.”

In een industriële wereld waar alles draait om data en connectiviteit, is openheid cruciaal. Het gaat om ecosystemen waarin universele standaarden gelden die de wereld van OT en IT perfect kunnen samenbrengen.

Overgaan tot actie

Hoe? Dat las u hierboven al: door te digitaliseren en te elektrificeren. Twee domeinen waarin Schneider Electric sterk staat. 

Orgaz: “Wie er de voorspellingen op naslaat, zal zien dat het hard gaat. Tegen 2025 zou de hoeveelheid big data al met een factor 5 vermenigvuldigd zijn en het aantal IoT-connecties gaat verdrievoudigen ten opzichte van 2019. De technologie bestaat: slimme, geconnecteerde sensoren brengen nu al overal in de industrie data samen. Maar slechts 1% leidt tot concrete acties. Daarvan moeten we nu werk maken. Want de tijd tikt.” 

Tijdens de Innovation Summit konden partners en klanten van Schneider Electric ontdekken wat die oplossingen allemaal inhouden. Het bedrijf investeert 5% van zijn omzet van 1 miljard euro in R&D om ook de volgende stappen al voor te bereiden. 

Automatisering vanuit software

Sander Van Dasselaar, vice-president Industry bij Schneider Electric, praat ons bij over welke evoluties we mogen verwachten. 

“Automatiseren zal steeds meer vanuit de softwarekant gebeuren”, opent hij. “Omdat het machinebouwers en eindgebruikers meer flexibiliteit geeft, maar ook omdat daar duurzame businessmodellen achter zitten. De industrie moet wel nog de nodige stappen zetten om die te omarmen. Daarom is een event als dit ook zo belangrijk. We kunnen hier echt tonen tot welke meerwaarde dat allemaal kan leiden. Dat werkt beter dan gelijk welke Powerpoint presentatie.” 

Een voorbeeld dat veel aandacht wegkaapte tijdens de Innovation Summit, is de Lexium MC12 multi carrier, een producttransportsysteem voor het flexibel verplaatsen, positioneren en groeperen van producten in machines. “Een gewiekste combinatie van hardware en software, die bedrijven echt stappen helpt zetten. Maar je merkt wel nog wat koudwatervrees. Wat zijn valkuilen? Waar heb je dit al draaien? Ze kijken naar ons om als een partner in dit verhaal te fungeren.”

Sander Van Dasselaar: “Automatiseren zal steeds meer vanuit de softwarekant gebeuren.”

Universele automatisering

Die rol als partner neemt Schneider Electric bijzonder serieus. “Je moet als technologiebedrijf mee evolueren en op een andere manier gaan zaken doen. Wij geloven dat vooruitgang zal komen van open systemen, die niet meer afhankelijk zijn van een hardwaremerk, maar waarin alle technologie geconnecteerd kan samenwerken. Klanten moeten die vrijheid krijgen om voor elk deeltje van de puzzel de best mogelijke keuze voor hun proces te maken. Het is aan ons om te zorgen dat wij dat zijn.” 

De trend naar universele automatisering sluit daar perfect bij aan. “The next big thing”, stelt Van Dasselaar overtuigd. “In een industriële wereld waar alles draait om data en connectiviteit, is openheid cruciaal. Het gaat om ecosystemen waarin universele standaarden gelden die de wereld van OT en IT perfect kunnen samenbrengen. Dat zal betekenen dat we de noden van de klant echt centraal moeten zetten en ook met concurrenten nieuwe oplossingen ontwikkelen om hem vooruit te helpen. Aan die kar van open automatisering wil Schneider Electric mee helpen trekken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.