NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Decentraal automatiseringsplatform brengt devices in het veld zonder schakelkasten
Het hart van Vario-X wordt gevormd door robuuste, waterdichte en stofdichte modules die voedingen, besturing, werkschakelaars, veiligheidstechnologie en I/O-aansluitingen bevatten. Ze kunnen naast elkaar worden gemonteerd op een robuuste backplane.

Decentraal automatiseringsplatform brengt devices in het veld zonder schakelkasten

Toenemende digitalisering, kortere ontwikkelingscycli, hogere klanteisen en een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten. De wereld van de automatisering verandert in razend tempo. Murrelektronik heeft het antwoord op deze vereisten en presenteert Vario-X, een modulair en flexibel automatiseringsplatform waarmee alle automatiseringsfuncties voor de eerste keer volledig decentraal, zonder schakelkastarchitectuur kunnen worden geïmplementeerd.

Vario-X brengt sensoren en actuatoren rechtstreeks in de besturingsomgeving. Dit zorgt voor een betrouwbaar spannings-, signaal- en databeheer maar ook voor de integratie van decentrale servoaandrijvingen. Het hart van Vario-X wordt gevormd door robuuste, waterdichte en stofdichte modules met IP65-classificatie die voedingen, besturing, werkschakelaars, veiligheidstechnologie en I/O-aansluitingen bevatten. Ze kunnen naast elkaar worden gemonteerd op een robuuste backplane. Eenmaal geassembleerd, kan de Vario-X oplossing zonder verdere bescherming worden bevestigd aan alle gangbare montagesystemen.

De installatie en bekabeling zijn plug-and-play met standaard M12- en MQ15-connectoren.

40% snellere installatie

De installatie en bekabeling zijn plug-and-play met standaard M12- en MQ15-connectoren. Daardoor worden bedradingsfouten voorkomen en is er een kortere montagetijd. Het voorkomt ook dure en tijdrovende installatiewerkzaamheden in de schakelkast, zoals het monteren van componenten, het strippen, labelen en aansluiten van losse aders. Wie het modulaire concept voor de machinebesturing wil uitbreiden, kan extra stations verspreiden rond de machine en met elkaar verbinden. Denk aan het toevoegen van een extra voeding om lokale servomotoren te ondersteunen. Evenzo is het mogelijk remote IO-modules rechtstreeks aan te sluiten om signalen van sensoren en actuatoren te verwerken zonder een backplane of kast-I/O. Dit beperkt het aantal varianten van besturingshardware en stroomlijnt de kabelarchitectuur.  

De lucht uitschakelen in de productie

Vario-X bevordert de elektrificatie van productieprocessen en biedt een efficiënter alternatief voor pneumatiek. Met een efficiëntie van slechts tien tot twintig procent wordt er te veel energie verspild door het gebruik van perslucht als energiebron, als gevolg van lekken in het systeem en inefficiënte actuatoren. Het vervangen van pneumatiek door elektronica – het vervangen van een luchtcilinder door een servomotor – levert voordelen op voor de betrokkenen. De engineer kan de inefficiënte, slecht stuurbare en relatief dure pneumatiek in zijn machine terugdringen. De productieplanner kan zich concentreren op één fysieke energiebron – elektriciteit. En de werknemers kunnen werken in een merkbaar stillere werkomgeving. 

Vario-X is een modulair en uiterst flexibel automatiseringsplatform waarmee alle automatiseringsfuncties voor het eerst volledig decentraal zonder schakelkastarchitectuur kunnen worden geïmplementeerd.

Digital twin voor planning, installatie, gebruik en service

De met Vario-X geautomatiseerde installatie heeft vanaf het begin een digital twin. Een beweegbaar 1:1 beeld van de echte installatie. Dat bevat alle functies en parameters van het latere systeem voordat zelfs maar het eerste mechanische onderdeel is besteld of geassembleerd. Voor dit doel biedt Murrelektronik de mogelijkheid om ontwerpdossiers van machine en installatie in speciale software te creëren, waarin latere bewegingen en processen kunnen worden gesimuleerd. Op het virtuele model wordt hetzelfde besturingsprogramma uitgevoerd als op de echte machine. De installatie kan direct in de daaropvolgende productiehal worden ‘geplaatst’ met behulp van augmented reality met een app op een mobiele telefoon of tablet.

Eenvoud

“Met Vario-X bieden we het antwoord op de prangende vragen en uitdagingen van productie-, installatie- en installatieplanning in de automatiseringstechniek”, zegt Olaf Prein, hoofd van de Global Business Unit Automation bij Murrelektronik. “Het automatiseringsplatform elimineert een tijdrovende installatie. Instellingstijden en foutbronnen worden verleden tijd. Service en uitvaltijden worden aangepast aan de productiecycli door voorspellend onderhoud. Klinkt complex, maar Murrelektronik maakt het eenvoudig.”

Tijdens de WoTS van 27 t/m 30 september presenteert Murrelektronik de Vario-X voor het eerst in Nederland in een werkende machine (Hal 11 stand E008)  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.