Dubbelproject in state-of-the-art faciliteit voor innovatieve biogebaseerde producten en processen - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Dubbelproject in state-of-the-art faciliteit voor innovatieve biogebaseerde producten en processen

Dubbelproject in state-of-the-art faciliteit voor innovatieve biogebaseerde producten en processen

De Bio Base Europe Pilot Plant in Desteldonk bij Gent groeit. Deze proeffaciliteit voor procesontwikkeling, opschaling en productie op maat van innovatieve biogebaseerde producten en processen breidde onlangs de fermentatie-capaciteit uit, waardoor ook meer koelwatercapaciteit nodig was. CGK Group leverde en plaatste daarvoor instrumentatie en leidingen. In een tweede project stond CGK stond in voor de engineering, productie, levering en installatie van vier opslagtanks, waarmee de opslagcapaciteit voor bestaande en nieuwe chemicaliën vergroot kon worden.

Leidingwerk en instrumentatie

Sinds de oprichting in 2008 is de Bio Base Europe Pilot Plant uitgegroeid tot een sterke organisatie met meer dan 180 betrokken en gedreven medewerkers. Om verder te kunnen groeien, waren recent een aantal investeringen nodig. Zo werd de fermentatie-capaciteit uitgebreid, waardoor er ook nood was aan extra koelwatercapaciteit. De installatie bestaat uit koeltorens, water-water chillers en verschillende pompen, kleppen en sensoren.

“Voor deze chillers en koeltorens stonden we in voor de engineering, levering en montage van de instrumentatie en alle leidingwerk, dat we ook zelf isoleerden. Ons team startte op basis van de P&ID van de klant met de 3D-engineering van dit uiterst complex en uitdagend project, dat deels binnen en deels buiten geïnstalleerd moest worden. Deze installatie moest het hele jaar door efficiënt functioneren en daarvoor definieerden we meerdere werkingsregimes die dit project op verschillende manieren aansturen,” legt Stijn Dely, business unit & supply chain manager bij CGK Group, uit. “Bovendien was de beschikbare ruimte zeer beperkt en moest alles dus vrij compact uitgevoerd worden. Het 3D-ontwerp maakte optimaal gebruik van die ruimte en er was ook voldoende plaats voor onderhoud ingecalculeerd. De grote diameter van de buizen zorgde er wel voor dat manipulatie en bevestiging soms ingewikkeld waren.”

“We voeren alles in eigen huis uit, waardoor we flexibel kunnen schakelen bij vragen van onze klanten.”

Opslagtanks

Verder wou het Gentse bedrijf ook de dosering van de bestaande chemicaliën verhogen en nieuwe types toevoegen. Daarvoor was dan ook een grotere opslagcapaciteit nodig. CGK Group ontwikkelde, produceerde, leverde en installeerde vier dubbelwandige opslagtanks met vlakke bodem en conisch dak. “Dit project omvat een eerste tank van 35 m³ met pompkast voor ammoniak, waaraan een gaswasser en een apart filterpaneel gekoppeld werden. Verder zijn er ook drie opslagtanks van 12m³ met bijhorende pompkasten voor respectievelijk fosforzuur, zwavelzuur en natriumhydroxide. Deze laatste is geïsoleerd en voorzien van tracing tussen de mantels. We hebben alle materialen en het leidingwerk aangepast aan de eigenschappen van die vloeistoffen en maakten gebruik van zowel RVS als kunststof. Alle tanks zijn uitgerust met een gestuurde vulklep, overvulbeveiliging, signaalkast, lekdetectie, niveauvlotter, …. We bouwden de tanks in ons atelier, waarna ze in hun geheel naar de Bio Base Europe Pilot Plant getransporteerd werden. We installeerden de tanks en alle leidingwerk,” geeft Dely aan. “Bij elk project gaan we samen met de klant op zoek naar een geschikte oplossing voor zijn/haar probleem. We voeren alles in eigen huis uit, waardoor we flexibel kunnen reageren op alle vragen. Het komt erop aan alles goed op te volgen en te plannen. Goede afspraken zorgen immers voor een vlotte realisatie van elk project.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.