NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Economische stabiliteit en innovatief vermogen Beckhoff verhoogt zijn wereldwijde omzet met +28% tot €1,515 miljard
Hans Beckhoff, oprichter en managing director van Beckhoff Automation.

Economische stabiliteit en innovatief vermogen Beckhoff verhoogt zijn wereldwijde omzet met +28% tot €1,515 miljard

Economische stabiliteit en innovatief vermogen

Beckhoff Automation heeft zijn groeitraject in 2022 met succes voortgezet. Deze specialist in krachtige automatiseringstechniek kon zijn omzet verhogen naar 1,515 miljard euro. Dit is een stijging van +28% ten opzichte van de omzet van 1,182 miljard euro in het voorgaande jaar. Met dit jaarresultaat heeft het bedrijf een nieuw record gevestigd voor zijn hoogste omzet ooit. Momenteel dragen wereldwijd 5.680 werknemers (maart 2023), waaronder meer dan 2.200 ingenieurs, bij aan het succes van de onderneming.

– wereldwijde omzet in 2022: 1,515 miljard euro (+28%)
– werknemers wereldwijd (maart 2023): 5.680 (+13,6%)
– investering in onderzoek en ontwikkeling: 80 miljoen euro
– intensieve uitbreiding van de internationale aanwezigheid
– belangrijke nieuwe productlijnen gelanceerd in 2023
– het 20-jarige succesverhaal van de ultrasnelle EtherCAT-technologie wordt voortgezet
– uitgebreide portefeuille van automatiseringsoplossingen om de behoefte aan energie en grondstoffen te minimaliseren

Economische ontwikkeling

Wereldwijde omzet gestegen met +28% in 2022
“Sommige aspecten van het afgelopen boekjaar waren een uitdaging door de wereldwijde omstandigheden. We kunnen echter met grote tevredenheid terugkijken op een succesvol jaar en hebben voor het tweede jaar op rij een groei van +28% gerealiseerd”, zegt Hans Beckhoff, oprichter en directeur van het familiebedrijf, en voegt eraan toe: “We zijn gewend aan groei. We hebben sinds 2000 een gemiddelde jaarlijkse groei van +15% gerealiseerd, maar de +64% cumulatieve groei in de afgelopen twee jaar, 2021 en 2022, is uitzonderlijk, zelfs voor ons!”

De automatiseringsvisionair blikt niet alleen terug, maar kijkt vooral vooruit. Beckhoff zal duurzaam blijven groeien, baanbrekende innovaties ontwikkelen en nieuwe productlijnen op de markt brengen in lijn met haar New Automation Technology concept. Daartoe zal deze specialist in automatiseringstechniek jaarlijks 80 miljoen euro blijven investeren in zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten.

Beckhoff verwacht ook voor het lopende jaar 2023 een verdere gezonde groei met dubbele cijfers, gewaarborgd door een groot aantal lopende orders. Momenteel wordt wereldwijd echter een aanzienlijke daling van het aantal orders geconstateerd, die grotendeels is toe te schrijven aan de technische reactie op de verkorte levertijden, en die slechts in geringe mate te wijten is aan de lichte economische teruggang.

De afgelopen twee jaar werden gekenmerkt door hardnekkige bottlenecks bij de levering van halfgeleiderproducten, die een essentieel onderdeel vormen van alle Beckhoff-producten. Dit leidde tot extreem lange levertijden voor Beckhoff en de automatiseringsindustrie in zijn geheel. Hans Beckhoff ziet echter dat dit afneemt: “Uiterlijk eind dit jaar zullen we over het algemeen opnieuw normale levertijden aan onze klanten kunnen garanderen.”

Uitbreiding van de productie- en opslagcapaciteit

Deze hoge omzetgroei vereiste een enorme uitbreiding van de productiecapaciteit. Hans Beckhoff kondigt verdere maatregelen aan: “Wij werken voortdurend aan de uitbreiding en optimalisering van het intussen bewezen als een krachtige real-time Ethernet-oplossing voor een groot aantal toepassingen, en heeft dankzij zijn continuïteit en technische ontwikkeling zijn positie op de markt geconsolideerd en is zelfs een open IEC-norm geworden. EtherCAT is nu een wereldwijde norm geworden: “Een norm die echt in OWL [Oost-Westfalen-Lippe] is gemaakt en uitgevonden”, benadrukt Hans Beckhoff. De EtherCAT Technology Group (ETG), opgericht in 2003, maakt EtherCAT-technologie toegankelijk voor alle fabrikanten van apparaten. Met meer dan 7.000 leden uit 72 landen (maart 2023) is ETG de grootste veldbusgebruikersorganisatie ter wereld.

2022 – het jaar van de innovatie

“2022 was een groot jaar voor productlanceringen”, vat de automatiseringsvisionair samen. Het MX-System en het ATRO modulaire industriële robotsysteem werden gevolgd door een compleet hardwareportfolio voor industriële beeldverwerking.

Het MX-System is een flexibele, ruimtelijk geoptimaliseerde en intelligente systeemoplossing die de conventionele schakelkast volledig kan vervangen en zo geheel nieuwe mogelijkheden in de fabrieksautomatisering kan openen.

De ATRO is een uitzonderlijk flexibel modulair industrieel robotsysteem waarmee gebruikers robotkinematica kunnen samenstellen die perfect bij hun toepassing passen. Een hoogtepunt van het systeem is de interne mediatoevoer voor data, stroom en vloeistoffen, waardoor alle assen met eindeloze rotatie ontworpen kunnen worden.

Het complete Vision-systeem biedt machinebouwers en eindgebruikers een volledig beeldverwerkingssysteem dat alle benodigde componenten omvat van software tot verlichting. Met de introductie van het uitgebreide hardware-assortiment completeert Beckhoff zijn industriële beeldverwerking-segment binnen zijn productspectrum.

Beckhoff zal dit jaar vn 17 tot 21 april op de Hannover Messe staan en zijn uitgebreide automatiseringsportfolio presenteren. Talrijke innovaties passen perfect bij het hoofdthema van de beurs, namelijk ‘Digitale transformatie van productieprocessen’. Een voorbeeld hiervan is de bijzonder krachtige C6043 ultracompacte industriële pc met 24 processorkernen, die ontworpen is om grote grafische kaarten (GPU’s) te herbergen. Dit maakt het de ideale hardwarebasis voor rekenintensieve toepassingen, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Beckhoff presenteert een innovatie voor TwinCAT die de chatbot ChatGPT in de besturingswereld integreert. Beckhoff-controllers kunnen “praten” met de chatbot en zijn expertise gebruiken voor optimalisatie, documentatie en zelfs het maken van programma’s voor zowel engineering als runtime. Dit biedt de ingenieur een nieuw instrument dat zijn werk veel gemakkelijker en effectiever kan maken.

Werknemers stimuleren innovatie

Aantal werknemers
Het bedrijf heeft momenteel wereldwijd 5.680 mensen in dienst, waarvan er meer dan 2.200 een ingenieursdiploma hebben. “Bij Beckhoff is het niet ongewoon is dat werknemers vaak hun hele loopbaan trouw blijven aan het bedrijf. Dit is cruciaal en zeer belangrijk voor ons omdat zij over veel kennis beschikken en innovatie stimuleren – en deze expertise en hun grote enthousiasme maken ons tot technologieleider op het gebied van PC-gebaseerde besturing,” legt Hans Beckoff uit.

Academische en beroepsopleiding voor jongeren

Het bedrijf heeft momenteel in totaal iets minder dan 200 leerlingen en studenten in dienst. Om aan de vraag naar goed gekwalificeerde specialisten te kunnen voldoen, leidt Beckhoff jonge mensen op voor een carrière via vele verschillende stages. Naast stages voor elektrotechnici op het gebied van automatiseringstechniek, productietechniek of apparaten en systemen zijn er ook stages voor industriële elektriciens gespecialiseerd in apparaten en systemen, mechatronica-ingenieurs, IT-specialisten voor applicatieontwikkeling, industriële verkopers of specialisten in magazijnlogistiek.

Het bedrijf richt zich sinds 2010 ook op arbeidsgeïntegreerde opleidingen. In samenwerking met de Gütersloh-campus van de Bielefeld University of Applied Sciences worden vijf ingenieursopleidingen aangeboden: Mechatronics/Automation, Industrial Engineering, Product Service Engineering, Digital Logistics en Digital Technologies. Elk jaar worden daar gemiddeld 100 studenten van Beckhoff in ingenieursberoepen opgeleid. “Ons doel is om getalenteerde jonge mensen in de regio te houden,” zegt Hans Beckhoff, die het idee achter de praktijkgeïntegreerde ingenieursopleidingen uitlegt, en voegt eraan toe: “De belangstelling voor onze opleidingen blijft bestaan en is voor ons een succesvol model gebleken om jong talent aan te trekken. De studenten uit de eerste cohorten bekleden nu belangrijke functies in het bedrijf.” Het samenwerkingsmodel van werk-geïntegreerde opleidingen is ook interessant voor externe partijen – landen als de VS, Mexico, Finland, Maleisië en China zijn in gesprek met de Bielefeld University of Applied Sciences om meer te weten te komen over dit opleidingsmodel en het mogelijk te implementeren of uitwisselingsprogramma’s op te zetten.

Bovendien nodigt Beckhoff scholen uit op de Hannover Messe om jongeren bewust te maken van de opleidingsmogelijkheden die het bedrijf biedt. Dit jaar zullen ongeveer 650 studenten van 10 partnerscholen de beursstand bezoeken. Door deze mogelijkheden heeft Beckhoff in de loop der jaren al een aantal stagiairs en studenten kunnen aantrekken en jonge mensen kunnen inspireren om aan een stage te beginnen, die ze nu weer persoonlijk kunnen afronden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.