NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Een innovatie die de wereld van de automatisering veranderde
De voorganger van de inductieve naderingsschakelaar: het KONTEX-systeem van Pepperl+Fuchs

Een innovatie die de wereld van de automatisering veranderde

In 1958 werd in Mannheim de inductieve naderingssensor geboren, een baanbrekende uitvinding voor de wereld van de automatisering. Deze sensor is sindsdien niet meer weg te denken uit de industrie. De sensor stelde nieuwe normen voor betrouwbare, contactloze, slijtagevrije detectie van metalen voorwerpen. 

Het verhaal van Pepperl+Fuchs begon in Freising, Beieren, waar bankbediende Ludwig Fuchs en radiotechnicus Walter Pepperl elkaar ontmoetten en besloten samen te werken. In 1945 verhuisde het duo naar Mannheim, waar ze een radioreparatiewerkplaats begonnen en later in hun eigen locatie in Mannheim-Sandhofen zowel radio’s als wafelijzers en gloeilampen verkochten. 

Innovatie

De naoorlogse radio’s hadden allemaal een imperfectie gemeen: de ingebouwde stroomtransformator had een papieren laag, die hem gevoelig maakte voor vocht. Omdat nieuwe transformatoren moeilijk verkrijgbaar waren, besloot Walter Pepperl de transformator zelf op te winden met koperdraad. Hij bouwde – en verkocht – de eerste wikkelmachine voor transformatoren. Al in 1950 bouwde Pepperl+Fuchs voorschakelapparaten voor de elektriciteitsnetwerken in de regio Ludwigshafen, die de
110 V-voeding konden omzetten in 220 V. Slechts korte tijd later ontwikkelde het bedrijf regeltransformatoren voor industriële doeleinden.

Automatisering

De ontwikkeling van automatische transportbanden en het begin van de industriële massaproductie in de jaren vijftig leidden tot een snelle groei van de automatiseringstechniek. In die periode ontwikkelde Ludwig Fuchs een nauwe relatie met BASF, dat een geschikt alternatief wenste voor mechanische schakelaars, die idealiter contactloos, slijtvast en corrosiebestendig zouden zijn. Pepperl+Fuchs kreeg de opdracht hiervoor een oplossing te bedenken. Het duo begon aan de ontwikkeling van een magnetische versterker en hun aandacht verschoof steeds meer naar “intrinsiek veilige typen beveiliging”. 

De eerste inductieve naderingssensor ter wereld ontstond slechts een jaar later, in 1958, als antwoord op de behoefte aan een robuuste component die na duizenden schakelcycli nog steeds betrouwbaar zou functioneren en toch zo weinig stroom nodig had om in explosie­gevaarlijke omgevingen te kunnen gebruiken. 

Evolutie

Na het succes van de inductieve naderingssensor in de chemiesector, werd hij vanaf 1960 door zijn vrijwel onbeperkte levensduur geadopteerd in andere industrieën. Sindsdien werd de sensor continu verbeterd en kwamen meer modellen op de markt. Het portfolio omvat inmiddels ongeveer 2.600 modellen, afgestemd op verschillende machine-installaties. En het einde is nog lang niet in zicht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.