Eerste toepassingen van de digital twin - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Eerste toepassingen van de digital twin
Het doel van digital twins is om producten sneller en kosteneffectiever op de markt te brengen door dubbel modelleerwerk te vermijden en, idealiter, volledig hardwarevrije ontwikkeling.

Eerste toepassingen van de digital twin

In de toekomst zal de digital twin net zo vanzelfsprekend zijn als het verstrekken van datasheets op de website nu. Lenze toonde tijdens de afgelopen Hannover Messe Digital dat digital twins al meer zijn dan louter theoretische concepten en hun ingang vinden in de industriële praktijk van vandaag.

Lenze doet al enkele jaren onderzoek naar de digital twin. Het bedrijf met hoofdkwartier in het Duitse Hamelen zet nu ook verdere stappen in de toepassing. Ontwikkelaars en ontwerpers kunnen via een webservice, de EASY System designer, een eerste digitaal beeld van een machine creëren. Verdere webservices verrijken deze structuur vervolgens direct met technische gegevens en documentatie van de gebruikte apparatuur. De resulterende digital twin creëert een nieuwe gestandaardiseerde en geautomatiseerde consistentie van gegevens en informatie, en vormt de basis voor gebruik in verdere tools en toepassingen. En dit zijn nog maar de eerste stappen. “We gaan over naar de concrete implementatie, we gaan assetdata van onze systeemcomponenten, zoals het digitale typeplaatje, technische gegevens en documentatie, beschikbaar stellen via webservices. Dit klinkt in eerste instantie misschien niet zo spannend, maar de toegevoegde waarde over de gehele levenscyclus van een systeem is enorm, omdat deze gegevens worden doorgegeven van engineering tot inbedrijfstelling tot onderhoud”, legt Patrick Bruder uit. Hij is actief als Business Development Manager Automation bij Lenze. 

Gemeenschappelijke gegevensbank 

Het beschikbaar stellen van componentgegevens door de leverancier vereenvoudigt de integratieprocessen in het ontwikkelingsproject. Het doel is om producten sneller en kosteneffectiever op de markt te brengen door dubbel modelleerwerk te vermijden en, idealiter, volledig hardwarevrije ontwikkeling. De automatiseringsspecialisten van Lenze willen afstappen van de pure visualisatie van een product. Een digital twin is de volledige digitale weergave van een machine of systeem in al zijn aspecten. Het gaat niet noodzakelijk om een specifiek bestand of model, maar eerder om een kader rond alle geversioneerde en gerefereerde gegevens van een product. Op die manier kunnen alle hulpmiddelen werken op een gemeenschappelijke datastam gedurende de levenscyclus van het product, die achtereenvolgens wordt aangevuld met verdere informatie.

Over Lenze

Lenze is een toonaangevend bedrijf in automatisering voor machinebouwers en specialist in motion centric automatisering. Als een leverancier van systemen met oplossingscompetenties werkt Lenze voor en met zijn klanten om mechatronische producten en pakketten te creëren van de hoogste kwaliteit. Het zijn krachtige systemen die hardware en software voor machineautomatisering combineren, samen met digitaliseringsdiensten in het beheer van big data cloud- en mobiele oplossingen en software voor IoT. Lenze stelt wereldwijd meer dan 3.700 medewerkers tewerk en is vertegenwoordigd in meer dan zestig landen. Lenze’s groeistrategie bestaat eruit om de komende jaren sterk te blijven investeren in de domeinen van Industrie 4.0.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.