NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Efficiënter gebruik van digitale data voor duurzamere en flexibelere productie

Efficiënter gebruik van digitale data voor duurzamere en flexibelere productie

In een digitaal tijdperk zullen bedrijven niet alleen efficiënter kunnen produceren, ze zullen ook flexibeler en duurzamer aan de slag kunnen. Siemens presenteerde op de afgelopen editie van SPS zijn uitgebreide Digital Enterprise portfolio. Centraal op de meer dan 4.000 m² grote stand stonden producten, oplossingen en diensten die klanten helpen om hun time-to-market te verminderen en hun productiviteit, flexibiliteit en efficiëntie te verbeteren.

Aan de hand van het voorbeeld van de automobielindustrie toonde Siemens hoe de ontwikkelings- en productietijden kunnen worden verkort, ongeacht het motorconcept (diesel, benzine, elektrisch).

 

Dankzij innovaties en de integratie van geavanceerde technologieën in het Digital Enterprise  portfolio helpt Siemens bedrijven uit alle sectoren om een flexibelere en efficiëntere productie te realiseren. “Het Digital Enterprise portfolio is wereldwijd in alle sectoren al sterk aanwezig voor de implementatie van Industrie 4.0. Veel toepassingen tonen de tastbare voordelen van deze oplossingen voor onze klanten”, verklaart Klaus Helmrich, lid van de raad van bestuur van Siemens AG en CEO van Digital Industries, op SPS. “Nu zetten we de volgende stap: met tal van innovaties en geavanceerde technologieën tillen we het Digital Enterprise portfolio en dus Industrie 4.0 naar een hoger niveau.”

De innovaties concentreren zich op de continue integratie van het ontwikkelingsproces. Ze omvatten standaardisering, geïntegreerde engineering verspreid over teams en een geïntegreerde functietest.

 

Modulaire, flexibele en ecologisch efficiënte productie

Siemens presenteerde op SPS tal van innovaties en sectorspecifieke toepassingen die aantonen hoe aan deze vereisten kan worden voldaan met nieuwe producten, oplossingen en diensten uit het Digital Enterprise portfolio. Zo helpt een nauwkeurigere en krachtigere Digital Twin de CO2-uitstoot in de productontwikkeling aanzienlijk te verminderen door een uitgebreide simulatie van de werkelijke productie te maken. De analyse van productieprocessen toont waar er mogelijk bespaard kan worden op hulpbronnen zoals water en elektriciteit. Ten slotte kan door het gebruik van innovatieve productiemethoden, bijvoorbeeld Additive Manufacturing, bespaard worden op materialen en afval verminderd worden. Met dit portfolio maakt Siemens de weg vrij voor modulaire, zeer flexibele en vooral ecologisch efficiënte productiestromen.

Dankzij innovaties en de integratie van geavanceerde technologieën in het Digital Enterprise portfolio helpt Siemens bedrijven uit alle sectoren om een flexibelere en milieuefficiëntere productie te realiseren.

 

Geïntegreerd schaalbaar systeem nodig: van het veld tot de cloud

Aan de toenemende vereisten voor meer flexibiliteit en productiviteit kan niet alleen met conventionele automatiseringsoplossingen worden voldaan. Van productie tot de cloud is een geïntegreerd, schaalbaar systeem nodig. De technische voorwaarden hiervoor zijn reeds beschikbaar in de vorm van end-to-end oplossingen in de hele waardeketen, die een verbinding creëren tussen de virtuele en de echte wereld en dat voor alle maak- en procesindustrieën. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij platforminnovaties zoals de eerste digitale CNC Sinumerik One, het innovatieve web-based procesbesturingssysteem Simatic PCS NEO, het nieuw ontwikkelde visualisatieplatform Simatic WinCC Unified en het Xcelerator-portfolio, dat het hele spectrum aan industriële software, diensten en MindSphere combineert met een uitgebreid Mendix platform voor de ontwikkeling van low-code apps. Dit creëert een uitgebreide, naadloze digitale context over een waaier aan informatiebronnen en gegevensformaten heen. Exploitanten van fabrieken kunnen profiteren van de uitstekende betrouwbaarheid en kwaliteit van de informatie en de daaruit voortvloeiende toename van de operationele beschikbaarheid en betrouwbaarheid van hun fabrieken.

Betrouwbaarheid en veiligheid in industriële communicatie

De tendens richting flexibele en modulaire productieconcepten creëert ook uitdagingen voor draadloze communicatie: meer apparaten, grotere betrouwbaarheid en minder latency. Daarbij is de sleutel de verbinding van productie- en logistieke elementen; van netwerkgestuurde automatisering tot flexibelere productie. Industriële 5G vormt hiervoor de basis, omdat het ultra-betrouwbare breedbandtransmissie en extreem lage latency biedt voor netwerken met een groot aantal apparaten.

Digitalisering leidt tot meer netwerken – tot op het niveau van de sensor. Bij automatisering is het vooral belangrijk om beschermd te worden tegen mogelijke risico’s. Om gebruikers op dit gebied te ondersteunen, biedt Siemens een uitgebreid en breed beschermingsconcept dat voldoet aan de aanbevelingen van IEC 62443, de toonaangevende norm voor beveiliging bij industriële automatisering. Een nieuw concept dat op SPS wordt gepresenteerd, is Industrial Security Services, specifiek voor Simatic automatiseringssystemen, met oplossingen voor beveiligingsconfiguraties en een efficiënt beheer van zwakke punten.

Daarbij is de sleutel de verbinding van productie- en logistieke elementen;
van netwerkgestuurde automatisering tot flexibelere productie.

 

Ecosysteem voor data-integratie en -analyse

Een ander element voor de volgende stap in de implementatie van digitale transformatie is het groeiende ecosysteem voor Industrial Edge en Cloud. Dit maakt data-integratie mogelijk van data-analyse op de werkvloer via het automatiseringssysteem naar de Cloud. Siemens biedt hiervoor nieuwe Edge apps aan voor productie-installaties en werktuigmachines. Bovendien heeft Siemens de Edge technologie overgenomen van het Amerikaanse Pixeom, waardoor het zijn portfolio voor eenvoudig app-beheer en centrale app-updates zelfs op gedistribueerde infrastructuren versterkt. De service-experts van Siemens ondersteunen de digitale transformatie met een uitgebreide dienstenaanpak, van advies en implementatie tot optimalisatie. Dit geldt ook voor AI-gebaseerde diensten die het ‘veld’ verbinden met edge en de cloud. Gegevens worden zowel lokaal op de machine als in de cloud geanalyseerd met behulp van AI-gebaseerde algoritmen. Zo kan de klant ongeplande stilstandtijd van de machine voorspellen en de productkwaliteit aanpassen.

Gedaanteverandering van de industrie

De digitalisering zorgt meer en meer voor een gedaanteverandering van de industrie: de krachtigere verbinding tussen de virtuele en de echte wereld leidt van de gewone showroom naar de digitale ontwerp- en verkoopruimte, van het kantoor van de ploegbaas ter plaatse naar de simulatieruimte in de fabriek en van de gekoppelde automatisering naar de flexibele werkvloer. Aan de hand van het voorbeeld van de automobielindustrie toonde Siemens hoe de ontwikkelings- en productietijden kunnen worden verkort, ongeacht het motorconcept (diesel, benzine, elektrisch). Volledig geautomatiseerde productieconcepten met een hoge kwaliteit en nauwkeurigheid en geïndustrialiseerde additieve productie zorgen voor betere prestaties, kortere installatietijden en een transparant proces voor de ontwikkeling en de productie van batterijen. De sterke punten van modulaire verwerkingsfabrieken werden op de stand geïllustreerd aan de hand van een ‘plug and win’ separator van GEA, die is geautomatiseerd met Module Type Package (MTP) en wordt ondersteund door webgebaseerde applicaties en digitale diensten gebaseerd op MindSphere. Deze applicaties verhogen de transparantie en de efficiëntie van de fabriek door de optimalisatie van operationele besturing en onderhoudsschema’s.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.