ERP-systeem wordt toeverlaat om efficiënte organisatie uit te stippelen - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
ERP-systeem wordt toeverlaat om efficiënte organisatie uit te stippelen

ERP-systeem wordt toeverlaat om efficiënte organisatie uit te stippelen

Heb ik alle materialen in huis voor mijn project? Zijn er voldoende mensen beschikbaar? Het zijn vragen die machinebouwers zich constant moeten stellen. Voor GIMA Machines zullen de antwoorden voortaan automatisch volgen. Met de implementatie van Ridder iQ zal het zijn processen kunnen stroomlijnen en de kwaliteit nog verder opdrijven. De implementatie door Trivest Software Group verliep alvast feilloos.

GIMA Machines ontstond uit de passie voor werktuigmachines van Gilbert Janssens en Stef Bruynseels. “Onze geschiedenis begon met het ombouwen van machines naar de nieuwste stand van techniek”, herinnert zaakvoerder Gilbert Janssens zich. “In 1991 was retrofitten nog een kleine markt. Maar het ombouwen van kleinere, eenvoudigere machines evolueerde snel naar zeer grote, complexe, hoogprecisiemachines. Daar kwam ons complete karakter nog beter tot zijn recht. We waren immers zodanig gegroeid dat we alle capaciteiten in huis hadden, elektrisch, mechanisch, hydraulisch, software, opleidingen … om totaalprojecten aan te nemen.” Het bleef niet bij retrofitten alleen. Met het opzetten van een eigen engineeringafdeling, ontwikkelde GIMA Machines zich ook tot machinebouwer. Het succes verklaart Janssens met de servicegerichtheid. “We hebben onze expertise altijd ten dienste van onze klanten gesteld. Service leveren is cruciaal en dat vraagt om een sterk team. Onze medewerkers zijn eigenlijk ons belangrijkste product. Ze zijn van goudwaarde om de kwaliteit te realiseren die we voor ogen hebben.”

Trivest Software Group

Het bleef niet bij retrofitten alleen. Met het opzetten van een eigen engineeringafdeling, ontwikkelde GIMA Machines zich ook tot machinebouwer. Het succes verklaart Janssens met de servicegerichtheid.

Procedures in vraag stellen
GIMA Machines staat vandaag onder andere sterk in luchtvaart en automotive. Om kwaliteit in de toekomst nog beter te borgen, werden vorig jaar de voorbereidingen gestart voor het behalen van het ISO-9001 kwaliteitscertificaat. Janssens: “Voor ons het uitgelezen moment om onze procedures in vraag te stellen en werk te maken van een stroomlijning van al onze processen. Het ontbrak ons op bepaalde vlakken aan een eenduidige administratieve structuur, wat tijd- en kwaliteitsverlies veroorzaakte.” Die transformatie ging hand in hand met de implementatie van een nieuw ERP-pakket. “Omdat we heel projectmatig werken en service voorop staat in onze activiteiten moest een ERP-systeem onze toeverlaat worden om een efficiënte organisatie uit te stippelen.” Janssens had nochtans slechte ervaringen met dergelijke systemen. “Een recent geïnstalleerd pakket heeft eigenlijk nooit geleverd wat het moest. Toch zagen we de noodzaak ervan in. Het betekende echter dat we het traject naar een nieuw ERP-systeem heel argwanend hebben aangevat.”

Trivest Software Group

Gilbert Janssens, links onderaan: “Voor elke twijfel die we nog hadden kwam sales manager Wouter Fonteyn van Trivest Software Group altijd met een passende standaardoplossing op de proppen.”

Volledig, overzichtelijk en eenvoudig in gebruik
Tijdens de zoektocht stak één pakket er voor Janssens met kop en schouders bovenuit: Ridder iQ van Trivest Software Group. “Het pakket overtuigde door zijn volledigheid, waardoor we weinig maatwerk nodig hadden. Dat was één van de hordes waar het vorige ERP-systeem over struikelde. Ook al is Ridder iQ zo alomvattend, toch behoud je te allen tijde het overzicht, waardoor het zeer eenvoudig te gebruiken is”, vat Janssens de belangrijkste voordelen samen. Voor GIMA Machines waren met name de modules kwaliteitscontrole en planning enorm
interessant. “We zijn geëvolueerd van een bedrijf met twee personen naar 34 medewerkers. De manier van werken is gedurende die 28 jaar organisch gegroeid, maar daarom niet altijd de beste. Door alles weer van nul te herbekijken hebben we de puntjes op de i kunnen zetten. Een mooi voorbeeld daarvan omhelst onze service. Sedert eind maart kunnen onze techniekers met tablet op pad. De manuele datacollectie zal zo volledig vervallen, alles gebeurt voortaan automatisch. Het bespaart onze mensen een pak papierwerk en zal heel wat procedures vereenvoudigen.”

Trivest Software Group

“Service leveren is cruciaal en dat vraagt om een sterk team. Onze medewerkers zijn eigenlijk ons belangrijkste product.”

Zelf Ridder iQ aanbevelen
Ook de implementatie loopt feilloos. “Voor elke twijfel die we nog hadden kwam sales manager Wouter Fonteyn altijd met een passende standaardoplossing op de proppen. De ISO-normering vormde de leidraad. Alle processen werden onder de loep genomen, daartegen afgetoetst en uitgewerkt in Ridder iQ. Dat liep steeds in een zeer aangename en constructieve sfeer, waaruit duidelijk bleek dat het team van Trivest Software Group kennis van zaken heeft van bedrijfsprocessen en software. Het beste bewijs dat Ridder iQ en Trivest Software Group hier enorm in de smaak vielen, is dat ik het pakket intussen al aan drie bedrijven heb aanbevolen”, besluit Janssens. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.