NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Exacte contourdetectie voor in-line kwaliteitscontrole
De PMD Profiler is een bijzonder betaalbare oplossing om een visuele in-line kwaliteitscontrole te doen.

Exacte contourdetectie voor in-line kwaliteitscontrole

Daarom lanceert ifm electronic de PMD Profiler. Op basis van triangulatie kan men het profiel van een object in beeld brengen en aftoetsen tegen de gewenste kwaliteit. En zoals u het van ifm electronic gewoon bent kan dat met het hoogste gebruiksgemak gebeuren.

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld ifm electronic

Vorig jaar kreeg de PMD Profiler zijn vuurdoop op de SPS. De sensor projecteert een laserlijn op het te meten oppervlak. Deze lijn wordt gereflecteerd en opgenomen door een ontvangstelement (PMDchip). In vergelijking met de projectie heeft het ontvangstelement een duidelijke offset gemeten en kan men hierdoor de hoogte van het profiel detecteren. Optische profieldetectie dus. Product Specialist Kenneth Van de Perre: “Dan is het maar een koud kunstje meer om dit naast een aangeleerd referentieobject te leggen en te zien in hoeverre er afwijkingen optreden. De PMD Profiler is zo een bijzonder betaalbare oplossing om een visuele in-line kwaliteitscontrole te doen. Zijn de potjes yoghurt wel voldoende gevuld? Is de afdichting juist gemonteerd? Staat de juiste gravering op uw product? Liggen de producten met de juiste oriëntatie op de transportband? Is er geen draadbreuk in uw weefmachine? Het aantal mogelijke toepassingen is legio. Waar men wel rekening mee moet houden is dat het een statische meting betreft. Het object moet dus stilstaan bij de contourdetectie.”

Zien wat de sensor ziet. IO-Link maakt het mogelijk een visuele vergelijking van het te controleren onderdeel met de referentiecontour te realiseren voor een doelgerichte foutanalyse.

Nauwkeurig werken, eenvoudig te bedienen

De PMD Profiler kan daarbij een aantal onmiskenbare voordelen in de strijd werpen. “Ten opzichte van klassieke 2D-camera’s is hij ongevoelig voor kleuren en voor om­gevings­om­standigheden zoals extern licht. Daar­enboven kan hij een stuk hogere nauwkeurigheid voorleggen: +/- 500 µm, zowel in de X- als in de Z-richting. Het maakt hem in deze prijscategorie tot de nauwkeurigste sensor ter wereld om referenties te controleren”, weet Van de Perre. Ook aan het hoge gebruiksgemak dat alle ifm producten kenmerkt is hier niet verzaakt. “De instelling kan op drie verschillende manieren gebeuren. Via de drie druktoetsen op het display kan men in de productie zelf heel eenvoudig een referentieprofiel aanleren. De laserlijn is zichtbaar zodat u in minder dan twee minuten tijd de zone kan gaan instellen die moet worden gecontroleerd. Dan hoeft u enkel nog te selecteren in hoeverre de producten mogen afwijken van deze standaard en u bent klaar voor kwaliteitscontrole. Door de aanwezigheid van IO-Link kan de parametrering uiteraard ook via pc gebeuren. En ten derde is er ook nog een alternatief via USB met de Vision Assistant software. Dit is dezelfde omgeving als waar 3D-camera’s gebruik van maken. U zal daarin kunnen zien wat de PMD Profiler zelf ziet voor een perfecte afstelling”, aldus Van de Perre.

De laserlijn is zichtbaar zodat u in minder dan twee minuten tijd de zone kan gaan instellen die moet worden gecontroleerd.

Complementaire aanvulling van PMD familie

Momenteel kan men in de sensor één profiel aanleren. Naar aanleiding van de komende editie van SPS komt er echter al een nieuwe variant uit die tot tien profielen lokaal kan opslaan. Van de Perre: “Dit op specifieke vraag van de markt om ook in de productie verschillende referentieprofielen te kunnen oproepen en aansturen. Dat kan nu al via de IO-Link master. Maar met de nieuwe versie zal dit nog eenvoudiger kunnen gebeuren via het display van de sensor zelf.” De PMD Profiler positioneert zich als een volwaardig nieuw product binnen de PMD familie. “Hij is echt complementair met wat we al in het aanbod hadden. Als je een exacte positionering zoekt, zal dit niet de sensor zijn die je nodig hebt maar voor kwaliteitscontrole door middel van profieldetectie is hij door zijn scherpe prijs een uitstekend alternatief voor 2D- en 3D-camera’s. Hij is zeker ook nog niet uitontwikkeld. Ik verwacht dat er nog zal geëvolueerd worden naar een hogere resolutie om nog meer toepassingen mogelijk te maken.”    

Het profiel dat de PMD Profiler meet wordt dan naast een aangeleerd referentieobject gelegd om te zien in hoeverre er afwijkingen optreden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.