Gedeelde uitvalsbasis verenigt slimme en duurzame maatwerkoplossingen - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Gedeelde uitvalsbasis verenigt slimme en duurzame maatwerkoplossingen

Gedeelde uitvalsbasis verenigt slimme en duurzame maatwerkoplossingen

Het Waregemse Lybover opende dit jaar een gloednieuwe hub op de site van VINTIV, van wie het de kantoorruimte huurt. De beide bedrijven besloten hun nu gedeelde uitvalsbasis extra op de kaart te zetten, en organiseerden er op 31 mei een “Future of Manufacturing”- event. Het druk bijgewoonde treffen bracht de bezoeker een boodschap van slim en duurzaam produceren, en accentueerde zo de respectievelijke specialisaties van VINTIV en Lybover.

Beide bedrijven lieten hun licht schijnen over de toekomst van onze maakindustrie.

Kruisbestuiving

VINTIV breidde recent nog uit met een nieuw gebouw voor zijn eigen operationele activiteiten. Hierin werd ook een belangrijk volume extra kantoorruimte voorzien. Joris Ceyssens (VINTIV): “Niet dat die kantoorruimte echt noodzakelijk was, maar ze werd hoe dan ook ingebouwd met het oog op de toekomst , en ook omdat zo de ganse realisatie binnen éénzelfde investering kon blijven. Dit maakte uiteraard dat we ineens heel wat kantoorruimte op overschot hadden.” Via de eigen hub van VINTIV in Waregem, kwam het bedrijf in contact met het naburige Lybover, dat op zijn beurt op zoek was naar een bijkomende uitvalsbasis in het Limburgse.

De HUB als noodzaak

Hans Boels (Lybover): “ De regio Waregem van waaruit Lybover opereert, wordt wel eens het “Texas van Vlaanderen” genoemd: er heerst een bijzonder hoge werkzaamheidsgraad, en het vinden van geschikte mensen zoals procesingenieurs of projectleiders is er op dit ogenblik zeer moeilijk geworden.” Bovendien zijn de activiteiten van het bedrijf door de jaren heen danig geëxpandeerd (de bedrijvengroep Lybover is actief van Scandinavië tot zuid – Europa), dat een bijkomende uitvalsbasis zich meer en meer opdrong. Hans Boels: “Het opzet van de inplanting van een bijkomende hub in het oosten was dus tweeërlei: enerzijds positioneren we ons dichter bij cliënteel uit bijvoorbeeld Nederland en Duitsland, en anderzijds krijgen we naar personeelswerving toe de mogelijkheid om in een heel andere vijver te gaan vissen.“

Complementair

Enkele vruchtbare gesprekken tussen beide bedrijven legden al snel een mooie complementariteit bloot, waarop besloten werd kantoren van VINTIV ter beschikking te stellen voor de nieuwe stek van Lybover. Joris: “Die onderlinge match was voor ons toch doorslaggevend bij de beslissing. Zo bedienen we weliswaar hetzelfde soort klanten uit de maakindustrie, maar komen we in compleet verschillende fases van het proces tussen, waardoor we nooit met elkaar zullen concurreren.”

VINTIV is met name gespecialiseerd in de bouw, optimalisatie en retrofit van unieke productiemachines met een uitgesproken nadruk op slim produceren. Dit levert een directe impact op de efficiëntie van het productieproces op.

Lybover is als projectbedrijf gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de verduurzaming van productieprocessen, waaronder het reduceren van emissies door luchtbehandeling, de omschakeling van moedergrondstof naar zuiver recyclaat en het leveren van toegevoegde waarde bij solids en fluids processing. Dit met directe impact op de footprint van het productieproces.

Gemeenschappelijke DNA

Toch hebben de bedrijven een vooral zeer vergelijkbaar DNA, wat zich voornamelijk uit in de benadering van klant en project. Met een uitgesproken customer intimacy, waarbij een theoretisch model  met competente mensen en proceskennis tot een werkend geheel wordt omgezet. Dit behelst voor zowel Lybover als VINTIV een lange termijnrelatie met de klant, een minimaal personeelsverloop, en een goede, trouwe band met de eigen leveranciers, en het omarmen van technologie van lange termijn partners. Een synergie die op termijn zeker een concrete samenwerking suggereert.

The future of manufacturing

Om dat alles extra in de verf te zetten, organiseerden de bedrijven op 31 mei het event “The future of manufacturing”. VINTIV had een hele reeks mooie machines (waaronder een omvangrijke vullijn voor chips) in opbouw en bovendien wilde het de ingebruikname van de nieuwe aanbouw vieren. Voor Lybover was het dan weer een unieke gelegenheid om de nieuwe operationele hub, met Filip Doucé als manager, op de VINTIV -site aan het publiek te revelleren.  

De uitgave van een mooi boekje voor deze gelegenheid, maakte het event bovendien helemaal af. De publicatie werd bedeeld aan alle eventbezoekers, en omvat naast bedrijfspresentaties en close-ups een gedeelde visie rond de toekomstige maakindustrie, aangevuld met enkele mooie projecten en cases.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.