NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
“Gedifferentieerde producten en maatwerk winnen sterk aan belang”
Dankzij eigen engineering en projectbegeleiding van bij de beginfase levert Phoenix Mecano almaar meer maatwerk af.

“Gedifferentieerde producten en maatwerk winnen sterk aan belang”

Van zeer specifieke behuizingen voor volautomatische en satellietgestuurde sproeimachines voor de landbouw tot hoogwaardige mechanische en elektronische onderdelen voor zeer uiteenlopende sectoren. Phoenix Mecano België legde zich de voorbije jaren steeds meer toe op maatwerk en kleine series, en die aanpak legt het bedrijf uit Deinze geen windeieren.

De Belgische verkoopstak Phoenix Mecano NV, die deel uitmaakt van de beursgenoteerde Zwitserse groep Phoenix Mecano AG, mag dit jaar dertig kaarsjes uitblazen. “De groep – die wereldwijd actief is sinds 1975 – kan ruwweg opgesplitst worden in drie grote onderdelen,” klinkt het bij Peter Wieme, managing director BeNeLux. “In eerste instantie zijn er de hoofdkwartieren van de verschillende merken die wij produceren en commercialiseren. Die zitten voornamelijk verspreid over Duitsland, Zwitserland en nog een handvol andere Europese landen. Daarnaast telt de groep een aantal productie-entiteiten die vooral in Azië, de VS en Australië gelokaliseerd zijn. Het derde onderdeel zijn dan de verkoopsorganisaties die de producten lokaal vermarkten, zoals wij dat doen voor België en Luxemburg.” Naast de verkoop van de zuivere standaardproducten, levert Phoenix Mecano ook almaar meer maatwerk aan, op vraag van de meest uiteenlopende klanten. “Op die standaardproducten voeren we hier dan nog een aantal bewerkingen uit, denk aan freeswerk, assemblage lasergraveringen of oppervlaktebewerking. Indien nodig kunnen we ook producten volledig vanaf nul op maat laten ontwikkelen, maar daarvoor wijken we dan wel uit naar onze collega’s in het buitenland. Daarbij vormen wij dus de schakel tussen de Belgische klant enerzijds en de buitenlandse productie-entiteit anderzijds.”

Peter Wieme is managing director BeNeLux bij Phoenix Mecano

Geen massaproductie

Het productengamma van Phoenix Mecano valt onder te verdelen in drie grote subcategorieën. In eerste instantie zijn er de statische of dynamische mechanische componenten in aluminium – profielen, buizen, klemstukken en systemen zoals lineaire eenheden, elektrocilinders, hefzuilen en werkposten – die ingezet worden voor machinebouw en andere industriële toepassingen. Daarnaast zijn er ook de kleine elektronische industriële componenten, zoals bijvoorbeeld testpinnen voor batterijen of klemmetjes voor printpraten. De derde belangrijke productcategorie zijn de behuizingen om mechanische, elektrische of elektronische componenten te beschermen, gaande van heel kleine en zeer gespecialiseerde reeksen tot enkele honderden of duizenden stuks. “Deze behuizingen in kunststof, aluminium of rvs worden dan bijvoorbeeld gebruikt in zeer uiteenlopende industriële omgevingen of voor explosievrije toepassingen. Opgesplitst naar sectoren hebben wij onder meer een stevige voet tussen de deur bij de chemie en de petrochemie, de transportsector, de machinebouw, de landbouw- en voedingsindustrie en allerlei IOT-bedrijven.”

Op de standaardproducten voert Phoenix Mecano op vraag van klanten zelf ook nog een aantal mechanische bewerkingen uit.

Innovatie steeds prominenter

Terwijl de meeste leveranciers van behuizingen en mechanische componenten in ons land vooral standaardproducten aanleveren die in zeer grote series geproduceerd worden – waarbij vooral een concurrentiële prijs van groot belang is – mikt Phoenix Mecano BeLux uitdrukkelijk niét op dat segment. “Gedifferentieerde producten en maatwerk winnen aan belang”, geeft Wieme aan. “Dankzij onze eigen werkplaats kunnen we onze klanten extra toegevoegde waarde bieden en hen ook producten op maat in zeer kleine aantallen voorstellen. We proberen daarbij ook zoveel mogelijk mee te denken met die klanten, van bij de ontwerpfase van een product. Wat is de best mogelijke constructie-opstelling het ideale geïntegreerd systeem voor een mechanische toepassing? Of hoe moet een behuizing er precies uitzien, waartegen moet die zoal bestand zijn? We worden door de klant dan ook almaar vroeger in het productieproces betrokken om alle opties mee af te tasten en mee uit te ontwerpen. Vooral op dat vlak zijn we behoorlijk uniek in België. Innovatie speelt een steeds prominentere rol in ons productengamma.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.