NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Industrie loopt warm voor automatiseren en digitaliseren

Industrie loopt warm voor automatiseren en digitaliseren

De industrie liep duidelijk warm voor eindelijk weer een Indumation.be. Dat kon je van 18 tot en met 20 mei letterlijk en figuurlijk voelen in de hallen van Kortrijk Xpo. De temperaturen liepen hoog op, want ondanks alle moeilijkheden met grondstoffen en energieprijzen, of net daarom, willen bedrijven weer de volgende stappen in hun productieproces zetten. Het werd drie dagen lang een gezellige drukte van bezoekers die met heel concrete investeringsplannen naar de beurs waren getrokken. De lichte terugval in het bezoekersaantal kon de meeste exposanten dan ook niet deren. Zij gingen met voldoende huiswerk voor de komende maanden naar huis. 

De zesde editie van het snelst groeiend Benelux-treffen voor industriële automatisering en Industrie 4.0 sloot op vrijdag 20 mei af op 8.847 bezoekers uit de Benelux-industrie. Ondanks een daling tegenover editie 2019 (10.414), maar wel een licht stijging tegenover editie 2017 (8.417), is het verdict van de 240 exposanten vrij unaniem: een geslaagde editie, vooral op het niveau van concrete leads die hun investeringen tijdens de pandemie hebben moeten uitstellen. 

De vooruitzichten waren hoe dan ook realistisch bijgesteld, gezien de uitdagende geopolitieke omstandigheden en de timing. “Ondanks alle verrassingen en dubbel uitstel zijn we samen met onze bezoekers veilig geland”, beamen organisatoren Industrialfairs en het kernteam van de federaties Agoria en InduMotion. Dat gold trouwens ook voor de 783 studenten die op vrijdag met de Agoria Student Learning Tour bij exposanten konden kennismaken met wat state-of-the-art is in de industrie vandaag en morgen.

Alles in beweging

Waarvoor de bezoekers dan vooral gekomen waren? Wie de populariteit van de technologieroutes erop naslaat, ziet dat 65,9% van de bezoekers interesse toonde in het traject motion control, drives, gears, robotics. Zaken in beweging zetten blijft duidelijk de essentie van heel wat industriële activiteiten, maar dan wel in het moderne jasje van vandaag: ook de aandrijflijn wordt digitaal. De minst populaire was industrial software & security, maar ook in dit domein was nog altijd meer dan een derde van de bezoekers (34,3%) op zoek naar meer informatie. 

Opvallend in de cijfers die beursorganisator IndustrialFairs meegaf is de stijging van het aantal bezoekers op zoek naar systeeminte­gratoren en externe leveranciers van oplossingen en diensten. Vermoedelijk heeft dit te maken met de hogere nood aan externe expertise. Co-creatie wordt dan ook een van de sleutelwoorden in productie, de komende jaren.

Op koers ondanks perfecte storm

Indumation.be behoorde in 2022 tot de seizoen­openers van de industriële zomer- en najaarevents die de West-Europese bezoeker fel solliciteren. Uitgestelde edities van onder andere Hannover Messe, SPS Nürnberg en Milaan, Global Industrie, Technishow…:
ze komen allemaal in een vrij smalle tijdtunnel terecht en zowel exposanten als bezoekers moeten keuzes maken. Strengere richtlijnen van bedrijven met een steeds krapper en druk bezet personeelsbestand, worstelend met een ontwrichte toeleveringsketen, hogere energie- en grondstoffenprijzen en de oorlog in Oekraïne maken het zware weer voor beleidsmakers en afdelingshoofden uit de industrie. 

“Een sterk resultaat dus, ondanks deze perfecte storm”, beamen de drie organiserende partijen. Op naar een zevende traditionele februari-editie in 2024! En voor wie zolang niet kan wachten is er op 2 maart 2023 het Indumation Network event in de Brabanthallen in Leuven. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.