NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De digital twin vormt een prima leidraad voor de bekabeling.

Intelligente 3D-software overal inzetbaar

De meeste CAE-systemen vormen veelal op zichzelf staande softwarepakketten, die enkel met merkeigen bestanden compatibel zijn. Met zijn 3D PANEL+ pakket overstijgt IGE+XAO nu glansrijk deze beperking, en zet het softwarebedrijf een totaaloplossing neer die in staat is om uit elk elektrisch schema een 3D-kastaanzicht te ontwerpen. Dit 3D-model produceert bovendien een vracht aan belangrijke informatie die later mee de productie zal aansturen.

Vaak is het gebruiken van basistekeningen, gemaakt met één type ontwerpsoftware voor de aanmaak van 3D-modellen met een ander programma, niet mogelijk. Met SEE Electrical 3D Panel+ is er niet langer een beperking wat 3D-modelling betreft, omdat de oorsprong van de bestaande elektrische schema’s geen rol meer speelt.

Hoe het intelligente SEE Electrical 3D PANEL+ pakket van IGE+XAO met verve meerdere werelden overbrugt, mag blijken uit het verhaal bij KEMPISCHE BORDENBOUW, of kort KBB, uit Balen. 

Snelheid

Het bedrijf is specialist in de opbouw van elektrische borden. KBB toont zich ook een sterke groeier, en biedt een zeer divers gamma aan, gaande van de kleinere kastjes in huishoudformaat tot en met grote vermogenskasten die tot 3000 Ampère verwerken. Een belangrijk deel van de markt is industrieel, wat maakt dat KBB op regelmatige basis ook de bouw van PLC-sturingskasten met onder andere relaissturingen verzorgt. 

In de huidige markt speelt snelheid echter een bepalende rol, en leiden ogenschijnlijk kleine fouten vaak tot grote repercussies, zoals tijdverlies of bijkomende kosten. Daarom was ook KBB verplicht om te investeren in betrouwbaarheid in de vorm van verregaande automatisatie. Zo ging de bordenbouwer resoluut voor een CNC-machine die de nodige boor- en ponsgaten in de borden verzorgt, en automatiseerde hij eveneens zijn draadconfectie. 

Om deze verschillende processen goed te kunnen integreren en vooral harmoniseren, werd een betrouwbare softwarepartner gezocht. SEE Electrical 3D Panel+  van IGE+XAO bleek hierbij een prima keuze. De software wordt nu dagelijks gebruikt voor het kastontwerp en de 3D-modellisatie, en blijkt een onmisbare tool die effectief voor ondersteuning van de productie zorgt.

Van elk elektrisch schema kan een 3D-ontwerp gemaakt worden.

Niks gaat verloren

Een unieke meerwaarde van het SEE Electrical 3D Panel+ pakket is dat KBB om het even welk elektrisch schema, getekend met het bestaande (niet-SEE Electrical) pakket kan gebruiken om toch tot een 3D-ontwerp te komen. Dit is voor de klant een heel belangrijke troef, omdat zo bestaande info en tekenmateriaal niet verloren dienen te gaan, en vooral dubbel werk vermeden wordt. 

Een tweede meerwaarde is dat de software meteen ook een schat aan technische informatie genereert. Het systeem maakt onder meer boorgatpatronen aan die direct naar de CNC–machine van KBB kunnen gecommuniceerd worden. Bovendien worden er simultaan draadkniplijsten gegenereerd die rechtstreeks de confectiemachine aansturen. Deze bevatten niet louter draadlengtes en -secties, maar ook de gevraagde afwerking, zoals bijvoorbeeld de eindhulzen. 

Dat de software zoveel praktische data beschikbaar maakt, geeft de bouwer eveneens de mogelijkheid om minder elektrisch geschoold personeel in te schakelen bij de diverse projecten. SEE Electrical 3D Panel+ genereert immers een overzichtelijke digital twin die men bij de effectieve bekabeling perfect als leidraad kan aanwenden. 

Niet meer weg te denken

SEE Electrical 3D Panel+ blijkt alvast een belangrijke ondersteuning die het bedrijf verder helpt doorontwikkelen en optimaliseren, en is duidelijk niet meer weg te denken uit het productieproces. Concreet betekent het een voelbare verhoging in flexibiliteit, omdat de doorlooptijden nu minimaal zijn, en eenzelfde team zo veel meer omzet. Kwantificering leert dat de bedradingstijd gemiddeld tot wel 70 procent verminderd werd, waardoor een elektrisch bord met bijvoorbeeld 300 draden op amper een voormiddag kan afgewerkt worden. Ter vergelijking: tot voor de procesoptimalisatie nam dit werk ruim één dag in beslag. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.