IO-Link, van in het veld tot in de cloud - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
IO-Link, van in het veld tot in de cloud
Tekst Valérie Couplez | Beeld Rockwell Automation en Routeco

IO-Link, van in het veld tot in de cloud

IO-Link maakt de belofte van slimme machines helemaal waar. De data geraken via dit communicatieprotocol immers op een heel efficiënte manier tot in de sturing van uw proces. Technologie die garant staat voor een snelle diagnose, eenvoudige parametrering en dus lagere kosten en een hogere productiviteit. Rockwell Automation beschikt over het breedste gamma aan IO-Link technologie, van de kleinste sensor tot de PLC en zelfs tot alle software om de beschikbare informatie te centraliseren. Benieuwd wat dat voor uw machines en applicaties kan betekenen? Distributeur Routeco helpt u graag verder.

IO-Link is een wereldwijd aanvaard open-standaard protocol dat sensoren en andere veldapparaten naadloos integreert. De technologie werd in eerste instantie gedragen door de fabrikanten van sensoren. Immers, met IO-Link aan boord kunnen er heel wat voordelen geplukt worden. Vermindering van machinestilstand, bijvoorbeeld, dankzij status- en diagnosegegevens. Een vlotte integratie, rechtstreeks op de PLC via een IO-Link Master. Efficiëntere processen door de mogelijkheid om parameters snel en vanop afstand te wijzigen. Of verlaagde machinekosten door minder engineering- en documentatiekosten. 

“Toch blijft de inzet in de industrie nog relatief beperkt. Daarin wil Routeco samen met Rockwell Automation verandering brengen, want IO-Link maakt het eenvoudig om tot slimme, geïntegreerde machines te komen. Met IO-Link wordt programmeren eigenlijk teruggebracht tot configureren”, zegt James Jonckers, country director van technisch distributeur Routeco.

IO-Link maakt de belofte van slimme machines helemaal waar.

Breedste gamma aan IO-Link technologie

Rockwell heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd om zijn gamma IO-Link compatibel te maken. En het heeft zijn huiswerk goed gedaan. Zeer goed. De automatiseringsspecialist beschikt vandaag over het breedste gamma in de markt. Voor quasi elke sensor in zijn gamma kan het ook een IO-Link variant aanbieden, maar het gaat ook veel verder dan sensoren alleen. Jonckers: “We beschikken op die manier over de technologie om alle data over de hele productieketen te verwerken via IO-Link. Van eenvoudig tot complex. Van het veld tot in de wolken. Dat maakt ons uniek in de markt.” 

Dat gaat van de klassieke sensoren voor allerhande detecties, over signaallampen (tower lights) tot zelfs stroombeveiliging. “Al die signalen brengen we via decentrale of centrale IO-Link Masters rechtstreeks naar de PLC-sturing of integreren we naadloos in bovenliggende software via voorgeconfigureerde templates. Of het nu om software voor MES, ERP of conditiebewaking gaat. Machinebouwers en eindgebruikers hebben dus aan één contactpersoon genoeg om hun volledige automatisering van in het veld tot in de hoogste laag meer plug-and-play te maken. Dat is de expertise die Routeco mee aan de tafel brengt”, vat Johny Vangeel, sales manager Routeco, samen.

Een mooi voorbeeld van wat Rockwell producten met IO-Link aan voordelen kunnen brengen is de 1694 elektronische stroombeveiligingsmodule. Een relatief nieuw product waarmee de controller in real-time de stroom- en spanningswaarden voor elk kanaal te zien krijgt.

Circuitbeveiliging met IO-Link technologie

Een mooi voorbeeld van wat Rockwell producten met IO-Link aan voordelen kunnen brengen is de 1694 elektronische stroombeveiligingsmodule. Een relatief nieuw product waarmee de controller in real-time de stroom- en spanningswaarden voor elk kanaal te zien krijgt. “Elke 24 V schakelkast moet op een adequate manier beveiligd worden. Met de 1694 module krijgen gebruikers niet alleen de stroombeveiliging die ze zoeken, maar ook echt inzicht in hun 24 V DC toepassingen. Al in een vroeg stadium kunnen ze waarden die buiten het normale bereik vallen detecteren en dus ingrijpen vooraleer een storing hun proces laat stilvallen. Dankzij de IO-Link communicatie kunnen ze verder op afstand resetten of het bereik van circuitbeveiligingsmodules aanpassen”, besluit Vangeel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.