Kickstart voor jouw IIoT- en cloudprojecten - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Kickstart voor jouw IIoT- en cloudprojecten
Inimco kent zowel de wereld van OT als van IT. Zo kan het klanten op de juiste manier adviseren over het capteren, visualiseren en analyseren van data.

Kickstart voor jouw IIoT- en cloudprojecten

Voor veel industriële bedrijven is de toepassing van het Industrial Internet of Things (IIoT) en de cloud nog onontgonnen terrein. De voordelen zijn wel duidelijk, maar hoe begin je eraan, wat is de juiste timing en welke keuzes moet je maken? Inimco organiseerde een rondetafelgesprek met zijn klanten AkzoNobel, AquaSecurity, Henkel, Picanol en Tomra Sorting. De inzichten werden gedestilleerd in zeven tips om van jouw IIoT-project een succes te maken. Mede-oprichter Erik De Nert legt uit hoe Inimco hierbij kan helpen. 

Een van de grootste hordes om over te geraken is de juiste technologie kiezen in het enorme aanbod van vandaag.

“Het aantal mogelijkheden kan inderdaad verlammend werken. Samen met onze collega’s van PA Solutions kunnen we klanten echter ondersteunen met kennis op alle niveaus; van de sensoren en PLC’s tot de communicatieprotocollen. Ook onze sterke partnerschappen met leveranciers helpen om de juiste combinatie van tools te maken voor klanten. Om dat samen te brengen in de praktijk rekenen we dan op Inimco.FACTS om machines te koppelen en data te capteren, zodat we snel tot resultaten komen. Ervaring en knowhow zijn de sleutel om zulke projecten, op welke schaal dan ook, tot een goed einde te brengen. We kennen zowel de wereld van OT als van IT. We weten wat er werkt in een bepaalde omgeving, omdat we geleerd hebben uit eerdere implementaties. Zo kunnen we klanten op de juiste manier adviseren over het capteren, visualiseren en analyseren van data.”

Inimco organiseerde een rondetafelgesprek met zijn klanten AkzoNobel, AquaSecurity, Henkel, Picanol en Tomra Sorting over hoe je IIoT-projecten tot een succes kunt maken.

Start elk project vanuit een proof of concept?

“Het is een goede manier om knopen door te hakken. Na een analyse, stelt Inimco een laagdrempelige implementatie tegen beperkte kosten voor, zodat je conclusies kan trekken in verband met connectiviteit, welke data te gebruiken en hoe ze toe te passen. Bepaal wel op voorhand wat je wil bereiken en hoelang die laagdrempelige implementatie duurt. Al uit twee maanden kan je heel veel leren over wat er bruikbaar is en voor welke aspecten je nog even terug naar de tekentafel moet. Vergelijk ook steeds verschillende oplossingen. De meeste leveranciers beschikken over proefpakketten, zodat je de investeringskost kunt beperken. Ook het gebruik van Inimco.FACTS helpt: je hebt maar één dashboard nodig, gevoed door data uit verschillende bronnen. Een proof of concept is interessant om te testen wat IIoT jou kan opleveren. Maar waak over een goed evenwicht tussen de voordelen en de kosten.”

Hoe makkelijk is het om een business case op te bouwen rond IIoT?

“In een productieomgeving kun je relatief makkelijk de financiële voordelen voorspellen. Onze ervaring leert ons dat er al makkelijk een efficiëntieverhoging van 5 tot 15% mogelijk is en we hebben zelfs verbeteringen vastgesteld van 30 tot 50%. Voor machinebouwers is het minder evident, omdat er ook heel wat indirecte voordelen bij komen kijken. Hoeveel concurrentiekracht verlies je bijvoorbeeld als je niet investeert in IIoT? Maar door onze ervaring kunnen we altijd wel met cijfers hardmaken wat er mogelijk is.”

Erik De Nert (Inimco): “Onze ervaring leert ons dat er al makkelijk een efficiëntieverhoging van 5 tot 15% mogelijk is en we hebben zelfs verbeteringen vastgesteld van 30 tot 50%.”

Een van de manieren om kosten te beperken is standaarden gebruiken.

“Daarom maken standaarden het hart van onze oplossing uit. Als de data al op een gestandaardiseerde manier uit een lokale omgeving vertrekken, is het veel makkelijker om ze te verwerken. We passen daarenboven het principe van digital twins toe in ons platform, wat neerkomt op een gestandaardiseerd datamodel en -structuur. Dat maakt het eenvoudig om nieuwe toepassingen te simuleren en componenten te bouwen. Inimco beschikt over een diepgaande kennis van standaarden. We weten wat we in welke regio moeten toepassen. Bovendien kunnen we rekenen op de ondersteuning van onze collega’s van PA Solutions voor wereldwijde dekking.

Inimco focust uitsluitend op de industriële wereld. Zorgt dat voor een gemeenschappelijke taal?

“Zeker. We weten waarvan onze klanten en ook hun klanten wakker liggen, wat de uitdagingen zijn. Daardoor kunnen we net technische oplossingen vertalen in bedrijfsvoordelen en de waarde die ze brengen. Cyberveiligheid is bijvoorbeeld een bezorgdheid die vaak naar bovenkomt. We beschikken over de juiste kennis om met de CISO aan tafel te zitten en de architectuur te bespreken die nodig is om tot een veilige oplossing te komen. Dat we dat vanuit gekende standaarden doen, helpt om eindklanten te overtuigen dat ze kunnen vertrouwen op wat we afleveren. Maar we raden aan ook een noodplan te voorzien. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je een IIoT-project moet staken. Geopolitieke veranderingen bijvoorbeeld, of een klant die zijn factuur niet betaalt, of een cyberaanval… Dan moet je apparaten die data capteren en uitsturen kunnen stilleggen. Alle communicatie voor Inimco. FACTS gebeurt bijvoorbeeld over één uitgaande netwerkpoort, zodat we alle data-uitwisseling makkelijk kunnen stoppen. We staan dus de hele tijd achter onze klant, gedurende de volledige levenscyclus van zijn oplossing. Daarom hebben we ook langdurige relaties met onze klanten.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.