NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Machineveiligheid is een complexe taak

Machineveiligheid is een complexe taak

Machines moeten niet alleen functioneel maar ook veilig zijn. Kennis over de machinerichtlijn en bijbehorende normen, risicobeoordelingen en specifieke procedés is belangrijk, maar kan behoorlijk complex zijn. Vaak is kennis van experts nodig.

De eisen van de Machinerichtlijn en de daaraan toegekende normen zijn van toepassing op mechanische en elektrische constructies. Dit resulteert in specifieke procedures en processen, zoals die van de risicobeoordeling en de verklaring van overeenstemming. Er moet ook rekening worden gehouden met verdere richtlijnen, zoals laagspanning en de EMC-richtlijn. Buiten de EU gelden dan weer andere eisen met betrekking tot machineveiligheid, die bij export in acht moeten worden genomen. 

Gebruik invloed op veiligheidseisen

Afhankelijk van de toepassing kunnen ook andere normatieve eisen ontstaan. Zo moet er in bepaalde omgevingen rekening worden gehouden met explosiebeveiliging, terwijl op andere productielocaties extra hygiëne-eisen zijn vereist. 

Machinegebruikers moeten ervoor zorgen dat zij hun machines te allen tijde veilig kunnen bedienen. Ook hiervoor bestaan er voorschriften. Bovendien gelden er andere eisen voor de integratie van machines in complete systemen, en voor de modernisering en ombouw van beschikbare machines. Kortom, machineveiligheid leidt regelmatig tot complexe technische vraagstukken. 

Het totale aanbod van tec.nicum is onder te verdelen in vier modulaire bedrijfsgebieden of pijlers, die met elkaar te combineren zijn en elkaar ook ondersteunen.

Experts

Steeds meer bedrijven zoeken daarom de ondersteuning van gekwalificeerde experts om de complexe veiligheidsvraagstukken het hoofd te bieden. De Schmersal Groep heeft daarom niet alleen een ruim assortiment aan veiligheidsoplossingen, ze heeft ook de divisie tec.nicum opgericht. In dit zelfstandige onderdeel voor dienstverlening adviseren en begeleiden tec.nicumexperts machinefabrikanten en -exploitanten over alles wat bij machineveiligheid komt kijken.
De tec.nicumspecialisten hebben jarenlang ervaring opgedaan bij talrijke projecten met machinebouwers en in samenwerking met verenigingen en instellingen. Het team ontwerpt en implementeert projecten en veiligheidsoplossingen in alle fasen van de levenscyclus, van ontwikkeling, fabricage, verkoop, exploitatie, modernisering tot ontmanteling.

Vier pijlers

Het totale aanbod van tec.nicum is onder te verdelen in vier modulaire pijlers, die met elkaar te combineren zijn en elkaar ook ondersteunen: tec.nicum academy (trainingen en seminars), tec.nicum consulting (adviesdiensten), tec.nicum engineering (planning en projectplanning) en tec.nicum integration (uitvoering en montage). Op die manier wordt veiligheid in al haar facetten aangepakt. 

Voor meer informatie: https://bit.ly/tecnicum

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.