NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Meer ruimte voor digitale innovatie
Annekatrin Konermann en Werner Paulin geven antwoord op de vraag hoe machinebouwers dankzij Nupano en zonder specifieke software- en programmeerkennis nieuwe mogelijkheden kunnen creëren in het digitale tijdperk.

Meer ruimte voor digitale innovatie

Machinebouwers worden geconfronteerd met steeds hogere eisen op het gebied van digitalisering. Het ontbreekt deze bedrijven echter vaak aan de nodige uitgebreide IT-kennis. Lenze dicht dit gat met zijn nieuw Nupano open automatiseringsplatform. Lenze experts Annekatrin Konermann, product manager Nupano, en Werner Paulin, product owner Nupano, geven antwoord op de vraag hoe machinebouwers dankzij het gebruik van beproefde IT-technologie en zonder specifieke software- en programmeerkennis nieuwe mogelijkheden kunnen creëren in het digitale tijdperk.

U staat voortdurend in contact met mechanische ingenieurs. Wat is momenteel hun grootste uitdaging op het gebied van automatisering en software?

Konermann: “Uit ervaring weten we dat het voor veel machinebouwers een uitdaging is om het enorme potentieel van de digitalisering bruikbaar te maken voor hun machines. IT, met al haar mogelijkheden, en volwassen OT moeten vandaag zodanig aan elkaar worden gekoppeld, dat er een voordeel is voor de machine – en dus voor de gebruiker. Machinebouwers kunnen zo extra inkomstenstromen genereren. Als machinebouwers deze kans niet aangrijpen, zullen softwarebedrijven dat wel doen. Want de prestaties van moderne machines zijn al zeer hoog. Software biedt daarom innovatiepotentieel gedurende de gehele levenscyclus.”

Hoe gaat u om met deze problemen of eisen?

Paulin: “Wij ondersteunen machinebouwers met het bruikbaar maken van IT door een brug te slaan. Een voorbeeld: een fabrikant van gestanste kartonnen verpakkingen wil tijdig en geautomatiseerd detecteren wanneer het mes van het stansgereedschap moet worden vervangen. Dit kan worden vast­gesteld via het stroomverbruik van de aandrijving, aangezien het benodigde vermogen toeneemt wanneer het stansgereedschap bot wordt. Voor deze AI-toepassing moet de machinefabrikant een partner vinden die de software ontwikkelt en op elke machine installeert. Met Nupano slaan we een brug tussen deze twee werelden. Eenmaal ontwikkeld, kan de software zeer gemakkelijk door medewerkers van machinebouwers worden opgeschaald en naar een willekeurig aantal machines worden overgebracht.”

Vereist dit niet veel knowhow van de klant zelf?

Konermann: “In de Nupano Cloud beheert de machinebouwer alle apps die hij zelf heeft geschreven of die in zijn opdracht zijn ontwikkeld. Hij kan die apps toewijzen aan een digital twin en flexibel downloaden naar de hardware via een duidelijke gebruikersinterface. Heel eenvoudig, iedereen die een app op zijn smartphone kan installeren, kan met Nupano een machine van een app voorzien. Overigens blijven alle apps volledig in handen van de machinebouwer, want er worden geen broncodes in de cloud opgeslagen. Dit betekent dat onze klanten ook profiteren van eventuele inkomstenstromen die aan hen gekoppeld zijn.”

Wat betekent Nupano voor de praktijk van een seriemachinebouwer?

Konermann: “Wij vereenvoudigen de toegang tot de software, de integratie in de serieproductie en het onderhoud van de geïnstalleerde basis. Met Nupano ontlasten wij de machinebouwer van de taak om in zijn eigen bedrijf uitgebreide IT-kennis op te bouwen. Hij kan profiteren van alle voordelen die IT biedt, zich concentreren op zijn kerncompetentie, en toch het volledige potentieel van IT benutten. Niettemin zijn de toepassingen zeer individueel en speciaal afgestemd op de eisen van de respectieve klant.”

Nupano is de plaats waar een open, flexibele verzameling van parametriseerbare en configureerbare softwaremodules is opgeslagen, van waaruit ze kunnen worden gekoppeld tot een individuele totaaloplossing.

Waarom hebben open standaarden zo’n hoge prioriteit bij Lenze?

Paulin: “Wij zijn waarschijnlijk de enige provider die uitsluitend vertrouwt op standaard IT. Om Nupano te gebruiken is het niet nodig om speciale technologieën of bibliotheken te gebruiken. Dit geeft machinebouwers het voordeel dat ze met werkelijk elke softwarefabrikant kunnen werken en de technologieën die ze al gebruiken in Nupano kunnen blijven gebruiken. Het is altijd mogelijk om onafhankelijk van onze oplossing nieuwe software te ontwikkelen, en met Nupano ondersteunen wij de gebruiker bij het naar de machines brengen en achteraf configureren ervan. Zo maximaliseert Lenze de flexibiliteit van machinebouwers.”

Hoe krijgen uw klanten een concurrentievoordeel?

Konermann: “Nupano is de plaats waar een open, flexibele verzameling van parametriseerbare en configureerbare softwaremodules is opgeslagen, van waaruit ze kunnen worden gekoppeld tot een individuele totaaloplossing, zelfs zonder IT-experts. In de hedendaagse seriemachinebouw is bijna geen enkele machine dezelfde als een andere; configuratie op maat is de regel. Nupano creëert een enorm voordeel in de machinespecifieke configuratie van de IT en optimaliseert zo de productiviteit op lange termijn, zonder speciale IT-kennis nodig te hebben. Bovendien heeft de fabrikant de mogelijkheid om zijn machine eenvoudig uit te rusten met nieuwe IT-diensten of bestaande diensten automatisch te updaten op elk moment tijdens de hele levensduur.”

Op basis waarvan biedt Lenze deze voordelen aan?

Paulin: “Wij gaan veel verder met ons platform en bieden met Nupano een uitgebreide IT-tool voor de OT-wereld. Dankzij onze ervaring met machinebouwers en de daarop gebaseerde knowhow, weten we bij Lenze precies wat hun behoeften en eisen zijn en brengen we zeer specifieke machinebouwprocessen in Nupano in kaart. Wij horen bijvoorbeeld van veel klanten dat zij blij zijn dat zij toegang hebben tot een eenvoudig en voordelig instrument om hun eigen IT en speciale AI-oplossingen gemakkelijk op hun machines in serieproductie te brengen. In dit opzicht vult Nupano ons automatiseringsaanbod optimaal aan.”

U positioneert Nupano als een oplossing voor de toekomst. Bent u de volgende stappen al aan het plannen?

Paulin: “Natuurlijk stopt de ontwikkeling niet. Onze huidige focus ligt op het uitbreiden van ons partnernetwerk: enerzijds willen we apps aanbieden die voor iedereen beschikbaar zijn, anderzijds willen we het netwerk uitbreiden met technologiebedrijven die klantspecifieke IT-diensten in Nupano ontwikkelen. We willen ook onze MAaaS® (Machine Automation as a Service) aanpak  stimuleren. De koppeling van machine-IT met een serverinfrastructuur biedt het voordeel van een enorm verhoogde beschikbaarheid.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.