NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Met industriële gasveren blijft een parkbankje altijd droog
De parkbank met de naam BANKOMAT is sinds 2020 op de markt (c) ROBI AG

Met industriële gasveren blijft een parkbankje altijd droog

De parkbank van de toekomst moet altijd droog zijn, een moderne, hoogwaardige en luxe uitstraling hebben én niet te veel plaats innemen. Om ervoor te zorgen dat een parkbankje in de openbare ruimte er lange tijd aantrekkelijk uit blijft zien, is het bovendien van belang dat het goed bestand is tegen vandalisme. Met behulp van moderne machineonderdelen van dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer is het van oorsprong Zwitserse bedrijf ROBI AG erin geslaagd om een bank te ontwikkelen die aan al deze eisen voldoet.

ROBI AG is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van gemeentelijke afvalverwijderingssystemen. Het bedrijf is vooral bekend vanwege de uitvinding van het hondentoilet, dat sinds 1981 onder het merk Robidog op de markt is.

Opklapbaar bankje

Enkele jaren geleden kwam een Zwitserse klusser op het idee van een bank die automatisch opklapt wanneer hij niet wordt gebruikt en tegelijkertijd wordt afgeschermd door een dak. Voor het mechanisme dacht de uitvinder van meet af aan aan het gebruik van gasveren. Deze moesten ervoor zorgen dat ook kinderen en ouderen de zitting eenvoudig naar beneden konden duwen en deze langzaam en vloeiend weer opklapt, zodra de persoon is opgestaan. Het bankje blijft op die manier niet alleen droog, maar neemt ook nog eens weinig plaats in en ziet er aantrekkelijk uit. Maatwerk gasveren Om echter niet alleen een visueel aantrek­kelijke, maar ook een kwalitatief hoogwaardige en duurzame oplossing te kunnen bieden, ging het team uit Zwitserland op zoek naar een geschikte leverancier en kwam uit bij ACE Stoßdämpfer GmbH. Op de website waren de gewenste gasveren in een paar clicks gevonden, en er was een online configuratietool beschikbaar. ROBI AG koos voor het bankje met de naam BANKOMAT uiteindelijk voor gasveren van het type GS-19-250-CA-100N. In dit geval leidden onder andere de vastgestelde begin- en openingshoek en de massa van de zitting tot een gewenste uitschuifkracht van 100 N. Aangezien de industriële gasveren van ACE zijn uitgerust met een ventiel, kunnen zij precies aan de gewenste uitschuifkracht worden aangepast. En dankzij hun kleine doorsnede van 19 mm en een lengte van in uitgetrokken toestand 564 mm konden de twee gasveren nagenoeg onzichtbaar worden geïntegreerd in de parkbank.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.