NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Met industriële gasveren van ACE blijft een parkbankje altijd droog

Met industriële gasveren van ACE blijft een parkbankje altijd droog

Om ervoor te zorgen dat een parkbankje in de openbare ruimte er lange tijd aantrekkelijk uit blijft zien, is het bovendien van belang dat het goed bestand is tegen vandalisme. Met behulp van moderne machineonderdelen van dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer is het van oorsprong Zwitserse bedrijf ROBI AG erin geslaagd om een bank te ontwikkelen die aan al deze eisen voldoet.

ROBI AG is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van gemeentelijke afvalverwijderingssystemen. Het bedrijf is vooral bekend vanwege de uitvinding van het hondentoilet, dat sinds 1981 onder het merk ‘Robidog’ op de markt is. Met de latere merken ‘Robiclean’ voor afvalbakken en ‘Robibag’ voor afvalzakken geniet het bedrijf in heel Europa een goede reputatie bij inkopers, stedenbouwkundigen en afvalexperts. Dat is een van de redenen waarom de buitendienstmedewerkers van ROBI met enige regelmaat ook vragen krijgen die niet direct met afval te maken hebben.

Openbare zitgelegenheden van maatschappelijk belang


Voor veel gemeenten is het niet alleen vanwege de demografische ontwikkeling, maar ook om maatschappelijke redenen van belang om pleinen en parkjes door middel van bankjes om te toveren tot een rustpunt. Een korte regenbui kan echter bij een gewoon bankje vaak al roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat het bankje een paar uur niet kan worden gebruikt.

Projectleider Heinz Zumsteg van ROBI AG vertelt meer over de opdracht: “Het ging er bij dit project in de eerste plaats om de beschikbaarheid van zitplaatsen in de openbare ruimte te verhogen en op die manier een meerwaarde te creëren voor de gemeenten en hun inwoners. Logischerwijs staan er altijd afvalbakken in de buurt van parkbanken, en een bankje is dan ook een ideale aanvulling op ons bestaande productassortiment.”

Opklapbaar bankje


Enkele jaren geleden kwam een Zwitserse klusser op het idee van een bank die automatisch opklapt wanneer hij niet wordt gebruikt en tegelijkertijd wordt afgeschermd door een dak. Voor het mechanisme, dat inmiddels is gepatenteerd, dacht de uitvinder van meet af aan aan het gebruik van gasveren. Deze moesten ervoor zorgen dat ook kinderen en ouderen de zitting eenvoudig naar beneden konden duwen en deze langzaam en vloeiend weer opklapt zodra de persoon is opgestaan. Het bankje blijft op die manier niet alleen droog, maar neemt ook nog eens weinig plaats in en ziet er bovendien aantrekkelijk uit. Dat laatste is mooi meegenomen, omdat bekend is dat aantrekkelijk uitziende voorwerpen in het openbaar veel minder snel het doelwit van vandalisme worden dan bijvoorbeeld plastic straatmeubilair.

Maatwerk gasveren


Om echter niet alleen een visueel aantrekkelijke, maar ook een kwalitatief hoogwaardige en duurzame oplossing te kunnen bieden, ging het team uit Zwitserland op internet op zoek naar een geschikte leverancier. Heinz Zumsteg: “Wij kwamen al heel snel terecht op de website van ACE Stoßdämpfer GmbH. Hier hadden we de gewenste gasveren in een paar clicks gevonden, en er was een online configuratietool beschikbaar. Doorslaggevend voor ons was echter dat wij al snel persoonlijk contact hadden met een van de experts van ACE. Omdat het voor ons een nieuwe toepassing was, wilden we namelijk advies inwinnen bij deskundigen.”

Nadat in het prototype van de bank, die inmiddels de naam ‘BANKOMAT’ had gekregen, verschillende industriële gasveren waren getest, heeft ROBI AG uiteindelijk gekozen voor gasveren van het type GS-19-250-CA-100N Dankzij de traploos te regelen uitschuifkracht van 50 N tot 700 N kan dit type zonder problemen ook voor andere toepassingen worden gebruikt. In dit specifieke geval leidden onder andere de vastgestelde begin- en openingshoek en de massa van de zitting tot een gewenste uitschuifkracht van 100 N. Aangezien de industriële gasveren van ACE zijn uitgerust met een ventiel, kunnen zij precies aan de gewenste uitschuifkracht worden aangepast. En dankzij hun kleine doorsnede van 19 mm en een lengte van in uitgetrokken toestand 564 mm konden de twee gasveren nagenoeg onzichtbaar worden geïntegreerd in de parkbank. Daarnaast is een uitgebreid assortiment aan toebehoren verkrijgbaar.

De inbouwklare, onderhoudsvrije en gesloten systemen gaan lang mee en zijn gevuld met stikstofgas dat onder druk staat. Daarbij bepaalt de vuldruk de uitschuifkracht, die door middel van het ventiel ook naderhand nog gereguleerd kan worden. De banken zijn inmiddels te koop en zijn al op diverse plekken in gebruik genomen.

Voor gevallen waarin niet alleen het product er aantrekkelijk uit moet zien, maar ook de gasveer zelf centraal staat, heeft ACE ook rvs-varianten van deze moderne machineonderdelen op voorraad. Deze worden vooral gebruikt in de medische technologie en in de elektronica-, auto- en meubelindustrie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.