NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
MX-System: plugbare systeemoplossing voor automatisering zonder schakelkasten
Het MX-System verbetert de efficiëntie aanzienlijk ten opzichte van conventionele schakelkasttechnologie gedurende de gehele levenscyclus van een machine.

MX-System: plugbare systeemoplossing voor automatisering zonder schakelkasten

Maximale efficiëntie voor machinebouwers, schakelkastfabrikanten en eindgebruikers

Het MX-System van Beckhoff is een flexibele, ruimtebesparende en intelligente systeemoplossing die de klassieke schakelkast volledig kan vervangen. Dat leidt tot geheel nieuwe mogelijkheden voor fabrieksautomatisering. Als modulair alternatief voor de schakelkast, dat ook decentraal op de machine kan worden geplaatst, bespaart het MX-System op engineering, montage, installatie en onderhoud voor een optimale efficiëntie, van ontwerp tot onderhoud van machines.

Het basisprincipe achter het MX-System is de standaardisatie van de elektrische en mechanische interfaces voor alle elektronische en elektromechanische onderdelen. De uitvoering van dit idee resulteert in twee interfaces:

– Met de data-interface wordt elke functionele eenheid in een EtherCAT-netwerk geïntegreerd en wordt deze gelijktijdig voorzien van 24 V DC en indien nodig ook van 48 V DC.

– Een tweede interface is als standaard gedefinieerd voor het laagspanningsbereik. Deze interfaces verdelen de netspanning van maximaal 530 V AC en een gelijkspanning van maximaal 848 V voor het aandrijfsysteem.

Dankzij deze standaardisering kunnen alle functionaliteiten die zich traditioneel in een schakelkast bevinden overgebracht worden op een backplanesysteem. Analoog aan de interfaces zijn er twee verschillende backplanetypen, die de beschreven interfaces in de vorm van connectoren als essentiële kenmerken hebben. De backplanes zijn voorzien van robuuste aluminium behuizingen. De combinatie van backplane en behuizing wordt een basisplaat genoemd. Bovendien is er een volledig gamma functiemodules zoals IPC’s, buskoppelaars, I/O, motion, relais en systeemvoeding. Deze worden eenvoudig op de basisplaat ingeplugd en vastgeschroefd. De combinatie van een basisplaat en functiemodules resulteert in een IP67-beschermd automatiseringssysteem dat optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte en rechtstreeks op de machine kan worden gemonteerd.

Voordelen voor engineering

De systeemarchitectuur van een basisplaat in combinatie met functiemodules resulteert in een modulaire oplossing voor een breed scala van automatiseringstaken. Een bijzonder voordeel is dat in de functiemodules van het MX-System afzonderlijke functies zijn geïntegreerd, zoals de netbeveiliging voor uitgaande lijnen. Dit vergemakkelijkt de projectplanning en vermindert het aantal componenten aanzienlijk. Het aantal bladzijden in schakelschema’s en onderdelenlijsten kan tot met 80% worden verminderd. Een tweede troef is de geringe benodigde inbouwruimte van het MX-System. Een ander belangrijk aspect is dat het MX-System voldoet aan de eisen van de relevante schakelkastnormen en, in tegenstelling tot conventionele schakelkasten, ook IEC-, UL- en CSA-conform is waardoor het een wereldwijd gestandaardiseerde oplossing is.

Voordelen voor het opzetten van automatiseringssystemen

MX-system maakt de mechanische montage van de schakelkast overbodig, evenals de tijdrovende handmatige bedradingstaken. Daardoor kan een MX-System binnen een uur worden geïnstalleerd met inbegrip van de nodige tests en controles. Voor een vergelijkbare schakelkast zou de totale installatietijd minstens 24 uur bedragen. Daardoor komt het MX-System ook tegemoet aan het tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Bovendien komen bedradingsfouten niet meer voor.

Voordelen bij de installatie van machines

Het MX-System kan visueel en functioneel in de ruimte van de machine-installatie worden geïntegreerd. Zo wordt de voetafdruk van de machine vele malen verkleind. Modulaire machineconcepten kunnen zeer eenvoudig worden gerealiseerd dankzij de mogelijkheid van cascadering van MX-System installaties. Bovendien zijn er kortere kabeltrajecten naar het niveau van de sensoren of actuatoren. Door het gebruik van voorgeassembleerde kabels wordt de installatietijd verkort en wordt een hoge mate van bescherming geboden tegen fouten tijdens het aansluiten van de kabels.

Voordelen voor de eindgebruiker van de machine

Voor de eindgebruiker van de machine zijn er duidelijke voordelen op het gebied van service en onderhoud. Het MX-System bestaat uit EtherCAT-componenten die in een netwerk met elkaar verbonden zijn, zodat een uitgebreide systeemdiagnose op elk moment mogelijk is. Naast de klassieke status-led’s heeft elke functiemodule een uniek serienummer in de vorm van een DataMatrix-code. Deze code kan worden gescand via een smartphone-app om diagnostische gegevens op te vragen. Het verwisselen van modules is ook zeer eenvoudig, aangezien de modules hot-swappable zijn. Aanzienlijk minder onderdelen betekent voor gebruikers minder assemblages die als reserveonderdelen op voorraad moeten worden gehouden. Door hun eenvoudige basisprincipe kunnen de MX-System modules ook na de levensduur van de machine zeer eenvoudig worden hergebruikt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.