NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Naadloze integratie drijft cyclustijden op
De ultracompacte C6017 Industrial PC van Beckhoff Automation is het kloppend hart van de gehele automatiseringsoplossing.

Naadloze integratie drijft cyclustijden op

Automatisering speelt een sleutelrol in het verduurzamen van industriële productieprocessen. Elk project, ongeacht de omvang, brengt verschillende facetten samen die elk om een grondige, doordachte benadering vragen om tot een perfect geïntegreerde en functionele oplossing te komen. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Dat toont een recent project van integrator SedActa. Die ontwikkelde een robotcel waarin het mechanische ontwerp en de besturing van de machine 100% geïntegreerd werden met behulp van Beckhoff technologie.

Het geheim van elke goede relatie is vertrouwen. Het is de basis waarop SedActa, aanbieder van totaaloplossingen in industriële automatisering, en Beckhoff, specialist in open automatiseringssystemen op basis van PC-compatibele besturingstechniek, elkaar telkens weer vinden. Samen nemen ze de handschoen op om zeer bijzondere uitdagingen te tackelen. “Tijdens Indumation 2019 werden we benaderd om een oplossing te ontwikkelen voor het verwerken van kleine en lange kunststof staven. Het hart van de oplossing moest een robotcel worden”, vertelt Thomas Mortier, projectmanager bij SedActa. 

De Fanuc robotcel in actie.

100% coördinatie vereist

Fluitje van een cent? Niks was minder waar, want de technische specificaties, die op verzoek van de eindklant vertrouwelijk moeten blijven, maakten het tot een heel uitdagende klus, waarbij een naadloze integratie de sleutel tot succes vormde. “Alles draait om de Fanuc robot die de producten oppakt en positioneert”, vertelt Mortier. De producten worden aangevoerd via een triltoevoertrechter die zorgt voor de juiste dosering. “Een cameravisie­systeem assisteert de robot vervolgens, zodat hij de posities op de trilplaat kan herkennen. Er is ook ledverlichting voorzien, zodat hij kan zien wat hij doet. Gezien de complexiteit, was het cruciaal dat we het mechanische ontwerp en de besturing van de machine 100% konden coördineren.”

Aanpassingsvermogen en schaalbaarheid

Ook in dit project maakte Beckhoff technologie het verschil voor SedActa. De ultracompacte C6017 industriële pc van Beckhoff Automation staat garant voor de razendsnelle cyclustijden die gevraagd werden. Alle data komt samen in het TwinCAT 3 automatiseringsplatform, dat zorgt voor de aansturing van de camera’s, de beeldverwerkingssoftware en de ledverlichting. De communicatie met alle sensoren, actuatoren en zelfs de robot loopt in real-time via EtherCAT. “Door de keuze voor pc-gestuurde technologie geven we onszelf en de klant alle flexibiliteit in de wereld. Dat kwam van pas in dit project, omdat de behoeften en dus de specificaties nog geëvolueerd zijn naarmate het traject vorderde. Het aanpassingsvermogen en de schaalbaarheid van de geïmplementeerde krachtige, open oplossing legden mede de basis voor deze succesvolle samenwerking.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.