Nauwkeurigheid ultrasone debietmeter legt basis voor perfecte facturatie van lng - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Nauwkeurigheid ultrasone debietmeter legt basis voor perfecte facturatie van lng
Jorgen Oorts (links) en Carl Van Puymbroeck: “De engineering is in nauwe samenwerking gebeurd.”

Nauwkeurigheid ultrasone debietmeter legt basis voor perfecte facturatie van lng

De oorlog in Oekraïne was een alarmerend signaal voor veel Europese landen om zich af te wenden van hun afhankelijkheid van Russische energiebronnen. Gespecialiseerd in de inbedrijfname van aardgasinstallaties op lng-schepen, koos ISCS Technical voor de expertise en meettechnologie van KROHNE. Een samenwerking die voortvloeide uit de toenemende onafhankelijkheid van Duitsland van Russisch gas.

ISCS Technical is een jong bedrijf, dat werd opgericht in 2016 door Wim Cornelissen en Carl Van Puymbroeck. Hun ervaring in projectmanagement en klantgerichte service, samen met hun kennis van de offshore wereld, hebben geleid tot een sterke groei voor ISCS Technical. Het bedrijf, gespecialiseerd in Installation Start-up & Commissioning Services voor schepen die lng transporteren en verwerken, biedt op maat gemaakte oplossingen voor het installeren, upgraden en onderhouden van
systemen voor het meten van lng aan boord van schepen. Hierdoor kunnen klanten nauwkeurig weten hoeveel en welke kwaliteit lng ze aan boord hebben.

Verschil maken met flexibiliteit en technische bagage

In offshore toepassingen gelden betrouwbaarheid en continuïteit als voornaamste sleutelwoorden. 

“Op zee heerst er een no-nonsense cultuur. Als er een probleem is, moet het zo snel mogelijk opgelost raken. Zeker omdat deze meetsystemen tot de belangrijkste installaties op het schip behoren. Zonder kunnen ze immers geen facturen maken. Dan is het letterlijk en figuurlijk alle hens aan dek. Daarom kunnen we als relatief kleine speler met onze flexibiliteit en technische bagage echt het verschil maken in deze wereld.” 

In elk project probeert ISCS Technical technisch de juiste keuzes te maken. De componenten bouwt het niet zelf, daarvoor doet het een beroep op verschillende technologiepartners, in functie van de specifieke noden van het project. “Wel zorgen we voor de integratie en assemblage van de componenten. In combinatie met de eigen ontwikkelde softwareapplicaties op maat van elk schip, kunnen we een 24/7 service aan­bieden, omdat we geloven in de kwaliteit van wat we afleveren.”

Het hart van het systeem is de aardgas-facturatiemeter Altosonic V12 van Krohne, die het debiet meet maar evenzeer de gassamenstelling monitort.

Meten lng

Geen holle woorden. Een recent project dat op veel bijval van de klant mocht rekenen betrof het schip Neptune. Het is eigendom van de Noorse rederij Höegh LNG en bestemd voor de lng-terminal in het Duitse Lubmin. Het schip is een FRSU, met andere woorden een floating storage and regasification unit. 

“Lng wordt in vloeibare vorm getransporteerd. Maar om het rechtstreeks in het gasdistributienetwerk aan wal te pompen, wordt het weer omgezet in gasvormige toestand”, legt Van Puymbroeck uit. “Wij hebben daar een installatie gebouwd om perfect te meten hoeveel natural gas er binnen en buiten gaat. Concreet gaat het om twee flowmeters met CT certificatie (staat voor custody transfer, het bewijs dat ze geijkt zijn voor facturatie) en de software die alles op een controlepaneel visualiseert.” Höegh LNG is een vaste klant van ISCS Technical. “We zijn er dagelijks voor in de weer. Vandaar dat ze ons ook het vertrouwen gaven om dit project uit te voeren.”

Altosonic V12 als hart van systeem

Het hart van het systeem is de aardgas-facturatiemeter van Krohne, die het debiet meet maar evenzeer de gassamenstelling monitort. 

“Het gaat om een ultrasone debietmeter die eigenlijk het tijdsverschil meet tussen de zender en ontvanger, en dit op zes verschillende paden in de gehele meetsectie, wat resulteert in hoge betrouwbaarheid en accuratesse”, verduidelijkt Jorgen Oorts, technical sales engineer bij Krohne. “Daarnaast meet de Altosonic V12 continu de snelheid waarmee het geluid door het gas beweegt, wat informatie geeft over de dichtheid en dus de gascompositie. Een secundaire functie van de gasmeter, die op die manier fungeert als een controle op de werking van de gaschromatograaf.”

Al nieuwe bestelling binnen

Die keuze voor Altosonic V12 werd voor ISCS Technical niet alleen ingegeven door de uitstekende eigenschappen van het toestel en de CT certificatie, waarbij nauwkeurigheid centraal staat. Ook de snelle levertermijnen en het partner­schap dat door de jaren met Krohne is ontstaan waren doorslaggevend. 

“De engineering is in nauwe samenwerking gebeurd”, aldus Van Puymbroeck. “Het grootste deel zelfs al in de voorbereidende fase voor de tender. Dat is tijd die je achteraf dubbel en dik terugverdient. Elk project is maatwerk. We moeten telkens opnieuw calculeren en dimensioneren om het gewenste meetbereik aan te kunnen met onze systemen. Dan moet je op je partners kunnen rekenen. We kijken echt op lange termijn met ze, net als met onze klanten.” 

Een tevreden klant, overigens, want hoewel het systeem nu nog maar voor 99% op punt staat, is de tweede bestelling al binnen voor een installatie in Le Havre. Het beste bewijs van een geslaagde samenwerking. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.