NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Officiële ondersteuning van de EtherCAT Technology Group voor EtherCAT G

Officiële ondersteuning van de EtherCAT Technology Group voor EtherCAT G

Het Technisch Comité van de EtherCAT Technology Group (ETG) heeft EtherCAT G aanvaard als een uitbreiding op de EtherCAT-standaard. Voortaan zal EtherCAT G, dat de EtherCAT-technologie uitbreidt tot respectievelijk 1 en 10 GB/s, ondersteund en gepromoot worden door de ETG.

Beckhoff Automation introduceerde EtherCAT G in 2018 als een uitbreiding van de EtherCAT-standaard. Onlangs legde het deze toevoeging van gigabittechnologie voor aan het ETG. Na rijp beraad, aanvaardde het Technisch Comité van de organisatie ze. Momenteel werkt ETG aan de integratie van EtherCAT G met de bijhorende technologiespecificaties. Dr. Guido Beckmann, voorzitter van het Technisch Comité van de ETG, legt uit waarom ETG de actieve integratie van EtherCAT G in ETG verwelkomt. “EtherCAT is nu al de snelste industriële Ethernet-veldbus en dat zal zo blijven dankzij zijn bijzondere werkingsprincipe. Dankzij EtherCAT G kunnen nu ook dataverslindende applicaties zoals machinevision en high-end meettechnologie geïntegreerd worden. Dit breidt de waaier aan toepassingen voor EtherCAT technologie gevoelig uit en maakt het nog relevanter in de toekomst.”

De gerenommeerde 100 Mb/s EtherCAT-technologie zal voor de meeste toepassingen de bewezen technologie blijven. Niettemin biedt EtherCAT G bijkomende voordelen voor gebruikers, voornamelijk in toepassingen waar grote volumes aan procesdata per apparaat moeten getransporteerd worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om machinevision, high-end meettechnologie of complexe motiontoepassingen die verder gaan dan het bereik van de klassieke driversturing. Als een uitbreiding van de standaard EtherCAT-technologie, is EtherCAT G volledig compatibel. Bestaande apparaten ontworpen voor 100 Mb/s, kunnen naadloos geïntegreerd worden in een EtherCAT G systeem. Omgekeerd zullen ook EtherCAT G apparaten zich in een 100 Mb/s systeem gedragen als klassieke EtherCAT-apparaten.

Het hart van EtherCAT G technologie is het gebruik van de EtherCAT Branch Controllers. Ze vervullen twee essentiële taken. Enerzijds fungeren ze als knooppunt voor de integratie van segmenten van 100 Mb/s apparaten. Anderzijds maken ze een parallelle verwerking mogelijk van de geconnecteerde EtherCAT-segmenten. Dit reduceert de doorgeeftijd van het systeem aanzienlijk, waardoor de systeemperformantie enorm toeneemt ten opzichte van eerdere niveaus.

Typisch voor EtherCAT, is de integratie van EtherCAT G is heel eenvoudig, omdat de extensie volledig compatibel is met de IEEE 802.3 standaard en er in de standaardmodus geen softwareaanpassingen nodig zijn in de controllers. “De voordelen van EtherCAT zijn goed bekend en omvatten directe verwerking, uitgebreide diagnose, eenvoudige configuratie en geïntegreerde synchronisatie”, vertelt Beckmann. “Deze eigenschappen blijven natuurlijk volledig behouden bij het gebruik van EtherCAT G.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.