NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Onbemand en veilig transport door logistieke centra met ultrasone sensoren
Wanneer goederen met AGV’s worden verplaatst, is het belangrijk dat alle rijrichtingen op betrouwbare wijze worden gecontroleerd.

Onbemand en veilig transport door logistieke centra met ultrasone sensoren

Industriële sensoren en sensorsystemen zijn niet langer weg te denken in de automatiseringstechnologie. Het is belangrijk dat ze voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen om veilig onbemand transport mogelijk te kunnen maken.

In moderne logistieke centra overal ter wereld worden goederen tegenwoordig vervoerd met behulp van automatisch geleide voertuigen (AGV’s) zoals automatische hoogbouwtrucks. Wanneer goederen met AGV’s worden verplaatst, is het belangrijk dat alle rijrichtingen op betrouwbare wijze worden gecontroleerd, om personeel en materieel in het gangpad tegen botsingen te beschermen. Dergelijke systemen vereisen minstens één veiligheidsfunctie conform PL d-niveau in de voornaamste rijrichting (voorwaarts) en ten minste één in overeenstemming met PL c-niveau in de secondaire rijrichting (zijwaarts en achterwaarts). 

Bestand tegen omgevingsinvloeden

Bij het overladen van lasten is een veiligheidsfunctie conform PL d-niveau vereist voor het automatisch achteruitrijden wanneer volle pallets worden opgepakt of op de grond worden gezet. Afhankelijk van de locatie en lay-out van het magazijn, zal de beveiligingstechniek bestand moeten zijn tegen omgevingsinvloeden zoals vuil, stof en vocht. Een bestendigheid tegen weersinvloeden zoals wind, regen en sneeuw speelt eveneens een rol wanneer AGV’s zich buiten de hallen begeven.

Het USi-veiligheidssysteem van Pepperl+Fuchs beschermt personeel in overeenstemming met EN ISO 13849 Categorie 3/ PL d.

ISO 13849-1 categorie 3/ PL d 

De AGV’s moeten, wanneer ze achteruitrijden en ook bij volle lading, op betrouwbare wijze worden beschermd tegen botsingen met mensen of voorwerpen die zich in het gangpad bevinden. De blinde zone vóór de vork moet gecontroleerd worden net voor de vork in de pallet wordt geschoven. Dergelijke toepassingen vereisen een goedkeuring in overeenstemming met ISO 13849-1 categorie 3/ PL d. De apparatuur zou bovendien in krappe ruimtes moeten passen, en bestand moeten zijn tegen omgevingsinvloeden zoals vuil, stof en vocht.

Betrouwbaar toezicht

Het USi-veiligheidssysteem van Pepperl+Fuchs is een veilig, ultrasoon sensorsysteem dat in overeenstemming is met EN ISO 13849 categorie 3/ PL d. Het zorgt voor een betrouwbaar toezicht in driedimensionale ruimtes, waardoor het ideaal is voor gebruik in material handling-omgevingen. De sensoren zijn ultracompact en kunnen vrij worden gepositioneerd. Ze kunnen, met andere woorden, worden losgemaakt van de besturingsinterface voor een flexibele montage in de zeer nauwe ruimte van de vorkarmen. De besturingsinterface biedt twee veilige OSSD-uitgangen per kanaal voor het verstelbaar veiligheidsveld, en één PNP-schakeluitgang voor het waarschuwingsveld.

Kenmerken

Het ellipsvormig geluidsveld van de ultrasone omvormer beschikt over openingshoeken van ±17° en ±5°. Het systeem werd geoptimaliseerd voor de controle van 3D-omgevingen en is dan ook — in tegenstelling tot laserscanners— perfect voor de detectie van obstakels die boven het gangpad hangen of niet op de grond staan. Wanneer het USi-veiligheidssysteem wordt geïnstalleerd op verschillende, afzonderlijke AGV’s die elkaars pad kruisen, zal de wederzijdse storingsonderdrukking hen beletten hun functie te verstoren. Een fysieke verbinding tussen de USi-veiligheidssystemen is daarom overbodig.

Het veiligheidssysteem zorgt voor een betrouwbaar toezicht in driedimensionale ruimtes, waardoor het ideaal is voor gebruik in material handling-omgevingen.

Voordelen

Aangezien het USi-veiligheidssysteem een sensorsysteem is met veiligheidsgoedkeuring in overeenstemming met EN ISO 13849 categorie 3/ PL d., kan het worden ingezet voor veiligheidsgerichte besturingstoepassingen. Dit laat toe voorwerpen vervaardigd uit verschillende materialen op betrouwbare wijze te detecteren. Bovendien is de sensor bestand tegen omgevingsinvloeden zoals stof, luchtstromen, vocht en andere, gelijkaardige factoren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.