NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Online tool en 3D software bevestigen diepgang van een jarenlang partnership
Met SmartWiring breng je elegant correcties aan in het schema.

Online tool en 3D software bevestigen diepgang van een jarenlang partnership

De samenwerking tussen softwarebedrijf Eplan en kastenfabrikant Rittal bewijst al decennialang zijn efficiëntie. Een succesvolle tandem, die de jarenlange symbiose nu bezegelt met een extra toegankelijke online applicatie: de krachtige configurator RiPanel van Rittal toont zich een laagdrempelige, instapvriendelijke oplossing die bovendien één-op één compatibel is met vaste waarde Pro Panel van Eplan.

We bespraken de complementaire kracht van Eplan en Rittal, straks trouwens zij aan zij op de beurs, met Koen Wolfcarius (Managing Director Rittal) en Robby Doumen (Managing Director Eplan).

“We werkten vroeger veel meer op een gescheiden manier samen”, aldus Doumen. “De raakvlakken waren er wel, maar van een echte stroomlijning van gegevens was geen sprake.” Wolfcarius: “Nu zowel wij als onze klanten betrokken zijn in digitale transformaties, zijn we zelf uiteindelijk de rijkdom en kwaliteit van de data beginnen inzien.”

Doumen: “Elk project start steeds vanuit de engineering, waar onze Pro Panel software in staat is het elektrische schema op te waarderen naar 2D en 3D modellen die een zeer complete visualisatie van het project vormen. In deze fase wordt een vracht aan data gegenereerd die zowel de componenten mét hun plaatsing en bedrading omvat, als ook de kastdimensionering, en alle andere specificaties die de kast betreffen.” 

Voordefinitie van bekabeling in detail.

Boor-en freesgatpatronen alsmede de correcte specificaties van de koelunit zitten daar bijvoorbeeld ook bij. Stuk voor stuk data die uiteindelijk bij de Rittal-machines moeten belanden. Een gelijkaardig verhaal geldt voor de uiteindelijke montage en bekabeling, waar dankzij de 3D tekeningen en duidelijke bedradingsvisualisaties niet langer hoger geschoold technisch personeel voor nodig is. 

De tool Smart Wiring van Eplan voorziet bovendien in een methodisch en overzichtelijk werkschema dat de voortgang van de bedrading opvolgt, zodat een job-overdracht tussen verschillende operatoren foutloos loopt.

Ook vormt het last-minute aanbrengen van eventuele wijzigingen geen obstakel. Smart Wiring ondersteunt waar nodig de overeenkomstige wijzigingen in schema’s. 

3D-modelling is een krachtige tool.

Ten slotte verzorgt het platform op blijvende basis het databeheer bij en na oplevering van de kast. De verplichte tekening “as built” zit daarom vervat in een QR-code die Rittal binnenin de kast aanbrengt. Via Rittal’s  ePocket cloud applicatie kan dan alle Eplan info geraadpleegd worden. 

Pro Panel toont zich zo vooral een prima oplossing voor bedrijven die grotere kastenreeksen produceren, omdat de software in staat is zeer gecentraliseerd de volledige automatisatie aan te sturen, en dit gaande van de draadconfectie over het snijden en plooien van koperbaren tot de volledige kastvoorbereiding. 

Om ook klanten te kunnen bedienen die kleinere reeksen bouwen, en zelf niet over Rittal-machines beschikken, biedt Rittal al een tijd zijn eigen productie in het Lokerse Modification Center aan. Voor de klant volstaat het in dat geval om zijn Pro Panel data-file naar Rittal te sturen, waarna de kast machinaal wordt voorbewerkt. Rittal werkt immers met dezelfde EPLAN-software. 

De ‘as built’-documentatie is beschikbaar via ePocket.

De configurator RiPanel stroomlijnt dit proces nu nog verder als een online tool, zodat klanten vanaf dit platform om het even welke Rittal kast kunnen configureren en bestellen. De tool levert meteen een 3D-beeld op, en kan ook rechtstreeks met Rittal machines koppelen, wat hem zeer efficiënt maakt. 

Zo worden de data naadloos van de ene businessunit naar de andere gecommuniceerd. RiPanel beheert immers de volledige datastroom, vertrekkend bij de inkoopfase.
Het platform vormt zo een krachtige tool die in één beweging de brug maakt met het digitaal-kwalitatieve van de engineering. 

Een andere feature is de bi-directionele datakoppeling met Pro Panel die RiPanel aankan. Men kan als klant heel eenvoudig RiPanel opstarten, en dan meteen omschakelen naar het 3D-platform van Pro Panel.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.