NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Pc-kracht voor mobiele voertuigen

Pc-kracht voor mobiele voertuigen

Automatisering stopt niet aan de fabrieksmuren. Ook mobiele machines gaan deze weg op. B&R is een van de weinige producenten van PLC-systemen voor de industrie die ook voor mobiele voertuigen al sinds 2008 oplossingen weet te bieden. Met de komst van het X90 platform heeft B&R nu de tweede generatie op de markt gebracht. Daarnaast biedt het met de MPC3100 de rekenkracht en dataopslag die nodig is om aan de steeds hogere performantie-eisen voor mobiele voertuigen tegemoet te komen.

Mobiele machines, zo verschillend als de toepassingen zijn (land- en tuinbouwvoer­tuigen, voertuigen voor de wegen­bouw of mijnindustrie, kranen, AGV’s …), zo gelijk­lopend is de trend naar een stijgende nood aan auto­matisering. Machine­bouwers kunnen dan uiteraard zelf aan de slag om deze systemen te ontwerpen of ze kunnen in zee gaan met een betrouwbare technologiepartner. Maar weinig spelers uit de industriële wereld van PLC-systemen slaan echter ook de brug naar deze toepassingen. Yves Nechelput, regional manager Belgium voor B&R: “Dat heeft veel te maken met de extreme eisen en specificaties die met mobiele machines gepaard gaan. Denk maar aan trillingen, temperatuur of het spanningsbereik (9 – 32 VDC). B&R wil echter dat machinebouwers ook voor deze toepassingen van dezelfde mogelijkheden kunnen genieten. De eerste B&R besturingen voor mobiele voertuigen kwamen al in 2008 op de markt. Vandaag steken ze in een compleet nieuw, modern jasje met de komst van het X90 platform. En we geven ze ook alle rekenkracht die nodig is vandaag met de MPC3100.”

“Wat de positie van B&R zo uniek maakt is dat we bouwers van mobiele machines dezelfde mogelijkheden en dezelfde ontwikkelomgeving geven die ze al kennen met Automation Studio.”

Zelfde mogelijkheden en ontwikkel­omgeving met X90 platform

Aan de basis van dit platform ligt de tech­nologie van het X20 PLC-systeem voor de industrie. “Wat de positie van B&R zo uniek maakt is dat we in beide werelden actief zijn. We geven bouwers van mobiele machines dezelfde mogelijkheden en dezelfde ontwik­kelomgeving die ze al kennen met Automation Studio”, aldus Nechelput. Standaard is de X90 controller uitgerust met 24 of 48 multifunc­tionele IO. Vier extra slots zijn beschikbaar voor verdere uitbreiding met zowel multi­functionele IO als relaismodules, modules voor conditiebewaking en binnenkort zelfs een module voor IO-Link. De communicatie naar de buitenwereld kan standaard gebeuren met Ethernet, POWERLINK of CAN. Het aantal CAN interfaces kan uitgebreid worden met telkens drie. “Opvallend is ook de komst van de CAN open remote IO module (met 32 multifunctionele IO). Hierdoor kunnen decentraal diverse X90 remote IO-eilanden verspreid over het voertuig worden gemon­teerd. Dit zal de benodigde bekabeling beperken”, geeft Nechelput aan.

Multitouch schermen

Ook de bestuurders van mobiele voertuigen worden niet in de kou gelaten. B&R heeft zijn gamma recent uitgebreid met MT50 multitouch schermen, beschikbaar in drie formaten (5,0”, 7” of 10,1”). “Deze zijn volledig gesloten voor armmontage (compatibel met RAM) en voorzien van standaard Ethernet en CAN interfaces, acht digitale ingangen en vier digitale uitgangen”, vat Nechelput samen.

Industriële pc voor mobiele machines

De toepassingen in mobiele voertuigen worden ook steeds complexer. Dat vraagt om reken­kracht en extra opslag van data. De stan­daardsturingen die tot nog toe beschikbaar waren voor mobiele voertuigen konden niet voldoende data verwerken. B&R ontwikkelde daarom ook een industriële pc die aan de eisen van mobiele machines tegemoet komt. “We hebben al onze kennis en ervaring met industriële pc’s gebundeld en in de ontwikkeling van de ‘mobiele’ MPC3100 gegoten. Hiermee kunnen we een antwoord geven op de steeds hogere performantie-eisen en de specifieke specificaties voor mobiele voertuigen.” Voorlopig kan de MPC3100 uitgerust worden met Windows 10 IoT en/of Linux. Vanaf het tweede kwartaal 2021 zal hij ook kunnen worden uitgerust met Soft PLC (Automation runtime) of een combinatie van Soft PLC met een ander besturingssysteem via Hypervisor. “De MPC3100 fungeert dan als controller maar tegelijk is het mogelijk andere softwaretoepassingen op basis van Windows 10 IoT of Linux te draaien. Je zal geen ander product op de markt vinden voor mobiele machines dat deze rekenkracht en modulariteit combineert met een compacte pc-vorm”, besluit Nechelput.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.