Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Technologie

Revolutie voor 3-D metingen dankzij innovatieve technologie

De R3000 3-D LiDAR/MEMS-sensor

23 mei 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De combinatie van Pulse Ranging Technology (PRT) met MEMS-technologie maakt 3-D puntenwolken met hoge resolutie mogelijk.

Van industriële automatisering tot autonome voertuigen en zorgrobots: voor de uitdagingen van de toekomst zullen krachtige 3D-sensoren nodig zijn die hun omgeving snel, uitgebreid en met millimeterprecisie vastleggen. Een technologische innovatie van de tandem Pepperl+Fuchs en het Fraunhofer Institute for Silicon Technology (ISIT), maakt nu een maximale precisie mogelijk en vlekkeloze werking mogelijk. Bovendien is de oplossing ook zeer kostenefficiënt. Voor het eerst werd hoogwaardige afstandsmeettechnologie gecombineerd met MEMS-technologie. Dit vormt de basis voor de R3000 3-D LiDAR/MEMS-sensor, die als product werd getoond op de Hannover Messe 2023.

De compacte en kosteneffectieve R3000 maakt hoogwaardige 3-D metingen mogelijk.

Combinatie van de voordelen van twee technologieën

De 3-D meting is gebaseerd op Pulse Ranging Technology (PRT), een afstandsmeetmethode ontwikkeld door Pepperl+Fuchs die kan aangepast worden aan een breed scala van vereisten. Het systeem meet op basis van meer dan 250.000 uitgezonden laserpulsen per seconde, zo kunnen afstanden van enkele centimeters tot enkele honderden meters met millimeternauwkeurigheid bepaald worden. Omgevingslicht en andere omgevingsinvloeden worden efficiënt onderdrukt.

Hierdoor levert PRT snelle, nauwkeurige en betrouwbare meetresultaten.

Om de derde dimensie in het 3D-vlak te bereiken, combineert Pepperl+Fuchs PRT met een micro-elektromechanisch systeem van Fraunhofer ISIT. Dat gebeurt voor de eerste keer in het kader van de R3000 productstudie: een kleine, zuinige en mechanisch robuuste MEMS-spiegel is in de sensor geïntegreerd.

Door de beweging van het piëzo-elektrisch aangedreven element wordt de uitgezonden laserstraal in twee assen afgebogen, bij 40° x 30°. In tegenstelling tot conventionele 3D-sensoren wordt tijdens het meetproces geen pixelraster gecreëerd. In plaats daarvan gebruikt de R3000 een bijzonder kleine lichtvlek en naadloos scannen om 3-D puntenwolken met ultrahoge resolutie en uitzonderlijke details te produceren.

Door de beweging van de geïntegreerde MEMS-spiegel wordt de laserstraal in twee assen afgebogen.

Intuïtieve bediening dankzij intelligente gebruikersbegeleiding

Om de communicatie tussen mens en machine zo eenvoudig mogelijk te maken, is de R3000 uitgerust met extra functies. De sensor genereert niet alleen een 3-D puntenwolk, maar ook een gesuperponeerd intens beeld waarmee de scène kan gevisualiseerd worden. Dat faciliteert de programmering en bediening. Bovendien kan elk meetpunt weergegeven worden met een zichtbare laserstraal. Met de synchrone laserprojector kan de R3000 nauwkeurig uitgelijnd en afgesteld worden zonder extra gereedschap, zodat de inbedrijfstelling eenvoudig verloopt. Deze functie maakt bijvoorbeeld ook interactie mogelijk tussen een gebruiker en een servicerobot.

Door nauwkeurig scannen ontstaan 3-D puntenwolken met ultrahoge resolutie.

Krachtige 3-D metingen voor de automatisering van de toekomst

Met zijn innovatieve technologie luidt de R3000 LiDAR/MEMS-sensor een revolutie in voor het oplossen van complexe automatiseringstaken. Nauwkeurige 3-D beelden van onbekende omgevingen zijn essentieel voor de volgende generatie van autonoom rijden – van bestuurderloze transportsystemen in de industrie tot geautomatiseerd vervoer van patiënten in bejaarden- en verzorgingstehuizen.

Met de combinatie van PRT en MEMS kunnen dergelijke complexe, dynamische settings in detail en in realtime vastgelegd worden. Hierdoor ontstaat een uitgebreide database, wat de weg opent voor beslissingen nemen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De compacte en kosteneffectieve sensor R3000 maakt zo uiterst nauwkeurige 3D-metingen beschikbaar voor een groot aantal toepassingen. In combinatie met geavanceerde algoritmen zal de sensor de ontwikkeling op het gebied van autonome voertuigen en dienstrobotica aanzienlijk stimuleren – niet alleen in fabrieken, ziekenhuizen of verpleeghuizen, maar in alle domeinen van het dagelijks leven.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details