NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud demonstreren synergie tijdens Hannover Messe

Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud demonstreren synergie tijdens Hannover Messe

Digital twin maakt productieprocessen van maakbedrijven transparanter, efficiënter en duurzamer

Rittal en partnerorganisaties Eplan, Cideon en German Edge Cloud tonen van 17 tot 21 april bezoekers van de vakbeurs Hannover Messe hoe hun expertise ingezet kan worden om oplossingen te vinden voor de actuele vraagstukken rond energie, efficiëntie en duurzaamheid binnen de maakindustrie. Via een bijna real-time verbinding met Rittals kastenfabriek in Haiger krijgen bezoekers een inkijk in de werking van energiemonitoring via een digital twin. Verder stelt Rittal nieuwe best practices, platformupdates en behuizingen voor op de grote vakbeurs.

Als wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur zoekt Rittal actief mee naar oplossingen om bedrijven te helpen bij de digitale transformatie van hun organisatie en processen, en dat met een brede blik.

“De digitale transformatie van fabrieken, een langdurige, veilige en economisch haalbare energievoorziening en het meten en verminderen van de CO2-uitstoot van industriële producten zijn grote uitdagingen die niet afzonderlijk kunnen worden opgelost”, stelt Markus Asch, CEO van Rittal International en Rittal Software Systems: “We moeten de verschillende processen rond de waardeketens van onze klanten begrijpen, nieuwe ecosystemen overwegen en overkoepelende oplossingen ontwikkelen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit alleen mogelijk is via standaardisatie. Die industrie-overschrijdende dialoog gaan we met Rittal aan tijdens de vakbeurs van Hannover.”

Slimme productie en energiebeheer 

Industriële bedrijven evolueren richting een slimme productie die sterk geautomatiseerde en efficiënte processen vereist. Tegelijkertijd moet deze productie op een energie-efficiënte manier worden beheerd en met behulp van flexibele oplossingen aangepast kunnen worden aan de individuele behoeften van de klant. En dat alles terwijl er een tekort aan geschoolde arbeidskrachten is.

“Tegenwoordig omvat innovatie het efficiënter en succesvoller maken van de totale prestatie van de klant”, aldus Markus Asch. “Die procesoptimalisatie is enkel realiseerbaar door hardware en software slim te combineren.”

Drie ecosystemen in één digital twin

Als ontwikkelaars en voortrekkers van slimme productieprocessen zullen Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud op de vakbeurs demonstreren hoe het in de toekomst mogelijk zal zijn om de drie ecosystemen van automatisatieontwerp en -engineering, productproductie en productieprocessen te verbinden via één digitale twin. Dat maakt slimme productieprocessen transparanter en efficiënter. Ook energiestromen worden transparanter en kunnen zo worden geoptimaliseerd, wat een belangrijke succesfactor is voor industriële bedrijven, zowel vandaag als in de toekomst. Volledige transparantie bij alle waardeketens van de klanten, van paneelbouw en fabricage van schakelapparatuur tot de exploitant is daarbij een voorwaarde.

Om dat mogelijk te maken werken Eplan en Rittal samen met besturings-, schakel- en machinebouwbedrijven om de ontwikkeling van de automation twin te versnellen en de gegevens beter bruikbaar te maken tijdens het gebruik. Cideon verbetert de continuïteit en consistentie van gegevens in de digitale product twin-context met zijn expertise op het gebied van CAD/CAM, PDM/PLM en productconfiguratie. Het ONCITE Digital Production System is het platform voor de digital manufacturing twin en het op Industrial Internet of Things (IIoT) gebaseerd productiebeheer.

Live toelichting bij Rittals kastenfabriek

Op de gezamenlijke stand van Rittal en haar partners kunnen beursbezoekers zien hoe deze digital twin in de praktijk werkt, live en in quasi real-time. In de slimme kastenfabriek van Rittal in Haiger is de energiemonitoring namelijk reeds geïntegreerd in het digitale productiesysteem ONCITE DPS. Vanaf de beurs wordt via de cloud live toelichting gegeven bij de actuele energiegegevens van de lopende productie. Ook de energiestromen van het bijbehorende datacenter zijn zichtbaar. De op de beurs gepresenteerde RiZone OTM Suite laat zien hoe de bedrijfstechniek van datacenters kan worden beheerd. Rittal maakt hier gebruik van wat het zusterbedrijf German Edge Cloud heeft ontwikkeld en aan klanten aanbiedt: de nieuwe software van Rittal gebaseerd op de flexibele microservices-architectuur van ONCITE DPS.

Energie-infrastructuur wordt prioriteit

Niet alleen de industrie zelf kampt met de uitdaging om energie in de toekomst anders te controleren en te beheren. Ook de hele energiesector staat onder enorme druk om actie te ondernemen en kosten te besparen. De uitbreiding van deze infrastructuur moet sneller gaan om aan de eisen van de industrie te voldoen. Eén ding is duidelijk voor Eplan en Rittal: de doorslaggevende factor is de industrialisatie van de gehele procesketen, waarbij zowel software als hardware worden gecombineerd.

“Modularisering, standaardisering en gegevensconsistentie zijn onze leidende principes”, legt Markus Asch uit: “De ervaring van Rittal en Eplan met onze klanten uit de besturings-, schakel- en machinebouwsector heeft aangetoond dat er een aanzienlijk potentieel is voor het optimaliseren en industrialiseren van procesketens. Bovendien verhogen end-to-end hardware- en softwareoplossingen het tempo van infrastructuurexpansie – van energieopwekking en -opslag tot netuitbreiding en sectorkoppeling tot oplaadfaciliteiten voor elektrische voertuigen. De efficiëntiewinst verlaagt de kosten, terwijl elementen zoals de automation twin nieuwe mogelijkheden creëren.”

Nieuwe best practices, platformupdates en behuizingen 

Deze evoluties vereisen snelle actie en oplossingen. Eplan en Rittal pakken daarom op de beurs van Hannover uit met de nieuwe ‘Base Solutions’. Dankzij de vele succesvol afgeronde klantenprojecten hebben de twee bedrijven gezamenlijk ‘Best Practice Templates’ gecreëerd, bijvoorbeeld voor de planning en implementatie van oplaadparken voor elektrische voertuigen. Dat versnelt het project via gegevensconsistente standaarden en modules. Het nieuwe Eplan Platform 2024 vereenvoudigt ook het ontwerp en de engineering verder. Daarnaast presenteert Rittal een nieuwe kunststof AX-behuizing, met EX-goedkeuring, voor potentieel explosieve delen van de infrastructuur, bijvoorbeeld rond vloeibaar aardgas (LNG) of waterstof.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.