Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Control & Network

Robuuste netwerkoplossingen voor een flexibele en betrouwbare data-uitwisseling

Met wifi krijgen machines en componenten zoals PLC’s, aandrijfunits… mobiele en kabelvrije toegang tot het lokale netwerk.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Wieland Electric

21 september 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Radiotechnologie wint aanzienlijk aan belang in de industrie, zowel in elektronische apparaten als in de wereld van fabrieks- en machine-engineering in het algemeen. Of het nu gaat om toepassingen rond IoT, Machine to Machine (M2M), authenticatie, traceerbaarheid, monitoring of sturing vanop afstand. Met wifi krijgen machines en componenten zoals PLC’s, aandrijfunits… mobiele en kabelvrije toegang tot het lokale netwerk. De wienet Access Points van Wieland Electric kunnen flexibel gebruikt worden als toegangspunt, bridge of client.

Met Wireless Local Area Networks (WLAN) worden radiogolven aan hoge frequentie gebruikt als transmissiemedium voor data en communicatie. Een oplossing die dus volledig draadloos werkt, wat van WLAN een flexibel datacommunicatiesysteem maakt dat geïnstalleerd kan worden als een uitbreiding op of ter vervanging van bedrade LAN’s. WLAN biedt normaal verbinding met het bredere netwerk door middel van één toegangspunt. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om te bewegen binnenin een lokaal dekkingsgebied, terwijl ze toch verbonden blijven met het netwerk. 

De wienet Access Points zijn geschikt voor de uitbreiding van een Ethernet kabelnetwerk met WLAN functionaliteit.

Eenvoudige en veilige integratie in netwerken

De Access Points uit het wienet productportfolio zorgen voor een eenvoudige en veilige integratie van machines in het netwerk, met een geïntegreerde of externe antenne. Ze stellen allerlei toestellen in staat om een WLAN verbinding te maken met het netwerk via een Ethernet interface of verschillende WLAN/LAN netwerken met elkaar te verbinden. 

Deze verbinding wordt geconfigureerd door middel van een webinterface die met een paswoord beschermd is. De webinterface biedt uitgebreide statistische gegevens over de activiteiten van de betrokken Access Points, maar ook over de signaalsterkte, en giet dat allemaal in een gedetailleerd rapport. 

De laatste toevoegingen aan het gamma Access Points zijn tevens voorzien van een nieuwe firmware, zodat u ook een VPN-connectie kan managen. 

Moeilijk bereikbare apparaten monitoren en sturen

De wienet Access Points zijn geschikt voor de uitbreiding van een Ethernet kabelnetwerk met WLAN functionaliteit. Ze kunnen draadloze netwerkapparaten integreren in een bestaande WLAN. Verder kunnen ze netwerkverbindingen vervangen die anders moeilijk te bedraden zouden zijn met transparante WLAN bridges. Uiteraard kunnen ze ook bestaande WLAN netwerken verder uitbreiden. 

Hun sterke troef is dat ze gebruikers in staat stellen om ook apparaten op moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen monitoren en sturen. Typische toepassingen zijn bijvoorbeeld kabelvrije communicatie voor rolbrugtoepassingen, waar de bereikbaarheid speelt. Eenvoudige programmeertaken en onderhoudswerkzaamheden kunnen dan vanop de begane grond gebeuren. Bij automatische magazijnen gebeurt de monitoring vanop een veilige afstand. En in AGV’s (automatisch geleide voertuigen) kunnen dankzij de wienet Access Points het programmeren en het opvragen van de status in werking gebeuren. 

De sterke troef van de wienet Access Points is dat ze gebruikers in staat stellen om ook apparaten op moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen monitoren en sturen.

Over Wieland Electric

Wieland Electric beschikt over een uitgebreid portfolio aan oplossingen voor de machinebouw. De focus ligt op innoverende concepten die de beschikbaarheid van uw machinepark verbeteren: door gebruik van vereenvoudigde installatietechnieken, gemakkelijk te configureren stuursystemen en flexibele oplossingen voor diagnose en maintenance. In België gebeurt de verdeling door ATEM. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details