SEW Eurodrive versterkt Leuvense verankering met duurzame site - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
SEW Eurodrive versterkt Leuvense verankering met duurzame site

SEW Eurodrive versterkt Leuvense verankering met duurzame site

Had je 25 miljoen, wat zou jij dan doen? SEW Eurodrive investeert het in de verankering van zijn assemblageactiviteiten in Leuven. Daarvoor bouwt de Duitse wereldspeler in motoren en aandrijftechnieken tegen 2024 een gloednieuwe, duurzame site in Haasrode Research-Park. Het oude gebouw wordt omgevormd tot R&D-incubator voor start-ups in de maakindustrie.

Wie en wat?
SEW Eurodrive is opgericht in 1931 in Duitsland. Vandaag telt het bedrijf ruim 21.000 medewerkers in 54 landen. Als specialist in aandrijftechnieken maakt het o.a. motorreductoren, bestaande uit efficiënte elektrische motoren, frequentieregelaars en tandwielkasten op maat. En dat voor verschillende toepassingen en industrieën: van productiebedrijven en (geautomatiseerde) magazijnen tot luchthavens en pretparken.

Waarom bravo?
Onlangs kreeg SEW Eurodrive groen licht voor de bouw van een nieuwe, duurzame site in Haasrode Research-Park (Leuven). Zo wil het zijn lokale positie in België steviger verankeren en op termijn ook R&D-activiteiten in ons land opstarten. Het aantal werknemers zal stijgen van 80 naar 100.

Klein begonnen, gestaag gegroeid

Sinds de overname van het eerste lokale verkooppunt in 2004 in Waver, zijn de activiteiten van het van oorsprong Duitse familiebedrijf SEW Eurodrive in België geleidelijk gegroeid. Eerst kwam er een dienst naverkoop die revisies deed en daarover terugkoppelde naar de Duitse R&D-afdeling. Nu ook een verankerd stuk assemblage en op termijn zelfs lokale R&D-activiteiten in Leuven.

“Een logische en terechte investering”, volgens Managing Director Raf Vermeylen. “Bij SEW Eurodrive bouwen we aandrijfoplossingen voor productiemachines op maat van de klant (ATO). Dat impliceert dat we snel moeten inspelen op de vraag en even snel moeten handelen bij eventuele problemen. Anders gezegd: we moeten 24 op 7 beschikbaar zijn en liefst zo dicht mogelijk bij de klant. Om onze Belgische en Luxemburgse klanten nóg sneller en flexibeler te helpen met hun automatisatie-uitdagingen, bouwen we vandaag een gloednieuwe fabriek in het Haasrode Research-Park, vlak naast de E40.”

Leuven is dankzij zijn centrale positie de ideale hub om onze Belgische activiteiten verder uit te bouwen en nóg dichter bij onze klanten te staan.

Raf Vermeylen, Managing Director bij SEW Eurodrive 

Autonomie en arbeidskrachten

Raf ziet nog een aantal redenen voor de lokale verankering in Leuven: “We hebben de laatste jaren ondervonden hoe fragiel de globale toeleveringsketens zijn. Nu zorgen we dat er lokaal voldoende voorraad voorhanden is, zodat we onze klanten autonoom verder kunnen helpen.”“Tot slot hebben we ook nood aan gespecialiseerde arbeidskrachten om onze groeiambities waar te maken. In Vlaanderen hebben we toegang tot een aanzienlijke poule competente medewerkers. De hogere loonkost is dan weer een uitdaging, maar weegt niet op tegen alle voordelen.”

Veel bedrijven kijken vandaag naar het oosten voor goedkope werkkrachten. Wij zetten volop in op lokale groei in België. Zo kunnen we tijdiger leveren, zijn we niet afhankelijk van vastgelopen schepen in het Suez-kanaal én kunnen we duurzamer werken.

Raf Vermeylen, Managing Director bij SEW Eurodrive 

Een knap staaltje duurzaamheid

Eerder dit jaar kon SEW Eurodrive in overleg met Interleuven en de lokale politiek een stuk grond in het Haasrode Research-Park bemachtigen. Daarop bouwt het tegen de herfst van 2024 een nieuwe productiesite van ruim 8000 m2, inclusief kantoren. “Een belangrijke voorwaarde was dat we onze parking voor het publiek openstellen en laadstations voor elektrische wagens plaatsen. Een kleine moeite die aansluit bij onze duurzaamheidsambitie.”

“Naast laadstations komen er nieuwe fietsenstallingen en plannen we gebruikte onderdelen opnieuw deel te laten uitmaken van onze waardeketen. Zo willen we op termijn CO2-neutraliteit benaderen.”

Wat met het oude gebouw in Leuven?

Dat wordt niet afgebroken, maar wél omgevormd tot R&D-incubator voor start-ups in de maakindustrie. “Enerzijds zullen we er onze eigen R&D-afdeling uitbouwen, waar we onderzoek doen rond modulair bouwen, ecodesign, efficiëntieklassen, enzovoort. Anderzijds stellen we ons gebouw ook open voor bedrijven uit de hardware- en engineeringbusiness die de doorstart willen maken van start- naar scale-up. Die kunnen elkaar inspireren, van elkaar leren en samen groeien. Er zal gewerkt worden rond hardware, motoren, en zelfs chipontwikkeling samen met Flanders Make en imec.

Ateliers zijn schaars in Leuven. Door ons huidige gebouw open te stellen, komt er 2500 m² bureauruimte en 1500 m² atelierruimte vrij voor start-ups in de maakindustrie.

Raf Vermeylen, Managing Director bij SEW Eurodrive 

Aan de vooravond van een grote omslag

Naast Managing Director bij SEW Eurodrive is Raf ook voorzitter van Agoria’s Business Group Gears & Transmissions. “Digitalisering, AI, machine learning, refurbishment, e-mobiliteit … De uitdagingen voor onze bedrijven zijn legio. We zullen als sector een ware omslag moeten maken. Dat biedt kansen en bovenal veel werk. Daarom stellen we vandaag alles in het werk om nieuwe krachten te vinden, houden en opleiden, want zij zijn immers de toekomst van onze sector.”

“Agoria is zeer tevreden met de nieuwe investering en de uitbreiding van de activiteiten van SEW Eurodrive”, vervolledigt Senior Business Group Leader Jean-Marc Timmermans. “Deze investering is de erkenning van de jarenlange expertise en het succes van het Belgische team onder leiding van Raf Vermeylen. Daarnaast is het een belangrijke, verdere duurzame verankering in onze regio. Door verkoop, naverkoop, engineering en productie te verenigen, kan SEW nog sneller inspelen op de specifieke noden van de markt. En tegelijk is dit een katalysator voor toekomstgerichte innovatie.”Meer weten over dit bedrijf? Ontdek lopende projecten, diensten en realisaties van SEW Eurodrive.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.