Slimme algoritmes in inclinometer zorgen voor hogere betrouwbaarheid

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Slimme algoritmes in inclinometer zorgen voor hogere betrouwbaarheid
Met behulp van een dynamische inclinometer zijn de bewegingen van grote machines veel beter te monitoren.

Slimme algoritmes in inclinometer zorgen voor hogere betrouwbaarheid

Slimme machines genereren steeds meer data. Sensoren zijn daarbij de voelsprieten van de machine. Ze geven signalen door aan de besturing zodat deze hierop adequaat kan reageren. Een tweede trend in automatisering is dat steeds meer machines autonoom functioneren. Denk aan de AGV’s (automated guided vehicles), robots en grotere autonoom opererende voertuigen. Of machines autonoom bewegen of met behulp van een operator worden bediend, het belang van een exacte positionering van de machine in real-time neemt toe. Traditionele systemen hebben hier nog wel eens moeite mee. Bewegingen worden in veel gevallen aan de besturing doorgegeven met een inclinometer (met een, twee of drie assen). Om te voorkomen dat onbedoeld schokken en trillingen het signaal ‘vervuilen’, worden filters toegepast of extra sensoren ingezet. Maar door de toevoeging van extra elementen wordt het systeem duurder, complexer en storingsgevoeliger. 

De dynamische inclinometer van DIS Sensors werkt op een volledig nieuw ontwikkeld hard- en firmwareplatform, gebaseerd op de modernste MEMS-chip

Dynamische inclinometer

Na een periode van testen en finetunen is nu een nieuwe sensor ontwikkeld om machines en installaties te monitoren zónder dat trillingen en schokken de gemeten waarden beïnvloeden. Het gaat om de dynamische inclinometer van DIS Sensors die Rotero Belgium meteen in zijn assortiment heeft opgenomen. De sensor werkt op een volledig nieuw ontwikkeld hard- en firmwareplatform, gebaseerd op de modernste MEMS-chip (Micro-Electrical-Mechanical Systems). In dit instrument is een versnellingsopnemer gecombineerd met een drieassige gyroscoop.  De signalen worden gecombineerd op intelligente wijze, aan de hand van slimme softwarealgoritmes. De hoek die aan het besturingssysteem wordt doorgegeven als een separaat, CANopen/J1939 object per as, is gyro-gecompenseerd en hiermee zuiver, realtime en vrij van de invloed van verstorende trillingen en schokken.

Van lucht- en ruimtevaart naar mainstream

“De technologie werd in het verleden al vaker toegepast in lucht- en ruimtevaart en defensie.  Met de komst van de betaalbare MEMS-chip wordt de technologie nu ook toegankelijk voor veel meer sectoren”, licht Pim Wieske, salesmanager van DIS Sensors, toe. De reacties van de bètatesters waren alvast erg positief. “De gebruikers waren vooral verrast door de hoge betrouwbaarheid van de signalen. Het is met deze inclinometer mogelijk om ook snelle bewegingen nauwkeurig in real-time te meten waardoor veel snellere responsetijden mogelijk zijn.” 

Deze grafiek toont aan hoe de dynamische inclinometer presteert ten opzichte van traditionele gefilterde en ongefilterde inclinometers.

In de praktijk

Wieske legt uit welke voordelen het instrument biedt. “Wanneer de bewegende delen van grote machines zoals bijvoorbeeld kranen, snel van A naar B bewegen, ontstaat vaak een na-ijleffect door de toegepaste filtering. Hoe meer je dit uit een systeem kunt wegfilteren met behulp van een gyroscoop, hoe nauwkeuriger de bewegingen zijn te monitoren.  De hogere betrouwbaarheid van de resultaten kunnen mogelijk de ingebouwde veiligheidsmarges verkleinen waardoor het werkdomein kan worden vergroot.” Wieske geeft nog een tweede voorbeeld. “AGV’s of kleine vorkliften die in een magazijn een bocht nemen, mogen niet omvallen. Een traditionele sensor meet in een bocht een zijdelingse versnelling waardoor het besturingssysteem verkeerdelijk denkt dat er een hellingshoek is. De dynamische inclinometer filtert realtime de zijdelingse versnelling eruit, zodat zonder vertraging de exacte beweging en positionering wordt gemeten. Er zullen hierdoor minder vaak foutieve waarschuwingen optreden, waardoor de efficiëntie voor de gebruiker veel groter wordt.” Door de sterke automatisering en opkomst van autonome voertuigen worden dynamische inclinometers veel belangijker volgens Wieske. “Sterker nog, het zal naar verwachting de standaard worden in mobiele machines.” De dynamische inclinometer is vanaf december wereldwijd beschikbaar. Rotero verzorgt de distributie in België.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.