NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Snelheid en nauwkeurigheid of Van compact naar powerpack? Aandrijfoplossingen voor laboratoriumautomatisering

Snelheid en nauwkeurigheid of Van compact naar powerpack? Aandrijfoplossingen voor laboratoriumautomatisering

Elke dag worden in analytische laboratoria grote hoeveelheden samples onderzocht. Het voordeel van automatisering op dit gebied ligt voor de hand: automatisering zorgt voor snellere resultaten, een hogere capaciteit, minder fouten en lagere personeelskosten. Voor een soepele werking van de aandrijfsystemen zijn een hoge dynamiek en een grote nauwkeurigheid van essentieel belang. We spreken met dr. Aihua Hong over de eisen en ontwikkelingen in dit marktsegment, waarvoor zij bij FAULHABER verantwoordelijk is.

dr. Aihua Hong

 

In welke sectoren speelt laboratoriumautomatisering een rol?

Geautomatiseerde processen zijn te vinden in alle sectoren met laboratoria, bijvoorbeeld in de chemische industrie, de farmaceutische industrie en de levensmiddelentechnologie. En in de medische sector is wereldwijd sprake van een aanzienlijke groei. In deze sector zijn geautomatiseerde oplossingen al vele jaren onmisbaar voor zogenaamde in-vitrodiagnostiek (IVD), dat wil zeggen de analyse van medische samples als bloed, urine en weefsel. En in onderzoekslaboratoria van farmaceutische bedrijven worden steeds meer testprocedures geautomatiseerd die bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen noodzakelijk zijn.

Wat is laboratoriumautomatisering precies?

De mate van automatisering varieert aanzienlijk bij de verschillende laboratoria. Het gaat van de uitvoering van afzonderlijke processen met behulp van losse apparaten tot volledige sampleanalyse in complexe systemen. Dat laatste is met name nodig wanneer grote aantallen samples moeten worden onderzocht volgens een gestandaardiseerd protocol en er niet veel flexibiliteit nodig is, bijvoorbeeld bij IVD in het hoofdlaboratorium van een ziekenhuis of in grote laboratoria voor medische diagnostiek.

Welke processen worden daar automatisch uitgevoerd?

In die laboratoria is bijna het gehele analyseproces geautomatiseerd. Het begint met de preparatie van de bloedmonsters in kleurgecodeerde reageerbuisjes. Een scanner registreert het soort analyse dat een buisje moet ondergaan en zorgt ervoor dat het dienovereenkomstig wordt opgepakt door een robotarm. Sommige monsters worden gecentrifugeerd om de bestanddelen van het bloed te scheiden. De monsters worden dan in speciale transporteenheden verplaatst naar het feitelijke analysestation, bijvoorbeeld op een transportband of in een klein karretje met wielaandrijving.

Wat gebeurt er in het analysestation?

Het monster wordt eerst geïdentificeerd door de streepjescode naar de camera te richten en uit te lezen. Dan wordt de stop van het reageerbuisje verwijderd en wordt er een beetje van het monster uit het buisje gehaald. Vervolgens wordt het buisje weer afgesloten en gearchiveerd voor eventuele latere tests. Het monster wordt verplaatst naar een reactievat voor de feitelijke analyse, bijvoorbeeld op een plaatje of in een petrischaal. Tijdens de test zelf wordt de aandrijftechnologie voornamelijk gebruikt voor processen als pipetteren, vloeistofverwerking, mengen en roeren.

In-vitro

 

Aan welke eisen moeten de motoren voldoen?

Tijdens het proces moet er een groot aantal verschillende bewegingen worden uitgevoerd, en de aandrijftechnologie moet al die bewegingen mogelijk maken. Voor de transportbanden zijn grote, sterke motoren nodig en onderdelen die zo compact en licht mogelijk zijn. Dankzij ons uitgebreide productassortiment kunnen we het hele spectrum bedienen en bijna altijd extreem goede oplossingen leveren, wat de eisen ook zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.