Succesvol assetbeheer door APM - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Succesvol assetbeheer door APM
Verbetering van machine-efficiëntie door proactieve onderhoudsinspanningen.

Succesvol assetbeheer door APM

Maximale efficiëntie en minimale kosten staan in zowat elke sector hoog op de agenda. Niet zelden komt dan asset performance management (APM) naar voren als een cruciale strategie voor het beheren en optimaliseren van bedrijfsmiddelen. APM stelt organisaties in staat om hun onderhoudsstrategieën en assets grondig te begrijpen, met als doel deze op hun optimale prestatie- en betrouwbaarheidsniveau te laten functioneren, terwijl tegelijkertijd operationele risico’s en onderhoudskosten worden geminimaliseerd. Een cruciaal instrument in deze strategie is de DIPF-curve, die de levenscyclus van assets visualiseert en begeleidt.

Jonas Vancauwenberghe, business expert asset performance management REPM Dexis: “Asset performance management is, wat ons betreft, de ideale strategie voor zowat elk bedrijf. Hierin proberen we alle onderhoudshypes en strategieën – preventief, predictief of geen onderhoud – onder te brengen, zodat onze klanten niet moeten kiezen tussen alle hypes die komen en gaan. Integendeel, we kunnen alles inzetten waar de strategie het best past en doen dat in alle merkonafhankelijkheid.” 

REPM biedt een APM-assessment waarmee bedrijven een basisanalyse en een inschatting kunnen krijgen van de impact van APM op hun operaties.

Inzichten van de DIPF-Curve

Organisaties staan voor diverse uitdagingen, zoals het kwantificeren van risico’s, het verlengen van de levensduur van assets, en het efficiënt inzetten van technici. APM, ondersteund door inzichten van de DIPF-curve, biedt oplossingen door verbeterde besluitvorming en inzichten, wat leidt tot verbeterde prestaties en levensduur van assets, en een veiligere werkomgeving.

Jonas Vancauwenberghe: “De DIPF-curve, een kerncomponent binnen APM, illustreert de verschillende fases in de levenscyclus van een asset: Degradatie, Incident, Preventie en Faal (Failure). Deze curve helpt bij het identificeren van het optimale moment voor onderhoudsactiviteiten, nog voordat storingen optreden, en draagt bij aan de uitbreiding van de levensduur van assets. Door de DIPF-curve als leidraad te gebruiken, kunnen bedrijven hun onderhoudsstrategieën en de inzet van technici effectiever plannen, wat resulteert in een aanzienlijke verbetering van de assetprestaties en betrouwbaarheid.”

Voordelen van APM

· Hogere productiviteit: verbetering van machine-efficiëntie door proactieve onderhoudsinspanningen, wat resulteert in hogere betrouwbaarheid en soepelere productielijnen.

· Lagere kosten: APM draagt bij aan het minimaliseren van stilstand, het verlengen van de levensduur van assets, en het optimaliseren van onderhoudsschema’s, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen.

· Veiligere werkomgeving: door risico’s in kaart te brengen en te verminderen, verbetert APM de veiligheid op de werkvloer.

· Meer duurzaamheid: efficiënter werkende apparatuur betekent minder energieverbruik en lagere operationele kosten.

Marc Cools: “Zelfs bij de meest geavanceerde machines zijn er altijd mogelijkheden voor verbetering.”

Geavanceerd assetbeheer

APM integreert belangrijke acties zoals onderhoudsstrategieën en assetbeheer, die voorheen vaak afzonderlijk werden behandeld. Dit wordt bereikt door een diepgaande analyse van de huidige onderhoudsstrategieën, het gedrag van technici, onderhoudsplanning, en aankoopstrategieën voor nieuwe onderdelen. De APM-aanpak van REPM biedt verschillende serviceniveaus, van productoplossingen tot volledige ondersteuning voor betrouwbare productiesites, allemaal zonder de noodzaak om bestaande processen en technologieën te vervangen.

Marc Cools, directeur REPM Dexis: “Wij zijn ervan overtuigd dat machines de sleutel zijn tot voortdurende vooruitgang. Bovendien geloven we dat er zelfs bij de meest geavanceerde machines altijd mogelijkheden zijn voor verbetering, of het nu gaat om prestaties, efficiëntie, veiligheid of duurzaamheid.”

Asset performance management: van analyse tot actie

“De eerste stap naar het implementeren van APM is het verkrijgen van een duidelijk beeld van de huidige situatie en de mogelijke voordelen voor jouw bedrijf. REPM biedt een APM-assessment waarmee bedrijven een basisanalyse en een inschatting kunnen krijgen van de impact van APM op hun operaties. We gebruiken daarvoor uiteraard de DIPF-curve als leidraad. APM staat overigens niet alleen voor het behoud van wat goed werkt – ‘never change a winning team’ – maar ook voor het transformeren van wat beter kan. Het is een pad naar geoptimaliseerde prestaties, verhoogde betrouwbaarheid, en uiteindelijk, verbeterde bedrijfsresultaten”, besluit Jonas Vancauwenberghe. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.