NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Transparantie en digitali­sering in stroombeveiliging
De CPC20 buscontroller is het brein van het hele systeem

Transparantie en digitali­sering in stroombeveiliging

Toch doet digitalisering meer en meer zijn intrede om een antwoord te bieden op nieuwe uitdagingen zoals strengere kwaliteitseisen en het onder controle krijgen van productiekosten. Ook de komst van nieuwe interfaces naast de standaardveldbussen, maakt dat de systemen van de toekomst anders ontworpen zullen worden. Ook wat betreft stroombeveiliging. 

Kleppen, pompen, en sensoren zijn cruciale elementen voor het monitoren en aansturen van processen. Zij bewaken de hoge kwaliteit van de vervaardigde producten. Zelfs het kleinste defect aan een van deze componenten kan tot zware verstoringen in de productie leiden. Daarom is het van belang om te waken over het spanningsniveau in 24 V DC-applicaties. “Een continue monitoring van de belasting, van het stroomverbruik en een snelle troubleshooting wanneer er zich problemen aftekenen, beperkt de stilstandtijden enorm en zorgt dus voor een hoger rendement”, vertelt Jurgen Vanhaesbrouck, managing director E-T-A Benelux. “In het verleden koos men voor een gecentraliseerde aanpak. Grote controlekamers beschikten over rijen van transformatoren en batterijen, beschermd door thermische zekeringen. Maar die merkten niet altijd kleine overbelastingen op, terwijl dit net vroege waarschuwingen zijn voor aankomende problemen. Het gevolg? Stilstandtijd en moeilijk op te sporen fouten.”

De flexibiliteit in het verzenden en analyseren van de gemeten waarden maakt de CPC20 buscontroller tot de perfecte oplossing voor de verdeling en bescherming van stroom in 24 V DC-applicaties.

Elektronische stroombeveiliging van de tweede generatie

De nieuwe, intelligente ESX60D zekeringen kunnen echter heel wat meer vertellen aan de sturing van het systeem en actief bijdrage aan het voorkomen van ongeplande stilstanden. Ze geven hun statusinformatie en meetwaarden voortdurend door via de CPC20 buscontroller. “Het 24 V DC-spanningsniveau wordt zo volkomen transparant. Elke zekering meet de huidige stroomsterkte die erdoor loopt. Elke verandering in stroomverbruik, die kan wijzen op fouten in het stroomcircuit, wordt zo al in een vroeg stadium gedetecteerd. De gebruiker heeft op die manier nog voldoende tijd om maatregelen te nemen”, aldus Vanhaesbrouck. Er zijn twee mogelijkheden om dit op systeemniveau uit te werken. Ofwel capteert men zo veel mogelijk informatie om ze te analyseren met software. Hierdoor kunnen processen geoptimaliseerd en beter gecoördineerd worden. Ofwel wordt er enkel een boodschap verstuurd wanneer bepaalde kritieke waarden overschreden worden.

Reageren op vroeg gedetecteerde fouten

Dit is ook de manier van werken van het slimme ControlPlex systeem. Vanhaesbrouck: “Op basis van de ingestelde parameters (tussen 50% en 100% van de stroomwaarden), wordt er een alarm gegenereerd wanneer de drempelwaarden overschreden worden. De operator wordt zo geïnformeerd over de stroomverhoging in een specifieke gebruiker. Het onderhoudspersoneel kan zo direct actie ondernemen om storingen op te lossen vooraleer ze tot stilstad leiden. Vaak wordt dit al ingesteld bij een overbelasting van 10%. Dit geeft het onderhoudspersoneel een optimaal beeld van de stroomcircuits en houdt ze automatisch op de hoogte bij veranderingen.” Deze statusinformatie is niet alleen zichtbaar in de sturing, maar ook aan de hand van de ledlichten op de zekering. Bij het openen van de schakelkast hebben onderhoudstechnici zo in één oogopslag zicht op de 24 V DC-stroomverdeling.

Remote access met CPC20 buscontroller

De CPC20 buscontroller is het brein van het hele systeem. “Daar worden alle data van maximaal 64 zekeringskanalen verzameld en doorgezonden naar de bovenliggende sturing”, vertelt Vanhaesbrouck. De controller beschikt over twee RJ45-aansluitingen om verbinding te maken met Ethernet of IP- en PROFINET veldbussystemen. De derde RJ45-aansluiting kan dienen om een laptop aan te sluiten om toegang te krijgen tot de geïntegreerde webserver of als interface om de informatie rechtstreeks in JSON formaat door te sturen. “Op die manier is datatransmissie mogelijk naar apparaten die buiten de sturing vallen. Deze flexibiliteit in het verzenden en analyseren van de gemeten waarden maakt het systeem tot de perfecte oplossing voor de verdeling en bescherming van stroom in 24 V DC-applicaties. Alle fouten die zich mogelijks kunnen ontwikkelen worden vroeg gedetecteerd om tegenmaatregelen op het getouw te zetten en stilstand te vermijden”, besluit Vanhaesbrouck. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.