Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Services & Solutions

Veilige werkplek dankzij gepaste oplossingen en kennisdeling

kaz40f19_2458px

Tekst | Evi Husson

Beeld | Schmersal

18 mei 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De Schmersal Groep zet zich met haar producten al jarenlang in voor veiligheid op de werkplek. Naast een groot assortiment aan veiligheidsoplossingen, adviseren en begeleiden experts machinefabrikanten en -exploitanten over alles wat bij machineveiligheid komt kijken. 

De Schmersal Groep ontwikkelt en produceert ongeveer 18.000 verschillende schakelcomponenten. Veiligheid en productiviteit gaan volgens het bedrijf goed samen. Zo heeft het moderne veiligheidssystemen in machines geïntegreerd voor een probleemloze, veilige productiestroom. Producenten van veiligheidssystemen leveren op deze manier een belangrijke bijdrage aan een aangename werkomgeving, waarin machines de mensen zwaar en eentonig werk uit handen nemen zonder hen bloot te stellen aan gevaren en onverantwoorde risico’s.

Hieronder volgen enkele voorbeelden uit het assortiment.

Veiligheidsvergrendeling AZM400

De AZM400 veiligheidsvergrendeling met een bistabiel werkingsprincipe is erg geschikt voor zeer grote, eventueel motor-aangedreven veiligheidsdeuren. Het bedieningselement is voorzien van een gecodeerde RFID-tag en een specifieke opening voor de motor-aangedreven vergrendelpen. Zodra de vergrendelpen toereikend ver in het bedienelement is aangekomen, geldt de vergrendeling als zijnde gesloten. Daarbij is een houdkracht van 10.000N bereikt. Voor zowel de vergrendeling als de houdfunctie van de AZM400 is deze toepasbaar in applicaties waarbij een PLe en Kat.4 volgens DIN EN ISO 13849-1 en SIL3 overeenkomstig IEC 61508 gewenst is. 

Elektronische veiligheidssensor RSS260

Een tweede voorbeeld uit het assortiment is de compacte veiligheidssensor RSS260, met detectieprincipe op basis van RFID-technologie die een hoge schakelafstand bereikt. Door de geïntegreerde RFID-technologie kan de gebruiker de meest geschikte codering voor zijn toepassing kiezen in functie van de vereiste manipulatiebeveiliging. Een van de voordelen van de RSS260 is de mogelijkheid om meerdere veiligheidssensoren in serie te schakelen en via een gemeenschappelijke veiligheidsmodule te evalueren, zonder verlies van het veiligheidsniveau en de diagnosemogelijkheden. 

Safety fieldbox.

Safety fieldbox

Veiligheid hoeft niet te leiden tot hoge complexiteit. Dat bewijst ook de Safety fieldbox van Schmersal. Het is een eenvoudige plug-and-play installatie-oplossing voor complexe machines. Door de universele interface met een 8-polige M12-connector kan hij worden gebruikt voor het aansluiten van een groot aantal veiligheidsinrichtingen: elektronische en elektromechanische veiligheidsvergrendelingen, schakelaars, sensoren, lichtschermen en bedieningspanelen. Ook veiligheidsinrichtingen van andere fabrikanten kunnen eenvoudig worden aangesloten, bijvoorbeeld via een adapter.

Industrie 4.0 geschikte oplossing met OPC UA

Een industrie 4.0 geschikte oplossing met OPC UA is de veiligheidsbesturing PSC1-configurator. Het is een online tool waarmee machinebouwers en machinegebruikers eenvoudig en snel een veilig besturingssysteem kunnen configureren voor hun machines, op basis van hun individuele behoeften.

Veiligheidsbesturing PSC1-configurator.

tec.nicum

Naast de juiste veiligheidsoplossingen is ook kennis over veiligheid van belang. Denk aan kennis over de machinerichtlijn en bijbehorende normen, risicobeoordelingen, specifieke procedés… 

Daarom heeft Schmersal in 2016 tec.nicum opgericht. In dit zelfstandige onderdeel voor dienstverlening adviseren en begeleiden tec.nicumexperts machinefabrikanten en -exploitanten over alles wat bij machineveiligheid komt kijken. Dit gebeurt via opleidingen, advies ter plaatse, documentatie en planning, en concrete bijstand, bijvoorbeeld tijdens de installatie van veiligheidssystemen. Het dienstverleningsaanbod van tec.nicum berust op vier pijlers: kennisoverdracht (tec.nicum academy), advies en dienstverlening (tec.nicum consulting), technische planning (tec.nicum engineering) en implementatie (tec.nicum integration).

Samenwerking met Inxpect

Onlangs is Schermsal een samenwerking aangegaan met Inxpect, een fabrikant van beveiligingsradars die de toegang of aanwezigheid van mensen in gevaarlijke gebieden kunnen detecteren. De kenmerkende beveiligingsradar van Inxpect is uiterst betrouwbaar en is niet onderhevig aan interferentie van stof, rook, water of andere bronnen, waardoor valse alarmen worden verminderd en de productiviteit wordt verhoogd.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details