NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Verhoog inkomsten en uptime met conditiebewaking van slijtagegevoelige onderdelen

Verhoog inkomsten en uptime met conditiebewaking van slijtagegevoelige onderdelen

Ongeplande stilstand, veroorzaakt door versleten machineonderdelen, leidt tot negatieve klantervaringen en stijgende kosten. Conditiegebaseerd onderhoud (CBM) en monitoring van slijtageonderdelen zal de beschikbaarheid van de machine verhogen en biedt inkomstenpotentieel voor machinebouwers.

Defecte industriële machines en systemen hebben dramatische gevolgen. Het is cruciaal dat je apparatuur goed blijft draaien, anders kan het leiden tot verloren productietijd en uiteindelijk winstderving voor jou en je klant. Deze risico’s kunnen worden beperkt met een onderhoudsstrategie waarbij de conditie van slijtagegevoelige onderdelen continu wordt bewaakt.

Wanneer reserveonderdelen niet onmiddellijk beschikbaar zijn

In veel gevallen kunnen machines stilvallen door problemen met de kleinste onderdelen, en reserveonderdelen zijn niet altijd op korte termijn beschikbaar. Veel machinebouwers bieden weliswaar pakketten met reserveonderdelen en een snelle levering van deze slijtageonderdelen aan, maar zij vertrouwen op reactief onderhoud. 

Reactief onderhoud, ook bekend als “run to fail”, is vaak de standaard strategie en zal vaak resulteren in aanzienlijke stilstand en verminderde verwerkingscapaciteit, aangezien de storing zich vaak voordoet wanneer de machines op maximale productie zijn.

Bedrijven hebben geprobeerd dit effect op de productie te beperken door slijtagegevoelige onderdelen met vaste tussenpozen te vervangen. Om deze strategie tot een succes te maken, moeten onderdelen veel eerder dan hun gemiddelde levensduur worden vervangen, waardoor de reparatie- en onderdelenkosten en de productiestilstand toenemen. 

Dus, hoe uitdagend en lonend is de reis van reactief of preventief naar proactief onderhoud?Reactieve, geplande, proactieve en voorspellende onderhoudsstrategieënReactieve, geplande, proactieve en voorspellende onderhoudsstrategieën

Meerdere winstbronnen door proactieve monitoring

Reactief onderhoud omvat het simpelweg laten draaien van apparatuur tot het punt van falen en dan pas ingrijpen. Daarnaast is het preventief vervangen van (vaak goede) onderdelen met vaste tussenpozen ook een vorm hiervan. Een proactieve onderhoudsmethode kan de uptime van de machines en de totale effectiviteit van de apparatuur (OEE) daarentegen verbeteren. Het gebruik van een op conditiebewaking gebaseerde onderhoudsservice voor slijtagegevoelige onderdelen is een effectieve strategie die machinefabrikanten kunnen toepassen als een nieuwe commerciële kans. 

Conditiebewaking is de kernaanpak binnen een conditiebewuste onderhoudsstrategie, ook wel bekend als “predictief onderhoud”. Deze aanpak kan voorkomen dat kapotte slijtageonderdelen een regelmatig terugkerend fenomeen worden. Het aanbieden van dit soort diensten kan machinebouwers meer inkomsten uit digitale diensten opleveren.

Machinebouwers kunnen dit als een nieuwe digitale dienst inzetten door klanten tegen een kleine vergoeding vooraf te informeren, waardoor wordt voorkomen dat de productie wordt stilgelegd. Dit leidt tot een toename van de verkoop van reserveonderdelen, potentiële servicecontracten en klanttevredenheid.

Een voorbeeld is een machine met een vliegende mes functie. Hierbij kun je de stroom monitoren die wordt gebruikt voor de as die het mes aandrijft en op basis van verhoogde stroom zou je kunnen detecteren of het mes bot wordt. Zou een dienst om deze en andere reserveonderdelen just-in-time (JIT) te leveren in combinatie met een veilige soepele werking relevant zijn voor jouw klanten?

De voordelen van conditiebewaking van slijtageonderdelen voor jou als machinebouwer:

  • Minder ongeplande stilstand voor je klanten
  • Minder negatieve, meer positieve ervaringen
  • Verhoogt de klanttevredenheid en loyaliteit
  • Mogelijkheid om extra omzet te maken uit monitoring service, contracten of verkoop van reserveonderdelen.

Proactief onderhoud: just-in-time vervangen van slijtageonderdelen van machinesProactief onderhoud: just-in-time vervangen van slijtageonderdelen van machines

Ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen en inkomsten

Hieronder volgt een vereenvoudigd overzicht van hoe je een conditiegebaseerd bedrijfsmodel voor slijtageonderdelen kunt creëren:

1) Startpunt – huidige onderhoudsmethode met data over onderdelen
De eerste fase is het analyseren van de huidige onderhoudsmethoden. Bepaal welke onderdelen een bepaalde levensduur hebben en stel vast of er onderdelengegevens worden vastgelegd met een duidelijke statistische correlatie en causaliteit tussen de waarde en de toestand van het onderdeel in kwestie. 

Sommige data hebben al een duidelijke correlatie en causaliteit tussen standaard PLC variabelen en de staat van het slijtageonderdeel, terwijl voor andere misschien extra variabelen moeten worden gedefinieerd en verzameld, of zelfs extra sensoren moeten worden gebruikt.   

2) Prototyping – testen
Voer intern tests uit op testopstellingen van de componenten in kwestie om de hypothese te versterken of te weerleggen. De volgende stap is het strategisch plannen van het vastleggen van data door het gebruik van sensoren of PLC parameters. Deze data kunnen worden verzameld via een edge gateway en opgeslagen in de cloud voor analyse. Op basis van de data uit het veld en de analyse kan het vertrouwen in het model en het potentiële bedrijfsmodel worden verzekerd.

3) Uitrol van het bedrijfsmodel
Bepaal hoe deze verhoogde waarde het meest efficiënt wordt ingezet richting de klanten om de inkomsten, de tevredenheid en de merkherkenning te verhogen. Is dit alleen een verhoging van de inkomsten en een extra aanbod voor de after sales service? Of kan dit ook worden gebruikt in verkoop en marketing om je machines en diensten verder te differentiëren van de concurrentie? Welke waarde levert dit op voor de eindgebruikers en kun je value selling toepassen en een aantrekkelijk prijspunt voor deze service bereiken?Stappen om een bedrijfsmodel op te bouwen voor conditiebewaking van slijtageonderdelenStappen om een bedrijfsmodel op te bouwen voor conditiebewaking van slijtageonderdelen

Meer tevreden en winstgevende klanten

Wil je graag meer tevreden en winstgevende klanten? Door conditiebewaking van slijtageonderdelen te introduceren, zul je de klantenservice, loyaliteit en relaties met je klanten verbeteren.

Als je hulp nodig hebt bij het bepalen van je digitale strategie en het benutten van conditiebewaking, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze industrie experts.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.