NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Vlotte logistiek bij Sioen dankzij Pick-to-Light systeem
Het Belgische Sioen is gespecialiseerd in technisch textiel en professionele beschermkleding.

Vlotte logistiek bij Sioen dankzij Pick-to-Light systeem

Het Belgische Sioen is gespecialiseerd in technisch textiel en professionele beschermkleding die over heel de wereld haar weg vindt. De logistieke afdeling won onlangs enorm aan efficiëntie dankzij een goed uitgekiend automatiseringsproject, met daarbij een glansrol voor de PTL110 (Pick-to-Light) van Banner Engineering, verdeeld door Turck Multiprox uit Aalst.

Verspreid over twintig landen en 22 productiecentra maakt Sioen wereldwijd onder meer garens, weefsels, non-wovens, kleuroplossingen, gecoat textiel en kledingstukken voor uiteenlopende toepassingen. Op het bedrijventerrein in Moeskroen wordt meteen duidelijk dat het bedrijf een absolute wereldspeler is.

 Filiep Vanwymelbeke, logistiek directeur van Sioen Apparel, het distributiecentrum van Sioen Industries, vertelt: “De rode draad doorheen onze activiteiten zou je als ‘techniciteit’ kunnen definiëren. Een uitdaging gaan we niet uit de weg: hoe moeilijker, hoe liever we het hebben. Dat geldt zeker voor de vele soorten beschermkledij die we produceren, meer dan drie miljoen stuks per jaar. Deze beschermen onder meer brandweermensen, politieagenten, fabrieksarbeiders, ambulanciers, soldaten, lassers… kortom, iedereen die in een potentieel levensbedreigende situatie werkt.”

Filiep Vanwymelbeke: “Dit project bewijst genoeg: de snelheids-, productiviteits- en kwaliteitswinst spreken voor zich.”

Efficiënte logistieke verwerking cruciaal

De logistieke afdeling werd in 2001 feestelijk geopend naast de spinnerij, weverij, coating en extrusie-afdeling. “We stockeren en verzenden hier kledij en de bijhorende accessoires zoals kniebeschermingen en helmen.” 

Sioen Apparel is goed voor een omzet van 190 miljoen euro. Die goederen worden vanuit de productievestigingen wereldwijd naar Moeskroen getransporteerd voor verwerking, stockage, picking en verzending naar klanten. “Uiteraard is een snelle en efficiënte verwerking zeer belangrijk. Er waren evenwel wat werkpunten, zowel inbound als outbound.” 

Inbound verliep het leeuwendeel van het werk manueel, het enige wat bij wijze van spreken bewoog was de heftruck. Elk pallet werd tot bij de werknemer gebracht, die de producten na scanning één voor één op hun vaste palletlocatie plaatste. “Die locatie werd ook altijd gereserveerd voor dat product, of we het nu op stock hadden of niet. Een vrachtwagen werd in vijf uur door vier à vijf man verwerkt.” 

Bij de outbound kregen werknemers een pickinglijst per klant om in het magazijn hun stuks te verzamelen. Na afloop begon dat proces opnieuw. 

In het nieuwe inbound systeem worden de binnenkomende palletten beneden gelost en doos per doos op de conveyor geplaatst.

Uitdagingen aanpakken

“Het ontbrak ons aan efficiëntie in onze logistieke processen. Daarom gingen we op zoek naar een systeem om zowel inbound als outbound de uitdagingen aan te pakken.” 

Het antwoord lag in een gloednieuw en performant WMS systeem van de C&W Logistics, in combinatie met een goed uitgekiende automatisering via een pick-to-light systeem van Banner Engineering, producent van onder andere fotocellen, signaallampen… en al meer dan dertig jaar partner van Turck Multiprox.

“De logistieke opbouw werkten we uit in samenwerking met Logflow, voor de integratie van het pick-to-light systeem werd een beroep gedaan op Easy Systems in Geel, in samenwerking met MV Automation in Gierle.”

PTL als spelverdeler

Het nieuwe inbound systeem laat zich eenvoudig uitleggen. De binnenkomende palletten uit de diverse afdelingen worden beneden gelost en doos per doos op de conveyor geplaatst. De dozen passeren vervolgens door het detectiegebied van de scanners, die de etiketten uitlezen. Afhankelijk van de inhoud, worden ze dan richting één van de zes conveyors gebracht. Als het etiket onleesbaar is, wordt de doos op een ‘reject conveyor’ geplaatst voor manuele verwerking. 

“Op het eind van de zes conveyors scant een operator de doos, het WMS systeem zal onmiddellijk via het pick-to-light systeem via een groen licht aangeven op welke pallet de doos thuishoort. De operator plaatst de doos op de pallet en punt tot slot manueel zijn actie af op de PTL met een simpele druk op de knop.” Op het 3-digits display van de PTL verschijnt dan het aantal dozen dat zich op de pallet bevinden. 

De multifunctionele indicatoren met opties voor touch button, optische sensor en 3-digits display geven duidelijk aan wat er moet gebeuren of hoeveel dozen er op een pallet staan.

Quasi geen fouten meer

“Belangrijk is dat er meerdere statussen zijn die we via de PTL kunnen aangeven”, gaat Vanwymelbeke verder. Naast groen, kan het om een rood signaal gaan, als de operator vergat de vorige actie af te melden op de PTL. Er is ook een paars signaal, waarmee aangegeven wordt dat het om een gemengde pallet gaat dat voor de kwaliteitscontrole bestemd is. Tot slot licht de PTL blauw op, als de pallet compleet is en mag weggevoerd worden. 

“Dankzij de PTL is de foutmarge in de inbound zo goed als nul geworden. Het is echt waterdicht. Bovendien is de wandelafstand vandaag maximaal zes meter voor een product, we werken dus veel efficiënter. Van de vijf werknemers die vier à vijf uur nodig hadden voor een vrachtwagen, evolueerden we naar drie werknemers die maximaal twee à drie uur nodig hebben. Zo kunnen we onze werknemers inschakelen voor andere taken.”

Outbound: mix van bestellingen door elkaar

Ook op de outbound vormt het PTL-systeem een meerwaarde, al is het opzet hier anders. “Er komen twee goederenstromen samen. De volle dozen die slechts één product bevatten en de detailpick dozen, die een variabele, rijke mix aan verschillende producten bevat. Deze dozen zijn – dankzij een Ranpak machine – variabel in hoogte, afhankelijk van de inhoud.” Beide stromen komen samen op de outbound conveyor. 

Hier begint het PTL-verhaal opnieuw. De werknemer scant de doos in en het WMS-systeem beslist – afhankelijk van de klant/transporteur – naar welke doelpallet elke doos moet gaan. In dit geval zijn er 19 PTL punten, die telkens één doelpalletplaats aanwijzen. Zo kan altijd de meest optimale benadering worden gecreëerd: bestellingen worden verzameld in functie van de bestemming, vervoerder, hoeveelheid en type zending. Ook hier geven eenvoudige kleursignalen op de PTL’s de locatie aan. “We zijn bijzonder tevreden over deze werkwijze en overwegen een verdubbeling van het aantal outbound PTL’s, waardoor nog meer klanten en transporteurs gelijktijdig kunnen worden bediend.”

De snelle reactietijden en flexibele installatie-opties zijn bijkomende troeven van deze PTL110 systemen.

Koppeling tussen PTL en WMS via multiprotocol I/O-module van Turck

“Om een gestroomlijnde werking te creëren is de communicatie tussen de PTL’s van Banner Engineering en het WMS uiteraard zeer belangrijk”, vertelt Hans De Craemer, marketing manager van Turck Multiprox. “Alle PTL’s zijn op de TBEN-S multiprotocol I/O-modules van onze moederfirma Turck aangesloten. Deze zijn standaard – dus gratis – uitgerust met ARGEE. Dit is een webgebaseerde configuratiesoftware die van elke multiprotocol I/O-module een kleine controller maakt.” 

Op deze TBEN-S modules draait het PickIQ-programma, waardoor de communicatie met het WMS-platform heel eenvoudig te configureren is. De werking verloopt op basis van standaardcommunicatieprotocollen (ModBus-registers), de ARGEE software vormt zo de brug tussen de PTL’s en het WMS. “IT-medewerkers hoeven dus geen kennis van automatiseringssoftware te hebben om functies in de PTL’s te configureren. Pick-IQ is een serieel busprotocol dat van een gemeenschappelijke ID gebruikmaakt om de typische ‘latency’ of vertraging – die het gevolg is van het opvragen van meerdere apparaten – te vermijden. Hierdoor werkt het systeem ook zonder vertragingen bij drukte.” 

Om een gestroomlijnde werking te creëren is de communicatie tussen de PTL’s van Banner Engineering en het WMS zeer belangrijk. De multiprotocol I/O modules van Turck zorgen daarvoor.

“De winst spreekt voor zich”

De PTL110 leent zich perfect voor dit type toepassingen en is bovendien zeer veelzijdig. Dat wordt hier mooi aangetoond door de dubbele inzet in het inbound én outbound systeem. De multifunctionele indicatoren met opties voor touch button, optische sensor en 3-digits display geven duidelijk aan wat er moet gebeuren of hoeveel dozen er op een pallet staan. De snelle reactietijden en flexibele installatie-opties zijn bijkomende troeven van deze PTL110 systemen. Zo is het perfect mogelijk om de installatie eenvoudig aan te passen en uit te breiden. De M12-connectorkabels zorgen voor een snelle en veilige installatie van meerdere apparaten. De indicator kan voorts tot veertien kleuren weergeven, in combinatie met meerdere animatiefuncties om verschillende omstandigheden te onderscheiden. 

Vanwymelbeke besluit: “Ik zou nog andere interessante opties kunnen opsommen, maar dit project bewijst genoeg: de snelheids-, productiviteits- en kwaliteitswinst spreken voor zich.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.