NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Weg met de schakelkast
MX-System stelt gebruikers in staat om de schakelkast op een modulaire manier over de machine te verdelen. Het is geen monolitische blok meer. De functies gaan naar waar ze nodig zijn.

Weg met de schakelkast

Een revolutie in schakelkasttechnologie. Zo wordt het nieuwe MX-System van Beckhoff Automation genoemd dat zijn vuurdoop kreeg op de Hannover Messe. Zaakvoerder en eigenaar Hans Beckhoff legt uit waarom zijn bedrijf deze claim kan hardmaken.

“Als ik terugkijk op ons veertigjarig bestaan, dan hebben we heel wat ervaring opgebouwd in hoe we automatiseringstechnologie fundamenteel kunnen verbeteren. Maar Beckhoff is meer dan alleen maar een automatiseringsspecialist; we zijn ook producent van schakelkasten, met ongeveer 250 medewerkers die zich daarop focussen. Het is die uitgebreide expertise in beide domeinen die we hebben weten te kanaliseren in een innovatief nieuw product dat de wereld van automatisering op haar kop kan zetten. Het resultaat is een uniforme modulaire kit voor automatiseringscomponenten, die traditioneel bekabelde schakelkasten met gestandaardiseerde modules kan vervangen. Alle technische systemen en functionaliteit die nodig zijn in de schakelkast of op een machine kunnen we naar het MX-System brengen.”

Elke functie kan via een van de lege behuizingen met een corresponderende MX-System interface worden toegevoegd, of via aparte schakelkasten worden verbonden via EtherCAT.

Hoe ziet MX-System eruit?

“De basisvereiste is een uiterst robuuste mechanische oplossing met IP67-bescherming, die in staat is om alle automatiseringsmodules direct op de machine te plaatsen, op een praktische, solide manier. Daaruit is ons concept met basisplaat ontstaan. De basisplaat zelf is een mechanisch bijzonder stabiel profiel in aluminium, dat een mechanische behuizing meekreeg en een aansluitpaneel, enerzijds voor stuurspanningen en communicatie en anderzijds voor voedingsspanningen. Er werden ook verschillende connectoren bepaald die kunnen dienen om functiemodules eenvoudig in te pluggen. Dit vormt de basis voor een modulair schakelkastsysteem dat direct op de machine gemonteerd kan worden, zonder bijkomende beschermende behuizingen. De centrale schakelkast kan dus verdwijnen.”

Hoe werkt MX-System?

“Een drive kan dan eenvoudig in een connector ingeplugd worden en aangeschroefd met robuuste bevestigingsschroeven. Het wordt dan automatisch verbonden met EtherCAT, dat instaat voor de communicatie, en de corresponderende stuur- en voedingsspanningen. Meer komt er niet bij kijken. De andere modules zijn op dezelfde manier opgebouwd. De elektrische toevoer wordt bijvoorbeeld geregeld met een UL-conforme toevoermodule met een hoofdschakelaar en een geïntegreerde vermogensunit. Op die manier kan het MX-System in elke automatiseringsomgeving terecht. Het is ongelooflijk hoe snel een schakelkast gebouwd kan worden met MX-System! Zelfs individuele, klantspecifieke functies worden ondersteund door MX-System. Elke functie kan via een van de lege behuizingen met een corresponderende MX-System interface worden toegevoegd, of via aparte schakelkasten worden verbonden via EtherCAT. We kunnen daarbij uiteraard gebruikmaken van de bewezen voordelen die onze pc-gebaseerde sturingstechnologie biedt. Maar we hebben eigenlijk ons volledig productgamma heruit­gevonden om het makkelijk te laten inpluggen in het MX-System. We werken daarbij al van in het prille begin samen met klanten, om tot een doelgerichte aanpak te komen die de praktische toepassingen van klanten voor ogen hield. Dat heeft enorm geholpen bij de systeemspecificaties.” 

Hans Beckhoff: “Beckhoff is meer dan alleen maar een automatiseringsspecialist, we zijn ook producent van schakelkasten. Het is die uitgebreide expertise in beide domeinen die geleid heeft tot een product dat de wereld van automatisering op haar kop kan zetten.”

Voordelen voor machinebouwers

“De voordelen voor machinebouwers tonen zich al van bij het ontwerp. Een schakelkast is bijzonder complex, met al die individuele kabelverbindingen en -markeringen. Dat kan voortaan een stuk eenvoudiger, de modules hoeven enkel maar op de plaat geplugd te worden. Je kan het vergelijken met een pneumatisch ventieleiland. Volgens enkele pilootklanten werden 300 pagina’s van schakelkringen gereduceerd tot 30 pagina’s, wat resulteerde in 90% minder werk. Dit zijn enorme besparingen in tijd, die zich ook zullen vertalen in minder kosten.” 

“Een tweede belangrijke punt is dat MX-System gebruikers in staat stelt om de schakelkast op een modulaire manier over de machine te verdelen. Het is geen monolitische blok meer. De functies gaan naar waar ze nodig zijn.” 

“De minimale vereisten op vlak van ruimte kunnen we hier eveneens aanstippen. Doordat er geen aparte kabelroutes meer nodig zijn naar de schakelkast, wordt de installatie een stuk eenvoudiger. Je hoeft voor de installatie ook geen elektricien meer in huis te hebben. Volgens onze schattingen is er maar een uur nodig om de modules te installeren, waar de montage van de schakelkast vroeger 24 uur zou gekost hebben. Ten slotte zal de kwaliteit verbeteren, want het gaat om een eenvoudige, foutenvrije plug-in functionaliteit.”

Volgens de schattingen van Beckhoff is er maar een uur nodig om de modules te installeren, waar de montage van de schakelkast vroeger 24 uur zou gekost hebben.

Hoe profiteren eindgebruikers hiervan?

“Door de individuele automatiseringsfuncties in een enkele module te vatten, volstaat een simpele diagnose van elektrische fouten op moduleniveau. De onderhoudsmanager hoeft enkel de status van de module vast te stellen (met statusleds, een smartphone en Beckhoff Device Diagnostics) om te beslissen wat er moet worden vervangen: de module, de kabel naar het veldapparaat, of het veldapparaat zelf. We geloven dat we quasi alle automatiseringstaken kunnen oplossen met ons nieuwe systeem. MX-System is een perfecte match op vlak van mechanische engineering, maar het systeem biedt gebruikers aanzienlijke voordelen op vlak van procestechnologie, meettechnologie en zoveel meer.” 

MX-System door de ogen van gebruikers

“We hebben de ontwikkeling met interesse gevolgd, de voorbije drie jaar, en zien duidelijk potentieel om het formaat van machinemodules te verkleinen en installatiekosten te verlagen, terwijl we tegelijk geïntegreerde datacommunicatie voor conditiebewaking en IoT-applicaties makkelijk beschikbaar maken”, vertelt Jörg Riekenbrauck, hoofd Advance Development bij Uhlman Pac-Systeme.

Ook Ingo Göller, CTO Global Messer Cutting Systems, is overtuigd. “We waren nauw betrokken bij het idee achter en de ontwikkeling van MX-System. Het zal perfect passen bij ons modulaire machineplatform ELEMENT, waarmee we heel snel kunnen reageren op individuele klanteneisen. MX-System biedt ons de flexibiliteit die we nodig hebben om een configuratie op maat van de klant te maken. Bovendien wordt het risico op fouten in de bekabeling geëlimineerd en hebben we makkelijker toegang tot data voor diagnose en Industrie 4.0. We zien nog een bijkomend voordeel in de integratie van TwinSAFE technologie om ons veiligheidsconcept nog efficiënter te implementeren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.