Vanaf 20 januari 2027 moeten machines voldoen aan de vereisten van de nieuwe Machinerichtlijn. Of liever verordening, want dat is ze nu geworden. Hierdoor is ze rechtstreeks toepasbaar in alle lidstaten en voor alle marktdeelnemers duidelijk. Het betekent wel dat machinebouwers weer naar de tekentafel moeten en zien wat de wijzigingen betekenen voor hun machines. Gelukkig staan ze daarin niet alleen. Fortop koppelt aan zijn breed aanbod van veiligheidsproducten ook de nodige kennis. “We verkopen oplossingen, geen producten. Samen met de klant kijken we hoe we zijn machine zo efficiënt en zo veilig mogelijk kunnen laten werken.”
Lichtschermen en veiligheids-PLC’s van Reer, PL e sleutelvergrendelsystemen en veiligheidsrelais van DOLD, contactloze veiligheidsschakelaars en deurgrepen van .steute, radarbeveiliging van Inxpect, veiligheidsmatten en schakellijsten van Mayser, veiligheidslaserscanners van Hokuyo Automatic … het lijstje van wat Fortop aan veiligheidscomponenten onder één dak heeft is best indrukwekkend te noemen. “We kiezen heel bewust om ons gamma samen te stellen uit verschillende merken. Het gaat hier niet om generalisten die zich op alle aspecten van veiligheid werpen. Neen, het zijn stuk voor stuk specialisten in hun niche, zodat we niet alleen een totaalaanbod aan onze klanten bieden, maar vooral heel expertise en onderscheidende features.”
Veiligheidscomponenten van topkwaliteit dus, maar dat maakt helaas nog geen veilige machine. Ook hoe die componenten zijn samengebouwd en aangestuurd, is van belang. En daarvoor wordt gekeken naar de nieuwe Machineverordening die in 2027 officieel zal ingaan.
“Die eindverantwoordelijkheid ligt bij de machinebouwer”, gaat Sikkema verder. “Maar we doen er wel alles aan om hem hier zo goed mogelijk in te ondersteunen. Door onze eigen kennis en door de korte lijnen met onze leveranciers.” Fortop maakt het immers zijn missie om de techniek optimaal te krijgen en dus ook veilig. “We zijn hier allemaal techneuten binnen het bedrijf. Het gaat er ons niet om producten te slijten, maar wel om vanuit onze kennisgebieden mee te denken met onze klanten, zodat zij de technisch best werkende oplossing krijgen. Dat is altijd het uitgangspunt.”
Fortop heeft vijf van deze kennisgebieden geselecteerd waarin het wil excelleren. “Deze kennisgebieden zijn de vijf werelden van Fortop”, vertelt Sikkema. Perfect power, safe operations, industrial connections, smart control, intelligent detection. “Veiligheid zit dus echt in ons DNA, in onze kernwaarden”, voegt Sikkema eraan toe. “We vertrekken steeds vanuit de uitdagingen waarmee klanten geconfronteerd worden, om er dan de juiste oplossing voor uit te werken. Op het vlak van veiligheid hebben we vijf pijlers geïdentificeerd: toegang, beweging, signalering, preventie en noodcontrole. Op elk van deze domeinen kunnen de fabrikanten waarmee we werken en de producten die ze in de markt zetten voor toegevoegde waarde zorgen. Want efficiënte veilige machines bouwen, dat is een topprioriteit voor ons allemaal.”
Neem dan rechtstreeks contact op met fortop automation & energy control.