De kleinste veiligheidslaserscanner op de markt - Industrial Automation
Platform over productie- en procesautomatisering
De kleinste veiligheidslaserscanner op de markt
Rob Vrijburg, general manager van Leuze Electronic, toont trots de RSL 200, de kleinste veiligheidslaserscanner op de markt.

De kleinste veiligheidslaserscanner op de markt

Sommige pakken graag uit dat ze de grootste hebben. Bij Leuze Electronic is het net andersom. Daar lanceerden ze begin dit jaar de kleinste veiligheidslaserscanner op de markt: de RSL 200. Met zijn 80 x 80 x 86 millimeter is de RSL 200 klein vanbuiten, maar groots vanbinnen. Hij herbergt immers alle technologie die nodig is om moderne AGV’s en AMR’s veilig doorheen hun productieomgevingen te loodsen, zonder zelf veel ruimte in te nemen.

AGV’s en AMR’s zijn in opmars, omdat ze een heel flexibele oplossing bieden voor automatische handling. “Zat er vroeger achter de schermen op een luchthaven een netwerk van transportbanden om jouw koffer naar het juiste vliegtuig te brengen, dan kan dat vandaag met veel minder gedoe. Een kleine AGV of AMR neemt de koffer na het inchecken op en levert hem af aan de juiste container. Hierdoor komen er heel veel extra vierkante meters vrij. Dit soort compacte oplossingen zien we ook steeds vaker opduiken in de industrie, waar de vierkante meters misschien nog kostbaarder zijn. En dat vraagt om compacte componenten,” legt general manager Rob Vrijburg van Leuze België uit. 

Compact met een breed gezichtsveld

De RSL200 speelt precies in op die trend. Maar zijn compacte formaat is heus niet de enige troef die Leuzes derde generatie veiligheidslaserscanner kan uitspelen. Hij voegt daar immers een alziend oog aan toe. “Of toch een van 275°, waardoor hij twee zijden van de machine kan bewaken. Het maakt de RSL 200 trouwens perfect voor AGV’s en AMR’s dankzij zijn schakelende uitgangen. Je kunt tot 32 schakelbare beschermingsveldsets instellen, zodat de scanner in realtime reageert op voertuigbewegingen en zich flexibel aanpast aan bochten, snelheden en beladingstoestanden,” aldus Vrijburg.

Cyberveilig

Minstens zo gegeerd door machinebouwers is wat er eigenlijk niet op zit: communicatie met de buitenwereld. “Waar er communicatie is, is er vandaag ook een cyberdreiging. Veel machinebouwers kiezen daarom bewust voor toepassingen zonder verbinding met IoT of met de cloud. Want zonder die lijn naar buiten, hoef je ook geen uitgebreide maatregelen te treffen om te verhinderen dat ze in je machines geraken. Cyberveiligheid kost geld. Je wil niet dat een hacker controle krijgt over je AGV’s of AMR’s. We hebben wat dat betreft heel goed geluisterd naar wat onze klanten willen. En hebben ze toch nood aan die communicatie-interfaces, dan kan dat met onze RSL 400. We zien onze nieuwkomer als de perfecte aanvulling op wat we al hadden. Die oplossingen gaan zeker nog niet op pensioen.”

Dankzij de 32 schakelbare beschermingsvelden kan de RSL 200 zich flexibel aanpassen aan bochten, snelheden en beladingstoestanden.

Verbinding met app

Geen directe lijn met de buitenwereld wil echter niet zeggen dat gebruikers blind blijven. “Met de app kunnen ze de informatie van de scanner via bluetooth van op afstand uitlezen. Dat kan gewoon via de telefoon, aangezien laptops vaak niet welkom zijn in productieomgevingen. Je kunt op die manier en buiten het bedrijfsnetwerk om – dus ook weer afgeschermd van die cyberpiraten – een service file naar Leuze verzenden.” Voor Vrijburg is dat misschien nog het meest onderscheidende kenmerk van de RSL 200: het familiebedrijf dat erachter zit. “We kijken altijd vooruit naar hoe we kunnen voorop lopen. Zelfs in economisch uitdagendere tijden, wordt er volop in innovatie geïnvesteerd. We moeten immers geen verantwoording afleggen aan aandeelhouders, enkel aan onze klanten. Ons doel is ervoor zorgen dat ze beter, efficiënter en sneller werken.” 

Met zijn 80 x 80 x 86 millimeter is de RSL 200 klein vanbuiten, maar groots vanbinnen en ideaal voor compacte AGV’s en AMR’s.

Lovend over precisie

Sinds juni is de RSL 200 te bestellen. Maar hij zal niet onbeslagen ten ijs komen. Ook in België en Nederland zijn er al betatesters mee aan het werk gegaan. “Die zijn unaniem lovend over welke precisie zo’n klein apparaat kan afleveren. We kunnen met een bereik van 3 meter tot 1 millimeter nauwkeurig werken,” geeft Vrijburg het indrukwekkende rapport van de RSL 200 mee. “Die precisie is meteen waarom een veiligheidslaserscanner een must blijft. AI kan vandaag wel al de navigatie overnemen, maar om veilig door drukke omgevingen zoals productieomgevingen en magazijnen te bewegen, heb je die nauwkeurigheid nodig.”

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Leuze electronic nv/sa.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 2 253 16 00 E-mailadres info.BE@leuze.com Website www.leuze.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten