Regelaars voor een groene, digitale toekomst - Industrial Automation
Platform over productie- en procesautomatisering
Regelaars voor een groene, digitale toekomst
Aan de hand van de harmonische frequentie van de stromen kun je detecteren waar en wanneer er eventueel problemen zouden kunnen optreden. Belangrijk, want betrouwbaarheid is cruciaal in volautomatische magazijnen.

Regelaars voor een groene, digitale toekomst

Wie een energie-efficiënte machine wil bouwen, moet verder kijken dan de motor alleen. Dat heeft Lenze goed begrepen, want je kunt met het portfolio van de motion specialist uit Hamelen de volledige aandrijflijn uit de juiste bouwstenen samenstellen. In dit artikel richten we het vizier op de decentrale regelaars van de i-serie. Die delen hetzelfde DNA als de IE5- en IE7-motoren van Lenze: innovatief, energiezuinig en gebruiksvriendelijk.

Regelaars passen, afhankelijk van de toepassing het beste in de kast (i5 cabinet), op de wand (i5 protec) of op de motor of wand (i5/i6 motec). Lenze-gebruikers hoeven zich niet telkens het hoofd te breken over hoe ze de toestellen in bedrijf moeten nemen en bedienen. Salesmanager voor de Belux bij Lenze Francis Denayer: “Omdat ze gebruikmaken van dezelfde software, is het makkelijk overstappen. Als je er één kent, ken je ze allemaal, zodat je voor elke toepassing het juiste model kan kiezen.” Denayer ziet wel dat decentrale oplossingen aan populariteit winnen. “De bekabelingskost en -tijd spreken enorm in het voordeel van deze regelaars.”

Je kunt de i650-regelaar heel wat toepassingen lokaal laten afwerken wat ervoor zorgt dat de belasting van de buscommunicatie aanzienlijk afneemt.

Meer dan drives

Het antwoord van Lenze op die trend zijn de nieuwe i550 en i650 motec-regelaars die een bereik afdekken van 0,37 tot 45 kW. “Eigenlijk zijn het veel meer dan drives. Het zijn oplossingen voor een groene toekomst, voor digitalisering en voor een snelle en eenvoudige implementatie.” Denayer gaat meteen dieper in op hoe deze motec-modellen bijdrage tot meer energie-efficiëntie. “Energiezuinig werken is gestoeld op drie pijlers. De dimensionering moet correct zijn. Zo kun je al 20 tot 30% besparen; dit kan intuïtief met de Easy System Designer en natuurlijk onze expertise. Daarnaast moeten de selectie van motor, tandwielkast en regelaar op elkaar worden afgestemd om een hoge energie-efficiëntie waar te maken. Als derde is ten slotte de regeneratieve feedback belangrijk: dat je energie kan recupereren door hem terug op het net te steken. Onze motec vinkt deze voorwaarden perfect af.” 

Minder energie verbruiken, minder energie verliezen

De verschillende modi waarmee de motec kan opereren, helpen hem energie besparen. Denayer stipt de VFCeco mode aan die uniek is bij Lenze. “Bij de normale werking met inverter wordt de reactieve stroom constant gehouden en de actieve stroom aangepast in functie van de belasting. Wij doen het geheel anders: in functie van de belasting kunnen we door onze knowhow de reactieve stroom laten dalen,” vat Denayer samen. “De motor trekt dan minder stroom waardoor er tegelijk minder verliezen optreden en waardoor de motor ook minder zal opwarmen. Dat maakt hem dubbel interessant in onder andere diepvriesomgevingen. Wat je niet opwarmt, hoef je achteraf ook niet te koelen, wat direct kostenbesparend is op het gebied van energieverbruik van je diepvriesmagazijn.” Ook op het gebied van energierecuperatie doet Lenze het net weer iets anders en beter. “We hebben geen remweerstanden nodig en kunnen continu een hoog vermogen energie weer op het net steken. Bijzonder interessant voor bijvoorbeeld toepassingen zoals palletliften in intralogistieke projecten” 

Het antwoord van Lenze op de trend naar decentrale aansturing zijn de nieuwe i550 en i650 motec-regelaars die een bereik afdekken van 0,37 tot 45 kW.

Digitale skills

Ook op het vlak van digitalisatie heeft Lenze zijn huiswerk gedaan. Denayer: “Alle data uit de regelaars wordt naar een centrale pc gestuurd via onze software Drive Datahub. Hier kan uitgebreide analyse op worden uitgevoerd en eventueel de nodige maatregelingen getroffen worden om stilstanden te voorkomen; heel proactief dus.” Wie benieuwd is hoe dat in zijn werk gaat, ziet het in het automatisch magazijn van Lenze in de praktijk. “Je hebt geen extra sensoren nodig, de inverter is namelijk de slimste sensor die je kunt hebben. Aan de hand van de harmonische frequentie van de stromen kun je detecteren waar en wanneer er eventueel problemen zouden kunnen optreden. Belangrijk, want betrouwbaarheid is cruciaal in volautomatische magazijnen.” Daarnaast kunnen de i550- en i650-motec uitgerust worden met een optionele IO-Link-master. Hier kan men dan intelligente IO-Link-sensoren lokaal aansluiten wat weer kostenbesparend is voor onze klanten omdat ze geen bijkomende IO-Link-masters moeten voorzien. 

Regelaars passen, afhankelijk van de toepassing het beste in de kast (i5 cabinet), op de wand (i5 protec) of op de motor of wand (i5/i6 motec).

Geïntegreerde positionering en intelligentie

En dan was er nog dat beloofde gebruiksgemak. Ze passen binnen een groot vermogensbereik en werken met dezelfde software. Maar wat nog meer? “Ten eerste is er slechts één kabel, standaard voorzien op stekkers, nodig voor 400 VAC en 24 VDC-aansluiting van de i550- of i650-motec. Bij het mee voorzien van de 24 VDC zal in het geval van wegvallen van de netspanning de communicatie tussen inverter en PLC overeind blijven. Ten tweede werken we standaard met M12-stekkers voor communicatie, IO’s en safety-aansluitingen. Alles is een kwestie van plug-and-play voor een snelle implementatie en minder kans op fouten.” Denayer geeft als derde voorbeeld ook twee speciale kunstjes aan die de i650 beheerst: geïntegreerde positionering, ook nog uitbreidbaar met extra PLC-logica. “Je kunt de i650-regelaar dan heel wat toepassingen lokaal laten afwerken wat ervoor zorgt dat de belasting van de buscommunicatie aanzienlijk afneemt. Die i650 heeft trouwens nog extra varianten meegekregen op gebied van safety. Zo zal hij naast de versie met STO voorzien kunnen worden van extra veiligheidsfuncties zoals Limited Speed, Safe Brake control … Bijkomend komt er dan een versie met extended safety-functies en bijkomende safety IO’s in het aanbod. Deze zal voor de verschillende communicatienetwerken (Profinet-Profisafe, Ethercat-FSoE en Ethernet-CIP safety) beschikbaar zijn. 

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Lenze.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Telefoonnummer +32-3-5426200 E-mailadres sales.be@lenze.com Website lenze.com

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten