Duurzaamheid begint bij betrouwbare meettechnologie - Industrial Automation
Platform over productie- en procesautomatisering
Duurzaamheid begint bij betrouwbare meettechnologie
Endress+Hauser verbindt zich ertoe om ten laatste tegen 2050 zijn uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te brengen.

Duurzaamheid begint bij betrouwbare meettechnologie

Hoewel de Europese Unie sleutelt aan een Industrial Deal zullen de meeste principes uit de Green Deal overeind blijven. Dat betekent dat de maakindustrie een pak duurzamer zal moeten werken. Betrouwbare meettechnologie is een onmisbaar element om duurzame ambities hard te maken. Endress+Hauser ondersteunt zijn klanten doorheen die volledige transformatie. Met sensoren die het energie- en waterverbruik monitoren om het verbruik te verlagen maar ook met instrumenten die de uitdagende omstandigheden van ‘nieuwe’ hernieuwbare energiebronnen zoals waterstof de baas kunnen.

Bedrijven staan onder druk om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. “Het is een cliché, maar meten is echt wel weten”, opent Industry Manager Energy Transition Jeanne Desconclois. “Wie bijvoorbeeld onder de ETS-regelgeving valt (in voege sinds 2005 om het verbruik in de energie-intensieve industrie en elektriciteitssector te verminderen – in Vlaanderen gaat het om ongeveer tweehonderd installaties), moet zijn cijfers zwart-op-wit staven. Dan moet je wel meten hoeveel ton erin gaat en hoeveel ton eruit komt, maar dat levert tegelijk op. Dankzij een nauwkeurige monitoring, kan je immers de massabalans berekenen en potentieel voor besparing identificeren.”

Kwantiteit en kwaliteit bepalen

Endress+Hauser ziet kwaliteit en kwantiteit als twee evenwaardige zijdes van een medaille in dat verband. Desconclois geeft het voorbeeld van rookgasmetingen voor ETS-rapportage. “Je moet niet alleen weten hoeveel emissies je uitstoot, maar ook welke schadelijke deeltjes daarin zitten. De recente integratie van SICK-analyzers in ons portfolio versterkt ons aanbod in dit gebied.” Het belang van een goede kwantiteit en kwaliteit geldt evengoed bij stoomproductie. “Naast het verbruik analyseren we voor onze klanten bijvoorbeeld of de verhouding droge en natte stoom goed zit voor een optimale energie-overdracht. De klant kan dan spelen met de parameters druk en temperatuur voor een zo laag mogelijk verbruik. Of we kijken naar de pH-waarde en de geleidbaarheid om te zien of er geen contaminatie in het boiler-feedwater aanwezig is.”

Ook voor nieuwe energietechnologie

Het portfolio beperkt zich niet tot de traditionele processen (elektriciteit, stoom, water). Ook in nieuwe energietechnologie staat Endress+Hauser sterk. Zo kan het de volledige waardeketen rond carbon capture utilisation and storage begeleiden. “Dit gaat gepaard met adsorptie en desorptieprocessen. Traditioneel gebeurt dit soort analyses in het labo, we hebben robuuste optische toestellen die in-line werken om de CO2-lading in solventen zoals amine te meten. De desorptietemperatuur kan dan perfect geregeld worden, wat energiebesparend zal werken.” Ook over dat andere hot topic – waterstof – kan Endress+Hauser een stevig woordje meespreken. “Of het nu gaat om de monitoring van elektrolysers of het realiseren van de juiste druk voor transport, we kunnen ook hier onze klanten helpen om de kwaliteit en de kwaliteit te bewaken in de hele keten. Met optische sensoren sporen we in realtime bestanddelen zoals H2O, H2S en O2 in H2, CO2 en biomethaan op, wat voor de bescherming van leidingen belangrijk is. 

Ook in nieuwe energietechnologie staat Endress+Hauser sterk. Zo kan het de volledige waardeketen rond carbon capture utilisation and storage begeleiden.

Volledige ondersteuning

Endress+Hauser levert niet alleen betrouwbare meetinstrumenten, klanten worden volledig ondersteund bij het varen van die duurzame koers. “Van E tot M”, haalt Desconclois het ESCOM-principe (Engineering, Supply chain, Commissioning, Operations, Maintenance) aan. Enkel de duurzaamheidsrapporten kunnen we niet voor ze invullen”, lacht Desconclois, “we weten dus wel wat er moet gebeuren en hoe ze daar met onze meettechnologie geraken.” Dat digitalisering op dat vlak een handje kan helpen moge duidelijk zijn. Industrie 4.0 heeft data uit het veld nodig om processen te optimaliseren. Dat vraagt dus om connectiviteit. “Door het gebruik van Ethernet-APL, een open standaard voor tweedraads ethernettechnologie die voldoet aan de eisen van de procesindustrie, helpen we onze klanten toekomstbestendige processen bouwen. Het mooie aan ESCOM is dat alle documenten verbonden aan een tag- of serienummer beschikbaar zijn bij alle fases. Bijvoorbeeld, alle broodnodige documenten tijdens, voor en na een SAT, FAT, Commissioning … staan voor alle betrokken partijen steeds beschikbaar.  Door middel van integratie en gebruik van digitale tools kunnen significante tijdsbesparing en efficiëntiestappen behaald worden (documentatie, servicerapporten, kalibratie- en verificatierapporten, start-up toestel parameters …).Tenslotte kan API-integratie in de ERP of het onderhoudsprogramma van de klant ervoor zorgen dat de onderhoudstaken geoptimaliseerd worden. Niet alleen door de juiste documenten ter beschikking te stellen van de onderhoudsengineers. Digitalisatie laat ook toe om instrument diagnostics in het Condition Based Monitoring-programma van de klant te integreren.”

Verificaties van op afstand

De Heartbeat-technologie van Endress+Hauser kan zelfs nog een stapje verder gaan. “Hiermee verifiëren we remote de goede werking van onze instrumenten. Vanuit de PLC of het DCS-systeem kun je de instrumenten een het signaal geven om zichzelf elektronisch te controleren. Dit kan eveneens vanuit de digitale twin geïnitieerd worden. In minder dan twee minuten, krijg je de resultaten: er wordt een traceerbaar TÜV-rapport voor elke meter gegenereerd en elke afwijking wordt gemeld. Bij een audit, bijvoorbeeld in het kader van ETS-reporting, heb je zo alle informatie per instrument ter beschikking. Er komen bovendien geen verplaatsingen of demontages aan te pas: dat is veiliger en beter voor het milieu. Dit protocol kan een kalibratie niet vervangen, maar helpt wel het interval tussen kalibraties te verlengen, zodat een betrouwbare werking altijd gegarandeerd en perfect getraceerd is.”

Endress+Hauser engageert zich voor duurzaamheid
Endress+Hauser verbindt zich ertoe om ten laatste tegen 2050 zijn uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te brengen. In België gaat het bedrijf nog een stukje verder. De lokale CO2-footprint zal al tegen 2030 tot nul gereduceerd zijn.  Endress+Hauser brengt sinds 2014 jaarlijks zelf een rapport uit over zijn vorderingen op het vlak van duurzaamheid. Om de emissies te reduceren, is de productie doorspekt van de eigen meettechnologie om het verbruik in kaart te brengen. Daarnaast gaat het terug naar de tekentafel om zijn producten te verduurzamen: dat betekent minder materialen en kiezen voor groener staal. Inspanningen die al resulteerden in een Ecovadis Gold-beoordeling in 2023. Het scoorde daarmee binnen de top 5% van leveranciers die actief zijn in meet- en regelinstrumenten. Endress+Hauser heeft zich tevens aangesloten bij het SBTi-initiatief om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C. En om het klanten mogelijk te maken om hun eigen Scope 3-emissies in kaart te brengen, is de koolstofvoetafdruk van elk instrument gratis beschikbaar op de website.  

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Endress+Hauser NV BeLux.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten