- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Robots zijn voor sommige mensen nog steeds voer uit sci-fi films. Niet zo in de industrie. Daar zijn het gevestigde waarden en broodnodige werkkrachten. Op zijn derde Robotics Days toont Stäubli tot wat die robottechnologie vandaag al allemaal in staat is op de werkvloer. In de Einstein hall in Technopolis verzamelde het niet alleen de robotsterren uit zijn eigen rangen, maar ook tal van partners waarmee het samenwerkt “We willen onze klanten immers geen robot verkopen maar een kant-en-klare oplossing. Het inhoudelijke programma vervalt dan ook niet in verkooppraatjes maar spreekt over technologie. De sterkte van dit evenement”, vat Laurent Mattheys, Robotics Division Manager bij Stäubli Benelux samen.
De grote veroveringstochten van robots, dateren misschien al van enkele decennia geleden. Toch zijn ze vandaag nog steeds in opmars. “Omdat er, door de vooruitgang van de technologie, ook alsmaar meer toepassingen binnen handbereik van robots komen te liggen. Ze zijn nog lang niet uitontwikkeld en al helemaal niet in de voedingsindustrie waar het een uitdaging is om automatisering en hygiëne hand in hand te laten gaan. Zeker in die zones waar robots in rechtstreeks contact kunnen komen met voedingswaren en waar dus een streng reinigingsregime geldt. Met ons volledige gamma voedingsrobots met volledig gesloten design mogen we ons gerust voorloper noemen in hygiënische oplossingen in dit domein”, vertelt Mattheys. Een prangend thema waar de lezing van Frank Moerman van EHEDG over de uitdagingen van reiniging en desinfectie van robots mooi bij aansloot. Op de beursvloer kregen de nieuwe volledig gesloten SCARA robots van Stäubli dan weer hun vuurdoop. Ze zijn weliswaar al even gelanceerd maar hadden door corona nog maar weinig kansen gekregen zich aan het brede publiek te tonen.
Een tweede opvallende vaststelling is het groeiende gebruiksgemak van robots. “Hierin spelen onze partners een belangrijke rol. Op basis van de uitdagingen bij de klant, gaan zij aan de slag om de robot perfect te integreren en voor te bereiden op zijn takenpakket. De kunst bestaat er immers in om de interface zodanig te ontwerpen dat de complexiteit erachter blijft zitten, terwijl de operator zich intuïtief door de menustructuur kan bewegen.” In totaal tekenden er op de beursvloer zeventien partners present: Actemium, Beckhoff, Conway, Coval, IRA Feeding Systems, Pilz, Qing, SalamanderU, Schunk, Sick, Sprutcam, Stäubli Electrical Connectors, Stäubli Fluid Connectors, VDP Automation en ZVS Techniek. Dat robotprogrammatie simpeler kan dan misschien gedacht, maakte Koen Kerkhofs van Beckhoff duidelijk in zijn lezing. Hij loodste het publiek langs de mogelijkheden om dat rechtstreeks vanuit de TwinCAT omgeving te doen.
En ook aan de digitaliseringstrend ontsnappen robots uiteraard niet. Waar robotisering al een belangrijke factor is om een consistente kwaliteit te garanderen, kan men met data nog een stapje verder gaan om producten, productie en processen te optimaliseren. “Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die investeerden in digitalisering gemiddeld een efficiëntieslag kunnen maken van 40%, hun producten 36% sneller op de markt krijgen en een 35% betere klantenervaring creëren. Het brengt automatisering en robotisering naar het volgende niveau. En dat is nodig. Robots nemen immers geen jobs af van mensen, maar nemen die jobs over waar we geen mensen meer voor vinden. ”, liet Bram de Vrucht, business manager bij QING optekenen in zijn lezing. Voor Stäubli een bijkomende reden om in te zetten op partnerschappen. “Het integreren van technologie wordt steeds belangrijker in dit verhaal. Dat is de manier om voor je klant tot een goed werkende oplossing te komen”, besluit Mattheys.
Over robots en gekko’s
Een opvallende nieuwigheid op de Staübli Robotic Days viel te spotten bij partner SCHUNK. Zij gebruikten de grijpkrachten die gekko’s in de natuur gebruiken om zich voort te bewegen voor de nieuwe ADHESO grijpertechnologie. Het geheim van de smid is de oppervlaktearchitectuur van speciale polymeren waar de verschillende materialen en objecten zich aan hechten. Dit maakt dat de technologie zich eenvoudig laat aanpassen aan de meest uiteenlopende werkstukken en toepassingen.