Het veiligheidsbewustzijn mag nog wel wat aangescherpt worden binnen de Vlaamse industrie. Een missie waar Geysen Academy zich graag achter schaart. In samenwerking met de veiligheidsspecialisten van Schmersal organiseert het bedrijf voortaan de cursus ‘BASIS Machineveiligheid’ om de kennis bij te spijkeren. Theorie die dan tijdens de cursus ‘De veiligheidskring in de praktijk’ vertaald wordt naar pragmatische inzichten. “Door onze goed uitgeruste lokalen kunnen we inderdaad heel hands-on te werk gaan. Zodat ze die vaardigheden ook meteen leren gebruiken”, vertelt Gunter Del Favero, business development manager van Geysen Academy.
Veiligheid is geen luxe, maar een must. Vanuit die optiek lanceerde Europa in de jaren 2000 haar Machinerichtlijn. Die omvat de eisen waaraan machines en toepassingen minimaal moeten voldoen om veilig te kunnen werken. Del Favero: “Toch zien we dat er nog veel tegen gezondigd wordt. Dat ze de theorie op de schoolbanken of tijdens een opleiding wel hebben meegekregen, maar dat de praktische handvatten ontbreken om die in het veld te gebruiken.” Die vertaalslag maken is precies wat Geysen Academy probeert te doen in al zijn activiteiten: de technische expertise in de industrie naar een hoger niveau tillen door middel van korte, praktijkgerichte, hands-on opleidingen, in een professionele omgeving, met professionele materialen.
Sinds kort is dus ook machineveiligheid een van de opleidingsonderwerpen. Hoe komt het dat het tot nu geduurd heeft? “Omdat dit zo’n complexe materie is, die bovendien evolueert, heb je echt experts nodig die er dagelijks mee bezig zijn om cursisten er wegwijs in te maken. We zijn op zoek gegaan naar een partner die ons hierin kon ondersteunen.”
Dat de zoektocht eindigde bij Schmersal, hoeft niet te verwonderen. Als sinds zijn ontstaan is het bedrijf gespecialiseerd in machineveiligheid. Maar de laatste jaren zet het ook steeds meer in op diensten. “Net omdat we voelen dat technische kennis in het algemeen en veiligheidstechnologie in het bijzonder wat wegebben in de industrie. Onder onze servicesafdeling tec.nicum helpen we onze klanten met opleidingen, risicoanalyses en het ontwikkelen en uitvoeren van machineveiligheidsconcepten. De vraag van Geysen Academy sluit hierbij perfect aan”, vertellen Schmersal accountmanager Johan Van Den Broeck en managing director Remy Van Bokhoven.
Met de komst van de nieuwe Machineverordening in 2027 zal de kennis rond veiligheid de komende jaren weer bijgespijkerd moeten worden. Maar dit wordt zeker niet de eerste focus van de opleiding. “We willen vooral de basis goed krijgen. De opsplitsing in twee delen, BASIS Machineveiligheid en de veiligheidskring in de praktijk, sluit daarbij aan. Eerst geven we de voornaamste theoretische principes mee, in deel twee gaan de cursisten ermee aan de slag om zelf een veiligheidskring te bouwen. Stap voor stap. Veiligheid is immers ook een kwestie van bewustwording”, onderstreept Del Favero. “De technische diensten in bedrijven staan altijd onder druk om te produceren. Daarom moet je veiligheid erin slijpen, dat het een reflex wordt om op een veilige manier te handelen. De wetgever laat bijvoorbeeld toe dat een veiligheidsrelais onder bepaalde omstandigheden overbrugd wordt. Maar we leren dan ook de juiste manier aan om dat te doen, zodat het te allen tijde veilig blijft.”
Dat is volgens Del Favero meteen het voordeel aan de samenwerking met Schmersal. “De mensen die de opleiding geven, staan met hun voeten stevig in het veld. Vandaag staan ze hier voor de ‘klas’, morgen ontwikkelen ze een veiligheidsconcept voor een klant. Ze weten dus perfect welke veiligheidsissues er zich kunnen voordoen bij machines en ze kunnen er de juiste praktische tips en tricks aan koppelen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Schmersal.
Contact opnemen